Kcal ve Kalori Arasındaki Fark Nedir?

Kcal ve Kalori Arasındaki Fark Nedir?

Yiyecek ve içecek alanında kanunla yapılan düzenlemeler, üreticiler tarafından üretilen gıda ve içeceklerin üzerlerinden bir besin değeri etiketi yazması gerekiyor. Bu düzenleme gıdaların ya da içeceklerin içerdiği besin değerlerini bilmemiz için çok önemlidir ve yasal zorunluluk haline gelmiştir.

Yiyecek ve içecek ürünlerinin üzerlerine yapıştırılan besin değeri etiketleri, tüketicilerin satın alınan yiyecek ya da içeceklerin ne kadar sağlıklı olup olmadığı konusunda bilgilendirme amacıyla da yapılmıştır. Ayrıca, tüketicilerin alerjilerine göre gıda ve içecek tercihi yapması noktasında bu etiketler yardımcı olurlar. Bu etiketlerin kalori veya kilokalori bilgilerini ifade etme şekli, yaşadığınız yere göre değişir.

Farklı şeyleri ölçmek için farklı ölüm birimleri kullanırız. Bu ölçümleri yapabilmek için de ölçün birimlere ihtiyaç duyarız. Birimler, ölçülerin hangi değerlerde olduğunu bizlere gösterir. Bu birimler farklı ölçüm değerlerini karşılaştırmada ve ölçüm değerleri arasında nasıl bir fark olduğunu bizlere gösterir. Kalori bir enerji birimidir. Kalori çoğunlukla gıdaların besin değerleri veya vücut dokuları tarafından bu gıdalardan üretilen enerjinin ne kadar olduğunu anlamamıza yararBu birimin sembolü Cal. Kcal ve Cal arasındaki temel fark, Kcal’ın kilokalorileri ifade etmek için kullanılan bir birimdir, Cal ise, kilogram kalorisini ifade etmek için kullanılan bir ölçüm birimidir.

Kalorilerden bahsetmişken, bunlar “küçük” veya “büyük” kaloriler olarak farklılık gösteriyor. “Kalori”deki büyük “C” büyük bir kalori olduğunu gösterirkenküçük “c” harfi küçük bir kalorili ürünler olduğunu gösterir.

Küçük bir kalori, kabaca 1 gram (0.035 ons) suyun sıcaklığını 1°C artırmak için gereken toplam enerjiyi ifade eder. Ayrıca, büyük bir kalori, 1 kilogram suyun sıcaklığını 1°C artırmak için gereken toplam enerjiyi ifade eder.

Bir büyük kalori 1.000 küçük kaloriye eşittir.1 kilogram 1.000 grama eşit olduğu için.

Kcal ve Kalori Arasındaki Fark Nedir?

Kcal Nedir?

Kcal, kilokalori demektir. Aslında kcal bir enerji birimidir. Kcal enerji ya da ısı miktarını ölçer. Kcal birimi, bir kilogram suyun sıcaklığını 1 atm basınçta 1 santigrat derece arttırmak için gereken enerji miktarı olarak tanımlanabilir.

Kcal’den Kaloriye Beslenme Dönüşümü

Bir yemek ya da içecekteki kilokalori/kalori miktarı üreticiler tarafından belirlenir ve ürünün sahip olduğu gıdaların sahip olduğu enerji miktarı ile ilişkilidir.

Vücudumuza ihtiyacı olan enerji veren üç ana maddesi protein, karbonhidrat ve yağlardır. Protein ve karbonhidratların her ikisi de gramaj başına yaklaşık 4 kalori verir, yağ gramaj başına 9 kalori verir. Karbonhidratlar ilk sindirilen maddelerdir, ardından yağ sindirimi gerçekleşir. Eğer vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılamak için yeteri kadar karbonhidrat ve yağ yoksa, vücudumuz mecburen protein sindirmeye başlar.

Gıda üreticiler kalori değerlerini gramaj değerlere yuvarlayarak ulaşır, bu nedenle gıdaların her birinden alınan kalori veya kJ miktarına göre öğünlerinizi belirliyorsanız, gıdaların üstünde yazan kalori ve kcal değerlerinden bazen yanlışlık olabilir.

Ayrıca, lif içeren (karbonhidrat olarak sınıflandırılan) gıdaların beslenme etiketleri tahmin ettiğinizden daha az kaloriye sahip olabilir. Çünkü lif içeren gıdaların sindirimi yağlar gibi çok zordur, bu yüzden sindirim tam olarak gerçekleşmez.

Kcal Mı Kalori Mi?

Hem öğünlerimizde hem de fitness antrenmanlarımız sonrasında ihtiyacımız olan enerjiyi almak için kalori ölçü birimi kullanıyoruz.

“Kalori” ve “kilokalori” ölçü birimlerinin terimleri, katı gıda ve içeceklerde bulunan enerji miktarını ifade etmek için birbirinin yerine kullanıldığı durumlar bazen olabiliyor. Gıda ve içecek etiketlerinin kalori mi yoksa kcal olarak mı ifade edildiği yaşanılan ülkeye göre de değişiklik gösterir. Tıpkı para birimlerinin ve diğer ölçü birimlerinde farklılıklar olması gibi.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir