Chaga Mantarı Nedir? Chaga Mantarı Çayının Faydaları Nedir?

Chaga Mantarı Nedir? Chaga Mantarı Çayının Faydaları Nedir?

Chaga mantarı yıllardır Sibirya başta olmak üzere vücudun bağışıklık seviyesine artırmak ve hastalıklara karşı bir tedavi yönetimi olarak kullanılmaktadır.  Chaga Mantarının görünüş olarak pek lezzetli durmaması ve göze hitap etmemesi nedeniyle biraz önyargı ile yaklaşabilirsiniz. Fakat Chaga Mantar’ı faydaları nedeniyle artık tüm dünyada popüler bir hale geldi ve artık Chaga Mantar’ı sınırları aşıp Avrupa ve Amerika’da da popüler bir hale geldi. Ayrıca Chaga Mantarından yapılan bir fincan çay antioksidanlarla zengindir. Tabii her yiyecek de olduğu gibi Chaga Mantar’ında da bazı yan etkiler olabilir tabii tüketim miktarınıza göre.

Bu yazımızda Chaga Mantarının faydalarından, Chaga Mantarının kullanımında ve Chaga Mantar’ının olası yan etkilerinden bahsedeceğiz.

Chaga Mantarı Nedir?

Chaga Mantarı (Inonotus obliquus), Kuzey Avrupa, Sibirya, Rusya, Kore, Kuzey Kanada ve Alaska gibi soğuk iklimlerde ağırlıklı olarak huş ağaçlarının kabuklarında yetişen bir mantar çeşididir.

Chaga Mantarı ortalama olarak 25-38 santimetre bir büyüklüğe sahiptir. Yetiştiği yerleri ve görüntüsü nedeniyle yanmış kömür yığınına benzer bir yapısı vardır. Fakat dış görüntüsü sizi aldatmasın iç kısmı turuncu renklidir ve içinde yumuşak bir çekirdek vardır.

Çağlar boyunca Chaga Mantarı, Rusya\’da başta olmak üzere, Kuzey Avrupa ülkelerinde bağışıklığı artırmak için kullanılan kültürel bir tedavi yöntemidir.

 

Chaga Mantarı diyabet, bazı kanserler ve kalp hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Chaga Mantarı ince bir toz halinde rendelenir ve ardından bu şekilde demlenir. Chaga Mantarı günümüzde sadece bitki çayı olarak kullanılmıyor, Chaga Mantarının kapsül olarak da satılmaktadır.

Chaga Mantarı Nedir? Chaga Mantarı Çayının Faydaları Nedir?

Chaga Mantarı Çayının Faydaları

Chaga Mantarı, bağışıklık sistemini düzenleyen özel proteinlerin oluşumunu teşvik ederek, zararlı bakterilerle ve virüslerle savaşmak için gerekli olan beyaz kan hücrelerini harekete geçirir.

Chaga Mantarının kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen etkileri de vardır. Günümüzde bir çok kanser hastası tarafından da kullanılır.

Yapılan klinik araştırmalarda, Chaga Mantarının özü, karaciğer hücrelerinde kanserin yayılmasını ve büyümesini engellediği tespit edilmiştir. Yapılan diğer araştırmalarda akciğer, meme, prostat ve kolon kanser hücrelerinde de karaciğer kanserine benzer sonuçlar tespit edilmiştir.

Chaga Mantarı serbest radikallerin zararlarından koruyan yüksek antioksidanlar içerir. İçerdiği bu antioksidanlardan dolayı kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği düşünülüyor.  Chaga Mantarı, antioksidan triterpen içerir. Yapılan araştırmalarda “konsantre triterpen” özünün kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Chaga Mantarlarında bulunan “beta-D-glukanlar”, bağışıklık sisteminizi düzenlemeye yardım eder.

Kan Şekerini Düşürür

Hayvanlar üstünde yapılan araştırmalar, Chaga Mantar’ını kan şekerininin düşürdüğünü gösteriyor. Bu etkisiyle de diyabetin engellemeye yardımcı olabilir.  Diyabet hastası olan hayvanlarda yapılan araştırmalarda, üç hafta boyunca kullanılan Chaga Mantarı kan şekeri seviyelerinde %31\’lik bir düşüş sağladığı gözlemlendi.

Kolesterolü Düşürür

Chaga Mantarı özü ayrıca kalp krizi riskini azaltarak kolesterol seviyelerini de düzenler. “Yüksek kolesterollü hayvanlarda yapılan sekiz haftalık bir çalışmada, Chaga özü antioksidan seviyelerini arttırırken “kötü” LDL kolesterolü, toplam kolesterolü ve trigliseritleri azalttığı gözlemlenmiştir.” Araştırmacılar, Chaga Mantarında bulunan antioksidanların kolesterolü azaltmasında etkili olduğunu düşünüyorlar.

Hayvanlar üstünden yapılan araştırmaların ve klinik deneylerin sonuçlarına göre Chaga Mantar’ı içerdiği yüksek antioksidanlardan dolayı bir çok hastalığa karşı iyi geldiği düşünülüyor. Fakat insanlarda üzerinde herhangi bir bilimsel test yapılmadığı için insanlar üstünde nasıl bir etki bıraktığı sadece bireysel kullanımlardan doğan tecrübelerden başka bir sonuç yok. İnsanlar üstünde yeterli bir araştırma olmadığı için kesin sonuçlardan bahsedemiyoruz. Ama her bitkisel üründe olduğu gibi yeterli ve dengeli kullanmayı tavsiye ediyoruz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir