Buerger Hastalığı Nedir?

Buerger Hastalığı Nedir?

Buerger hastalığı genel olarak genç yaştaki kişilerde görülür. Sigara içen erkeklerde görülme olasılığı oldukça fazladır. El ya da damarlarda bulunan atardamarların tıkanması sonucunda meydana gelir. Bu rahatsızlığın ilk fark edilmesi genel olarak tırnak kesme işlemi sonucunda anlaşılır. Tırnak kesilme esnasında meydana gelen yaralar hemen iyileşmez ve zaman içerisinde ilerler. Enfeksiyon kapması sonucunda da kişiler uzuvlarının parmaklarını ya da uzuvlarını kaybedebilirler. Ancak bu durum hastalığın ilerleyen aşamalarında meydana gelir. Erken teşhis sonucunda kişiler uzuvlarını kurtarabilirler. Tomografik anjiografi ile birlikte kişilere kolaylıkla tanı konulur. Genel olarak kişiler yolda yürürken zorlanır ve ayaklarını yukarı kaldırırken ağırlık hissederler. Kişiler ayaklarını sarkıttıkları zaman daha az ağrı hissederler ancak bu durumda da şişlik ile karşılaşabilirler. Soğuk ortamda bulunmak, stres yaşamak, yoğun çalışma temposu ağrının artmasına neden olur.

Buerger Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak 25 ile 45 yaş arasındaki erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Sigara içen kişilerde görülme olasılığı oldukça fazladır. Kadınlarda ise nadir bir şekilde gözlemlenmektedir. Buerger hastalığının belirtileri arasında ilk olarak ayak, el ya da parmaklarda karıncalanma hissi yer alır. Bu his bazı kişilerde uyuşmaya dönüşür ve kişiler uyuşma hissederler. Aynı zamanda ayak ve eldeki renk soluklaşır. Ayak ve el ısınmaz kişiler her an bir soğukluk hissederler. Buerger hastalığının görülmesi ilk olarak yürüyüş sırasında ağrı hissedilmesi ile başlayabilir. Kişiler dinlendikleri zaman ağrılarının azaldığını hissedebilir ve dinlenerek yürüyüş yapma isteği duyabilirler. Ancak zaman ilerledikçe dinlenirken ağrı daha şiddetli bir hal alacaktır.

Hastalık eğer geç teşhis edilir ise uzuvlarda yaralar oluşabilir. Bu yaralarda hem ağrı hissedilir ve yaralar zaman geçtikçe büyür. Hastalığın ilerleyen süreçlerinde ise pıhtı ve kangren ortaya çıkabilir. Bu hastalık nedeni ile kişiler uzuvlarını kaybedebilir ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirler.

Buerger Hastalığı Nedir?

Buerger Hastalığı Tanısı

Kişiler yukarıdaki belirtilere sahip oldukları ilk anda derhal doktora başvurmalıdır. Bu hastalık tamamen sigara kullanımı sonucunda meydana gelmektedir. Sigara kullanmayan ya da pasif olarak içici olan kişiler bu hastalık ile karşılaşmazlar. Buerger hastalığı tanısı esnasında ne kadar zaman sigara kullanıldığı ve ne kadar içildiği oldukça etkili olacaktır. Tanı koyulurken hastanın yaşı da ele alınır. 24 ile 45 yaş arasındaki erkek hastalarda tanı koymak daha kolay olacaktır. Bu hastalarda ilk olarak fiziki muayene yapılır. Uzuvların sıcaklığı, rengi ve nabzı oldukça önemlidir. Kişinin kollajen doku hastalıkları da ele alınır. Ancak bu tanılar %100 olarak hastalığın teşhisini koymak için yeterli değildir. Anjiyografi ya da ilaçlı tomografi uygulanarak kesin olarak bir teşhis konulabilir.

Buerger Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Buerger hastalığının tedavi yöntemleri arasında ilk aşama sigara kullanımını noktalamaktır. Bu hastalığa sahip kişilerin uygulaması gereken ilk adım sigara kullanımını kesmek olacaktır. Sigarayı bırakan kişilerde görülen belirtilerde azalmalar görülebilir. Bazı durumlarda ise belirtiler görülmeyi tamamen bırakabilir. Ancak tedavi sırasında ilaçların düzenli kullanılması gereklidir. Bunun yanı sıra damarların büzülmesine neden olan sinir aktivitelerin azalış göstermesi için sempatektomi ameliyatı yapılması uygun görülür. Bu ameliyat ile birlikte ilaçlar da düzenli olarak kullanılır ise kişiler sonuç alabilirler.

Buerger hastalığının en belirgin belirtileri tırnaklarda dökülme, yaraların iyileşmemesi, el ve ayaklarda üşüme ya da parmak uçlarındaki rengin solmasıdır. Kişiler bu belirtiler sonucunda direkt olarak hastaneye gitmelidir. Eğer hastaneye gidilmez ise tedavi için geç kalınabilir. Tomografi sonucunda Buerger hastalığının tedavisi için geç kalındığı fark edilebilir. Bu durumda kişilerin el ya da ayakları kangren olabilir ve kesilmesi ile sonuçlanabilir. Ancak yine de tedavi yöntemi mevcuttur ve kişiler ameliyat sonucunda %90 oranında iyileşme görürler. Eğer ayakta bulunan yara iyileşme belirtisi göstermiyor ise ilk olarak tedavisi uygulanmalıdır. Geç iyileşen yaraların iyileşmesi için sempatektomi ameliyatının yapılması gereklidir. By pass ameliyatı da yapılabilecek işlemler arasında yer alır. Eğer tedavi hastalık ilerlemeden önce gerçekleştirilir ise iyileşme oranı oldukça yüksektir. Kişiler herhangi bir uzuvlarını kaybetmeden tedavi olabilir ve iyileşme sağlayabilirler

Buerger Hastalığı Ameliyatı

Eğer bir kişiye buerger hastalığı teşhisi konur ise kişinin net olarak tedavi olmasının tek yolu ameliyat olmaktır. Buerger hastalığı ameliyatı sempatektomi olarak adlandırılır ve bu ameliyat sırasında karın bölgesinden bir sinir sistemi çıkartılır. Ameliyatta çıkartılan sinir sistemi ayakta yer alan damarların soğuğa karşı tepki vermesini sağlar. Yani ameliyat esnasında çıkartılan sinir kişinin koşma, yürüme, ya da herhangi bir motor tepkisini etkileyen bir sistem değildir. Eğer bu hastalık elde rastlanır ise el için sempatektomi ameliyatı uygulanır. El için uygulanan ameliyata torakal adı verilir. Bu ameliyat sırasında ellere bağlı olan sinir sistemi çıkartılır. İşlem sonucunda kişi %70 ile %80 arasında ameliyattan fayda görür. Buerger hastalığı teşhisi konulan kişinin ameliyattan önce yapması gereken bir adım bulunmaktadır. Sigarayı bırakarak kişiler tedaviye başlamalıdır.

Buerger Hastalığı Nedir?

Buerger Hastalığının İyileşme Süreci

Buerger hastalığının iyileşme süreci hastalığın en kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak değişim gösterir. Kişiler sigara kullanımını bıraktıkları ilk andan birkaç hafta sonra etkisini görmeye başlarlar. Eğer hastalık kronik bir hal alır ise seneler süren bir tedavi süreci oluşabilir. Fakat kişi tedavisini yarım bırakmaz ve sigarayı bırakır ise kalıcı tedavi mümkündür. Hastalık ne kadar ilerlemiş olursa olsun kangren görülme olasılığı azaltılır.

Buerger Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Kişiler buerger hastalığı için hastanelerin kalp ve damar cerrahlarına muayene olmalıdır. Doktorlar belirtileri gördükleri zaman derhal gerekli testleri uygulayacaklardır. Test sonuçlarına göre ise hızlı bir şekilde tedavi sürecine adım atılarak kişiler iyileştirilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir