Fibromiyalji Nedir, Neden Olur, Belirtileri, Tedavisi

Fibromiyalji Nedir, Neden Olur,

Çeşitli semptomlar ile kendini belli eden Fibromiyalji Sendromu, vücutta hassas alanların oluşarak kişinin kendisini yorgun ile halsiz hissetmesi ve uyku sorunlarıyla baş başa kalmasına sebebiyet veren hastalıklardan biridir. Uzun süreli sağlık sorunlarından biri olarak bilinen ve karmaşık bir tedavi sürecine sahip olan Fibromiyalji, bilişsel bozuklara neden olan kronik rahatsızlardan biridir ve kişinin kendisini halsiz hissetmesine neden olmaktadır.

Romatizmal ağrı sendromu olarak bilinmekte olan hastalık, çeşitli semptomlar üzerinden kendisini belli etmekte ve bireylerin çeşitli sorunlar ile baş başa kalmasına neden olmaktadır. Vücudun çeşitli bölgelerinde aşırı hassasiyet durumu meydana gelmekte olup bu hassasiyet, hastalığın en önemli belirtilerinden biri olarak bilinmektedir. Peki ama Fibromiyalji nedir ve bu hastalık hangi nedenlerden ötürü meydana gelir?

Fibromiyalji Nedir?

Bilindiği üzere kapsamı birbirinden farklı olan pek çok hastalık bulunmakta olup bu hastalıklar, kendilerine özgü çeşitli belirtilere sahiptir. Bu hastalıklardan biri olan ve karmaşık bir tedavi sürecini bünyesinde barındıran Fibromiyalji, temelde bilişsel bir hastalıktır ve kişinin kendisini yorgun ve halsiz hissetmesine neden olur. Fibromiyalji nedir sorusu kapsamında bu hastalığın vücutta çeşitli hassasiyet alanları oluşturduğunu ve kaslarda yorgunluk meydana getirdiğini, kişilerin uyku düzenlerinde sorunlara sebebiyet verdiğini söylemek olanaklıdır.

Hastalık, toplumun %3’ünde görülmekte ve vücudun belli alanlarında hassasiyet oluşması ile kendisini belli etmektedir. Fibromiyalji, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülür. Hastalık ile ilgili yapılan çalışmalar, Türkiye’de 1,3 milyon kadar Fibromiyalji hastası olduğunu gözler önüne sermiştir. Fibromiyalji Sendromu, hastaların hayat kalitesini düşürdüğü ve uyku düzenini bozduğu için hastalık tedavisinin zamanında yapılması bir hayli önemlidir.

Fibromiyalji kapsamında bulunan belirtilerin bazıları diğer hastalıklarla karıştırılabildiği için ilgili belirtilerden herhangi birine sahip olan hastaların hekim kontrolüne gitmesi ve belirtilerin ardında bulunan hastalığın teşhis edilmesi gerekmektedir. Peki ama Fibromiyalji neden olur ve hastalık kapsamında bulunan belirtiler nelerdir?

Fibromiyalji Neden Olur?

Hastalığın tam olarak neden meydana geldiği bilinmese de konu ile ilgili pek çok araştırma yapılmış bulunmakta olup bu araştırmalar, genetik eğilimlerden dolayı hastalık oluştuğunu gözler önüne sermektedir. Travma, enfeksiyon ve stres gibi unsurlar hastalık dahilinde tetikleyici bir etkide bulunur.

Hastalık ile ilgili yapılan çalışmalardan bazıları oldukça ilginç teorilerin ön plana çıkmasını olanaklı hale getirmektedir. Bu teorilerden biri beynin bir nedenden dolayı acı eşiğini düşürmesidir. Acı eşiği düşen kişiler önceden ağrı duymadıkları durumlara artık tepki duyacak bir konumda bulunur. Bu ise kişilerin vücutlarında çeşitli hassasiyet alanlarının oluşmasına neden olur. Fibromiyalji neden olur sorusu kapsamında ön plana çıkan bir başka teori de beyin ve sinirlerin sinyalleri yanlış yorumlayarak kişinin ağrı hissetmesine neden olmasıdır.

Fibromiyaljinin çoğunlukla aynı aile içerisinde görüldüğü bilinmekte olup hastalık genlerle aktarılabilmektedir. Konu ile ilgili yapılan araştırmalardan bazıları, sinir hücreleri arasındaki kimyasal ağrı sinyallerinin iletilmesini etkilemekte olan birkaç olası gen tanımlandığını gözler önüne sermektedir. Çoğunlukla orta yaştan itibaren görülmekte olan Fibromiyalji Sendromu, yaş ilerledikçe görülme sıklığını da arttırmaktadır. Peki ama hastalık kapsamında bulunan semptomlar nelerdir ve bu semptomlardan hangileri sıklıkla görülmektedir?

Fibromiyalji Nedir, Neden Olur,

Fibromiyalji Belirtileri

Her bir hastalıkta olduğu gibi Fibromiyaljide de çeşitli semptomlar bulunur. Net olmasa da hastalığın en önemli belirtisinin, vücudun çeşitli noktalarında görülen hassasiyet olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Bunun haricinde Fibromiyalji belirtileri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Çarpıntı
  • El ve ayaklarda karıncalanma hissi, uyuşma
  • Herhangi bir ağrının normalden fazla algılanması
  • Hafıza problemleri
  • Depresyon hali
  • Kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri
  • Uyku kalitesinde azalma meydana gelmesi
  • Gün boyunca yorgunluk hissi
  • Eklem hipermobilitesi
  • Dinlenemeden uyanmış olma hissi
  • Kişiye göre değişmekte olan ödem hassasiyeti
  • Vücudun üst kısmı ile sınırlı olan kızarma eğilimi
  • Yeni şeyler öğrenme zorluğu, konsantrasyon bozuklukları
  • Noniseptif uyarılar sebebiyle ağrının azaltılması ile birlikte hissedilmekte olan genel hassasiyet

Bu nedenlerin her biri, Fibromiyalji belirtileri kapsamında bulunmakta olup bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda kişilerin hekim kontrolüne gitmesi ve belirtilerin arkasında yatan nedenlerin tespit edilmesi gerekmektedir.

Fibromiyalji Teşhisi

Fibromiyalji hastalığının tedavisine geçilmeden önce hastalığın çeşitli muayene ve tetkikler ile teşhis edilmesi gerekir. Bu nedenle Fibromiyalji teşhisi konusunun bir hayli önemli olduğunu söylemek olanaklıdır. Hastalığın tanısını koymak çoğunlukla oldukça zorlayıcıdır. Çünkü hastalık kapsamında bulunan belirtilerin büyük bir kısmı farklı hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterilir. Bu durum, Fibromiyaljinin öteki hastalıklardan ayrılmasını zorlaştırır. Hastalığın teşhisinin doğrulanması adına temelde bir test bulunmaz.

Hastalık teşhisi kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar fiziki muayene ve hastanın geçmiş öyküsü alınmasıdır. Hastanın öyküsüne eşlik etmekte olan belirtiler ve ağrının vücuda ne şekilde dağıldığı, tanı noktasında bir hayli önemlidir. Fibromiyaljinin neden olduğu karakteristik ağrılar çoğunlukla kollar, omurga çevresi ve bacaklarda kendini belli eder. Hastalığın tanısında laboratuvar testlerinden yararlanıldığını da ifade edebiliriz. Gerçekleştirilen tetkikler ile birlikte hastalığın teşhisinin gerçekleştirilmesi, Fibromiyalji tedavisi aşamasına geçilmesini mümkün kılar.

Fibromiyalji Tedavisi

Ne yazık ki hastalık ile ilgili kesin bir tedavi bulunmaz. Bununla birlikte hastalık semptomlarına yönelik semptomatik tedavi uygulamaları gerçekleştirilir. Sunulan tedavi yöntemleri hastanın çok daha kaliteli ve konforlu bir şekilde yaşantısını sürdürmesini olanaklı hale getirmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli ilaçlar, kişinin kendisine bakım yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri, Fibromiyalji tedavisi kapsamında yer almaktadır.

Tedavide temel amaç semptomların kontrol altına alınması ve hastanın yaşam tarzının değişikliğe uğratılmasıdır. Bu sayede hasta çok daha konforlu ve semptomlardan uzak bir şekilde yaşantısını sürdürebilmektedir. Kendi kendine bakım ve çeşitli ilaçlar, Fibromiyalji tedavisi noktasında bir hayli önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir