Çalışma İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Çalışma İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, 29 Nisan ve 17 Mayıs 2021 tarihleri arasında sokağa çıkma yasağının (tam kapanma) olduğunu açıkladı. Bu açıklamayla birlikte her şeyde olduğu gibi çalışma hayatında da birçok değişiklik meydana geldi. 29 Nisan saat 19.00’dan, 17 Nisan saat 05.00’e kadar tam kapanma söz konusudur. İçişleri Bakanlığının yayınladığı belgede sokağa çıkma yasağından hangi çalışan grupların yasaktan muaf olduğu detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Açıklama doğrultusunda, sadece belirtilen sektörlerin SGK belgelerini alarak işlerine devam edebileceği belirtildi. Şimdi tüm detaylarıyla çalışma izin belgesi nasıl alınır sorusunun cevabına bakalım.
Uygulanan kısıtlama süreci boyunca, kısıtlamadan muaf olan vatandaşlar genelgede belirtilen belgeleri aldıkları taktirde işlerine devam edebilecekler. Belgeleri almadan çalışmak durumunda ise kişilere cezai işlem uygulanacak. Market, bakkal, üretim, lojistik, tedarik gibi alanlarda çalışanlar e-devlet üzerinden bu belgeleri kolaylıkla alabilecekler.

Çalışma İzin Belgesi Nasıl Alınır?
E-devlet ile Çalışma İzin Belgesi Alma

Pandemi sürecinde kısıtlama olan tarihlerde çalışmanızı sürdürmek için www.turkiye.com.tr adresinde çalışma izin belgesi alabilirsiniz. Şimdi adım adım çalışma belgesi nasıl alınır bakalım.

  • www.turkiye.gov.tr adresine giriniz.
  • Arama kısmına “E- Başvuru (İçişleri Bakanlığı) “yazınız.
  • Sisteminize kayıtlı TC. Kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapınız.
  • Ekranda çıkan seçenekler arasından “çalışma izni muafiyet belgesi işlemleri” butonuna tıklayınız.
  • Bu aşamadan sonra sistemde kayıtlı olan telefon numaranıza başvurunun alındığına ve onaylandığına dair bir bilgilendirme SMS’i alacaksınız.

İlgili bakanlıklar tarafından sağlanan entegre işlemi sayesinde işlemler anlık ve otomatik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Gerekli sorgulamalar yapıldıktan sonra bildirim ile aranan şartların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilecektir. Sağlanan kontroller sayesinde, sistem üzerinden gerekli izin belgesi düzenlenecektir. İzin belgesi alan çalışanlar, belgenin çıktısını alarak işverene imzalatacaklar.

Çalışma İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Adımları tamamlamanıza rağmen E-devlette yaşanan yoğunluktan dolayı, izin belgesi alamayan çalışanlar için de bir açıklama var. Bu açıkla Süleyman Soylu tarafından yapıldı: “Çalışılan kurumlar size bir görevli kâğıdı verecek. Bu görevli kağıdına; ad, soyad ve kurumun “bu benim şu SGK kaydıyla çalışanımdır. Bunun suiistimalinden bende sorumluyum” diye bir kâğıt imzalayacak.

  • Çalışma İzin Belgesinde Olması Gereken Bilgiler
  • Artan vakalar dolayısıyla alınan tedbirler kapsamında başlatılan sokağa çıkma kısıtlamalarında, işyerlerine gitmesi gereken çalışanların izin belgesinde bulunması gereken bilgiler şöyledir:
  • Kimlik bilgileri
  • İş yerinde olma amacı
  • Hangi zaman aralıklarında işyerinde olması gerektiği
  • İşyeri ve ikamet adresi
  • Varsa kullanacağı araç ya da servisin plaka bilgileri

Tüm bu bilgilerin olduğu izin belgesi alınarak işyeri yetkilisine imzalatılması gerekmektedir. İşyeri tarafından imzalatılmamış belgeler geçerli olmayacaktır. Başvuruda bulunmak isteyen fakat çeşitli nedenlerden (sitemde oluşan yoğunluk nedeniyle sisteme giriş yapamama, erişim hatası gibi) başvuru gerçekleştiremeyen çalışanların, bir defaya özgü ve en çok 3 gün olmak şartıyla görev belgesi formunu elle doldurabilecektir.

Sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle çalışma izni alamayan ve formu manuel bir şekilde dolduran çalışanların, çalışma izin belgeleri, işlerin aksamaması için 12 Mayıs 2021 Çarşamba saat 24.00’a kadar uzatılmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir