Ceset Çiçeği Nedir? Nerelerde Bulunur?

featured

Amorphophallus titanum yani  hepimizin bildiği adıyla Ceset Çiçeği gerek ismiyle, gerekse sıradışı özellikleriyle oldukça ilgi çekici bir bitki türüdür. Peki ya “Ceset Çiçeği nedir? Nerelerde Bulunur?” Gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa gelin bu bitkinin enteresan dünyasına birlikte göz atalım. 

Ceset Çiçeği tahmin edebileceğiniz gibi ismini çevreye yaymakta olduğu ağır kokudan alır. Dünya üzerindeki en merak edilen canlı türlerinden biri olarak Endonezya bölgesindeki yağmur ormanlarında varlığını sürdürmektedir. 

Sumatra yağmur ormanlarında yoğun şekilde yetişen bu bitki, dünyanın en kötü kokusunu yaymasıyla tanınmaktadır. Vahşi doğayı seven ve buralarda rahatlıkla yetiştirilebilen Ceset Çiçeğinin varlığı, bu alanların yavaş yavaş tarım arazisine dönmesiyle birlikte tehlikeye girmiştir. Bu sebeple uluslararası doğayı koruma birliği tarafından koruma altına alınmış bulunmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte dünyanın farklı yerlerinde de yetiştirilmeye başlanan Ceset Çiçeğinin varlığı şimdilik güvendedir diyebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda Amerikan Ulusal Botanik Bahçesi’nde de yetiştirilen Ceset Çiçeği yaydığı ağır çürük et kokusuna rağmen ziyaretçi akınına uğramaya devam etmektedir.

Ceset Çiçeği Özellikleri Nelerdir? 

Bulunduğumuz coğrafyada ne yazık ki karşılaşma ihtimalimizin oldukça düşük olduğu bu bitkinin en az adı kadar ilgi çekici özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz : 

  • Yaprak sapları genellikle koyu renkte olur. Üzerinde beyaz benekler gözlemlenebilir. Çiçeğin tam ortasında, ortalama iki metre uzunluğunda sert bir kısım yer almaktadır. 
  • Çiçek bu sert kısmın çevresinde açar. Dışı açık yeşildir ve beyaz benekler görülebilir. Çiçeğin içi ise genellikle açık kırmızı renktedir. 
  • Çiçekten çıkan yaprakların 4 metre genişliğini geçtiği görülmüştür. 
  • Ceset Çiçeği, dünyanın en büyük çiçeği olarak bilinmektedir. Boyutu yer yer değişse de 10 metreye kadar çıkabildiği bilinmektedir.
  • Bitkiler aleminin en büyük yaprak boyutuna sahip bitkisi Ceset Çiçeğidir. 
  • Dal olmadan çiçeklenebilen en büyük bitkisel yapıdır. 
  • Çiçekten yayılan ağır ve çürük et kokusu böcek ve tozlayıcıları çekmeyi amaçlar. 
  • Çiçeği sadece 48 saat kadar açık kalmaktadır. 
  • Çiçeklenme süreci yedi yıla kadar uzayabilmektedir. 

Ceset Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?  

Vahşi ortamda yetiştirilmesi elzem olan Ceset Çiçeği nadir olarak da olsa suni ortamlarda yetiştirilebilmektedir. Yapay ortamlarda vahşi doğa koşulları oluşturarak yetiştirilebilecek bu çiçeğin bakımı oldukça zorludur. Ev ortamında ekilip büyütülecek bir çiçek olmadığını üzülerek belirtmek isteriz. Ceset Çiçeği’nin tohumu vahşi doğa ortamına ekildikten sonra çimlenerek bitki soğanını oluşturur. Oldukça hızlı bir şekilde küçük bir yaprak çıkarır. Yaklaşık 18 ay içerisinde dökülen bu yapraktan sonra bitki 3 ya da 6 ay kadar sürebilecek olan bir uyku dönemine girer. Bitkinin ortalama olarak 40 yıllık bir ömrü bulunmaktadır. Ceset Çiçeği’nin çiçek açması içinse en az 7 en fazla 10 yaşında olması gerekir. Hayatı boyunca bu uyku ve yaprak verme döngülerinden defalarca kez geçmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir