Cilt kanseri belirtileri?

Cilt kanseri belirtileri?

İnsan derisi üç katmandan oluşur. Epidermis, dermis ve deri altı dokusu. Cilt kanseri cildin üst tabakasında oluşur. Bunun nedeni, epidermisin doğrudan önemli çevresel etkilere (özellikle güneşten gelen UV radyasyonu) maruz kalmasıdır. Bu çevresel etkiler ve daha nadiren kalıtsal faktörler, cilt kanseri ile karakterize edilen kontrolsüz hücre büyümesine yol açabilir.

Cilt kanseri epidermisteki farklı hücreleri etkileyebilir. Hastalığın seyri birbirinden çok farklılaşır. Pigment hücreleri (melanositler) malign değişiklikler gösteriyorsa siyah deri kanseri (malign melanom) olarak adlandırılır. Bazal hücreler veya dikenli hücreler değiştirilirse, ilişkili hastalıklar için genel terim açık ten kanseri veya beyaz ten kanseridir. Derinin Merkel hücrelerini etkileyen Kaposi sarkomu veya karsinomu çok daha az yaygın bir cilt değişikliğidir. 

 

Cilt Kanseri Belirtileri

 

Erken evrelerde cilt kanseri genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Tek göze çarpan semptom, çoğunlukla küçük bir cilt değişikliğidir. Etkilenen cilt bölgesini benler, çiller gibi normal cilt semptomlarından ayırt etmek genellikle zordur. Bu nedenle, dermatolog tarafından düzenli olarak muayene edilmesi tavsiye edilir. Bu anormallikler, kötü huylu bir deri tümörünün ciddi bir uyarı işareti olabilir. Belirtiler şu şekildedir. Tekrar tekrar kanayan cilt yaraları, kaşınan, yanan cilt lekeleri, farklı renklerden oluşan cilt lekeleri ve hızla büyüyen cilt lekeleri olarak kendini gösterir.

 

Bazal Hücreli Cilt Kanseri 

Bazal hücreli cilt kanseri en yaygın türdür. Açık ten kanseri olarak da bilinen beyaz ten kanserlerinden biridir. Kıl köklerinin etrafındaki deri katmanları ve derinin bazal hücre katmanı etkilenir. Bazal hücre kanseri genellikle yüzün güneş ışığına en çok maruz kalan bölgelerinde meydana gelir. Daha nadiren boyunda, kulak kepçelerinde ve ellerde görülür. Çoğu zaman, hastalar tanı anında 50 ila 60 yaşları arasındadır. Ancak gençler de bir bazal hüreli cilt kanseri geliştirebilir. Bazal hücreli karsinom nadiren metastaz geliştirir.

Skuamöz Hücreli Karsinom (Spinaloma)

 

Spinaloma ikinci en yaygın cilt kanseridir. Dikenli hücreli kanser olarak da adlandırılır. Ayrıca beyaz cilt kanseri veya açık cilt kanseri olarak bilinir. Cildin etkilenen bölgeleri pullu veya kabuklu görünür. Renk kırmızımsı ila sarımsı, kahverengimsi arasında değişir. Bazilomada olduğu gibi, yüz, boyun, kulaklar ve ellerin yanı sıra kel kafa da sıklıkla etkilenir. Bununla birlikte, spinalioma, diğer hafif cilt kanseri türlerinden daha agresif bir büyüme gösterir ve yalnızca 70 ila 80 yaş arasındaki yaşlı insanlarda ortaya çıkma eğilimindedir. Erkeklerin kadınlardan daha fazla etkilendiği doğrulanmıştır.

 

Cilt kanseri belirtileri?

 

Siyah Cilt Kanseri (Malign Melanom)

 

Siyah cilt kanseri, beyaz cilt kanserinden önemli ölçüde daha az yaygındır. Yüksek popülaritesi, daha yüksek saldırganlık seviyesi ve erken bir aşamada metastaz oluşturma eğiliminin daha belirgin olmasından kaynaklanmaktadır. Çok geç fark edilirse, genellikle yaşamı tehdit eder. Gençler de siyah cilt kanseri geliştirebilir. Hastaların çoğu tanı anında 45 ila 60 yaşları arasındadır. Siyah cilt kanseri ayrıca ultra viyole radyasyonuna aşırı maruz kalma ile tetiklenir.

Kaposi Sarkomu

 

Kaposi sarkomu sadece cilt yüzeyinde değil, aynı zamanda iç organlarda da gelişir. Kaposi sarkomu, ultra viyole ışığına aşırı maruz kalmaktan kaynaklanmaz. Vakaların çoğunda, bu durumdan zayıflamış bir bağışıklık sistemi sorumludur. Ya bağışıklık sistemini bozan virüslü bir enfeksiyon (HIV enfeksiyonu) yoluyla ya da organ nakillerinden sonra ortaya çıkabilir.

 

Bazı genetik yatkınlıklar da kaposi sarkomu geliştirme riskini artırıyor gibi görünmektedir. Genellikle ciltte geniş bir alana dağılmış kırmızımsı kahverengi ila mor lekeler veya nodüller tarafından tanınabilir. Altta yatan hastalığın tedavisi veya bağışıklık sisteminin iyileşmesi genellikle kaposi sarkomunu ortadan kaldırmak için yeterlidir.

 

Cilt Kanseri Tedavisi

 

Cilt kanserinin tedavisi büyük ölçüde kanserin tipine ve gelişim aşamasına bağlıdır. En yaygın tedavi, tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Özellikle cilt kanserinin erken döneminde, kanserle başarılı bir şekilde mücadele etmek için cerrahi olarak çıkarma genellikle yeterlidir. Ana yüzeyin erişilebilirliğinin iyi olması nedeniyle, tedavi genellikle lokal anestezi ile ayaktan tedavi bazında yapılabilir. Prosedürün basit doğası nedeniyle, komplikasyonlar nispeten nadirdir.

Güvenli tarafta olmak için bazen tümöre en yakın lenf düğümleri çıkarılır. Bu sözde sentinel lenf nodlarının histolojik incelemesi, cilt kanserinin halihazırda yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için kullanılabilir. Cilt kanseri başarılı bir şekilde tedavi edildikten sonra bile, başka kanser odaklarının ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Düzenli takip kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir