Çin tuzu nedir ?

featured

Monosodyum glutamat adı ile de bilinen Çin tuzu insan sağlığını tehdit eden bir tür katkı maddesidir. Uzmanların üstüne basa basa tüketicileri zararları konusunda şiddetle uyardığı Çin tuzu, lezzet patlaması yaratmak için hazır gıdalara ekleniyor. Yüzyıllardır Çin lokantalarında kullanılmakta olan bu madde bir süre önce Türkiye’de de kullanımına izin verilmiştir. Fakat açtığı zararları göz önünde bulundurulduğunda bu maddenin besinlerden uzaklaştırılması gerektiği konusunda görüşler bulunuyor. Uzmanlar özellikle hazır gıda ya da fastfood tarzı besinlerden olabildiğince uzak durulması gerektiğini önemle vurguluyor.

 Çin Tuzu Neden Kullanılıyor

 Çin tuzu gıdalara tat vermek amacı ile kullanılmaktadır. Çin tuzunun yer aldığı bir besinin tadına doyum olmaz. Dolayısı ile daha fazla tüketilmesi açısında üretici firmalar ürettikleri gıdalara Çin tuzu koymayı tercih ediyor. Paket ambalajlarında E -651 kodu bulunuyorsa o besinde için tuzu ilavesi vardır, anlamına gelmektedir. Umumi beşinci tat olarak bilinen bu madde en fazla çözülebilir ve yenilebilir lezzette olan, kolay kristalize olduğunda dolayı gıda maddelerine rahatlıkla eklenmektedir.  Üretici firmalar ürünlerinin daha fazla satılması ve tüketilmesi adına bu maddeyi besinlere ekler.

 Çin Tuzunun Sağlık İçin Zararları Nelerdir

Maalesef Çin tuzunu sağlık için zararları sınırlandırılamaz. Özellikle vücudun en önemli merkezi olan beyin ve sinir sistemini alt üst ederek, pek çok hastalığı oluşmasına neden olur. Çin tuzu beyne bile verdiği harabiyet nedeni ile hiperaktivite, alzehimer, nörolojik bozukluklar, unutkanlık, öğrenme bozukluğu, dikkat eksikliği gibi beyin hastalıkları meydana getirmektedir. Ayrıca yüksek ve hızlı bir şekilde kilo artışı meydana getirerek; diyabet, obezite ve yüksek kolesterol gibi hastalıklara da neden oluyor. Ayrıca alerjileri de tetikleyip, görme bozukluklarına neden olabileceği de söyleniyor. İştah açıcı bir lezzet olduğundan dolayı tüketicilerde bağımlılık yapabiliyor. Migren gibi baş ağrılarına da neden olup, tiroid bozuklukları eklem ve kas ağrıları, vücuda aşırı tuz yüklemesi   oluşturduğundan dolayı böbreklerde hasar, halsizlik bağ ağrısı ya da baş dönmesi, gibi pek çok hastalığa neden olmaktadır.

 Hangi Gıdalarda Çin Tuzu Bulunuyor

 Günümüzde hazır alınan gıdaların hemen hepsinde Çin tuzu yer almaktadır. Aynı zamanda bazı lokantalar lezzet patlaması yaşamak adına   yemeklerine Çin tuzu ilave etmektedir.  Paketlenmiş ve işlenmiş her türlü hazır gıdalarda Çin tuzu yer aldığından dolayı sağlığı korumak adına hazır gıda tüketimine son verilmelidir.   Özellikle hamburger tarzı besinlerde, cips türlerinde konservelerde et ve tavuk suyu bulyonlarda, hazır çorbalarda margarinde tuzlu ya da tatlı her türlü fabrikasyon besinlerde Çin tuzunu bulunduğu belirtiliyor.

 Çin Tuzundan Nasıl Korunmalı

Çin tuzundan korunmanın en kolay yolu hazır gıdaları fazla tüketmemektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukları evde yapılan yemeklere ve besinlere teşvik etmek gerekir. Çocuklarda hazır gıdalara olan bağımlılığı artması da tamamen Çin tuzunun yarattığı doyumsuz lezzettir. Aileler paketli ve işlenmiş gıdalara yön vermedikleri sürece çocuklarda bağımlılık olmayacak ve sağlıklı besleneceklerdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir