Cinsel İlişkiden Sonra Karın Ağrısı Neden Olur?

featured

Gerek erkekler gerekse de kadınlarda cinsel ilişkiden sonra vücudun farklı bölgelerinde ağrı ya da kramplar ortaya çıkabilmektedir. Ancak ilişki sonrası karın ağrısının daha çok kadınlarda gördüğümüz bir durum olduğunu söylemek mümkündür. Peki cinsel ilişkiden sonra karın ağrısı neden olur? Yazımızda cinsel ilişkiden sonra karın ağrısı yaşamanızın olası nedenlerine göz atacağız.

Öncelikle vurgulamak gerekir ki cinsel ilişki sonrası yaşadığınız karın ağrısı büyük olasılıkla yüzeysel bir sorundur. Dolayısıyla hemen endişelenmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Yine de elbette zevkli olmasını arzuladığınız bir aktiviteden sonra acı hissetmenin son derece rahatsız edici olduğunu kabul etmek gerekir. Bu nedenle muhtemel nedenleri değerlendirerek bu tür bir karın ağrısı çekmekten kurtulabilirsiniz. Gelin şimdi cinsel ilişkiden sonra karın ağrısına neden olabilecek çeşitli faktörlere daha yakından bakalım:

1. Derin Penetrasyon

Bu tür bir şikayetle karşılaştığında kadın hastalıkları uzmanlarının genellikle ilk sorduğu soru pozisyon seçimidir. Çünkü bazı pozisyonlar derin penetrasyona sebep olarak karın ağrısı yaratabilmektedir. Özellikle misyoner ya da köpek pozisyonu ismi verilen ilişkilerde bu tür durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu doğrultuda şu adımları atarak pozisyona bağlı karın ağrılarından kurtulabilirsiniz:

  • Öncelikle reçetesiz alabileceğiniz düşük dozlu ağrı kesicileri deneyebilirsiniz. Eğer sorun yüzeysel ise büyük oranda faydalı olacaktır.
  • İlişki sırasında yüz yüze ya da kovboy adı verilen pozisyonları tercih edebilirsiniz. Karın ağrısının sebebi pozisyon ise kısa bir sürede ağrı ortadan kaybolur. Burada uzmanların vurguladığı nokta derin penetrasyonu ve penetrasyon sıklığını azaltmaktadır.

2. Disparoni

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi hem erkek hem kadınlarda cinsel ilişki sonrası çeşitli ağrılar görülebilmektedir. Tıp literatüründe bu tür ağrılara disparoni adı verilmektedir. Ancak disparoni ağrılarının daha çok krampa benzer olduğunu vurgulamak gerekir. İlişki sırasında vücudun dehidrasyonu, kasların yorulması ve buna benzer faktörlere bağlı olarak disparoni kaynaklı karın ağrısı meydana gelebilir.

3. Endometriozis

Rahim astarının rahim dışına doğru genişlemesine endometriozis denir. Kimi durumlarda cinsel ilişki sonrası karın ağrısının sebebi endometriozis teşhisiyle sonuçlanmaktadır. Böyle bir durumda öncelikle doktorunuza başvurmalısınız:

  • Doktorunuz öncelikle durumunuzu teşhis etmek için adet dönemi ağrılarınızı ve kanama yoğunluğunuzu soracaktır.
  • Bu doğrultuda ultrasyon ya da laparoskopi gibi yardımcı teşhis araçlarına başvurması da mümkündür.
  • Tedavisi ise doğum kontrol haplarının yanı sıra endometriozise karşı imal edilen bazı ilaçların kullanılmasından ibarettir.

4. Yumurtalık Kisti ve Miyomlar

Pelvik ya da yumurtalıklarda bulunan kistler bu tür ağrıların kaynağı olabilmektedir. Kist denilince pek çok insan endişeye kapılsa da yumurtalıklar da görülen çoğu kist zararsızdır. Buna paralel olarak bir iki ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. Yine de durum hakkında net bir bilgi almak için doktonuza başvurmalısınız. Doktorunuz ultrason muayenesi sonrasında ne yapılması gerektiğine karar verecektir.

Buna ek olarak iyi huylu tümör olarak tanımlayabileceğimiz miyomlar da bu tür ağrıların altında yatan sebeplerden biridir. Özellikle rahimdeki pozisyonları ve miyomun boyutu karın ağrısı yaratabilir. Benzer bir biçimde teşhis için doktorunuza başvurmanız ve ultrason muayenesinden geçmeniz gerekmektedir. Sonrasında gerek kist gerekse de miyomları aldırmanız mümkündür.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir