Hamilelikte Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur?

featured

Anne adayları, hamilelik esnasında pek çok farklı sorunla karşılaşabilmektedir. Bunlardan biri de sıklıkla rastladığımız sağ kasık ağrısıdır. Peki hamilelikte sağ kasık ağrısı neden olur? Yazımızda sağ kasık ağrısının muhtemel nedenlerine değinerek neler yapabileceğiniz konusunda ipuçları vermeye çalışacağız.

Öncelikle vurgulamak gerekir ki kasık ağrıları genellikle yüzeysel bir sorun anlamına gelir. Dolayısıyla endişeye kapılmanızı gerektirecek bir durum çoğu zaman söz konusu değildir. Özellikle anne adaylarının hamilelik esnasında kolaylıkla telaşlanabileceğini göz önüne alarak bu noktayı hemen belirtelim. Benzer bir biçimde sağ kasık ağrısı da genellikle ciddi bir sorunun belirtisi değildir. Elbette yine de doktorunuzla görüşmeniz içinizin tam anlamıyla rahatlaması açısından önemlidir.

Buna ek olarak farklı semptomlarla birlikte kasık ağrısından şikayetçi olmanız altta yatan başka bir nedene işaret ediyor olabilir. Özellikle mide bulantısı ve yoğun baş ağrısının eşlik ettiği durumlarda doktorunuza başvurmanız daha faydalıdır. Her ne kadar benzer bir biçimde yüzeysel bir sorun olma ihtimali bulunsa da doktorunuzun gerekli kontrolleri yapması hamileliğin doğal seyri açısından önemlidir.

Hamilelikte Sağ Kasık Ağrısı Nedenleri

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi sağ kasık ağrısı çoğu zaman önemli bir sorun değildir. Nitekim uzmanların sağ kasık ağrısı nedenleri arasında belirttiği pek çok neden oldukça yüzeyseldir. Bu doğrultuda hamilelik esnasında sıklıkla karşılaştığımız sağ kasık ağrısı nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Öncelikle eğer doğum tarihiniz yaklaşıyorsa bu tür ağrılarla karşılaşmanız son derece doğaldır. Bu kasık ağrıları genellikle doğuma hazırlık kasılmaları olarak anılır. Gebeliğin ilerlemesi dolayısıyla rahimde çeşitli kasılmalar gerçekleşir. Bu kasılmalar kasıkların kimi zaman sol kimi zaman da sağ tarafının ağrımasına neden olur.
  • Yakın bir dönemde ya da halihazırda kabızlık yaşamışsanız ağrılarınız bundan kaynaklanıyor olabilir. Kabızlık ve gaz sancısı sorunları hamilelikte kasık ağrılarının bilinen nedenlerindendir. Nitekim hamilelik esnasında progestoren hormonu ciddi oranda artar. Ancak bu hormonun artması bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur.
  • Son olarak tıp literatürde yuvarlak bağ ağrıları ismiyle anılan ağrı türünden de bahsetmek gerekir. Rahmin üst bölümünden kasıklara kadar ulaşan yuvarlak bağ dokuları vardır. Bu dokular hamilelik esnasında genişlemeye başlar. Bu da doğal olarak dokular da gerilmeye sebep olur. Özellikle ağrılarınız çekme hissi uyandırıyorsa nedeni bu olabilir.

Hamilelikte Sağ Kasık Ağrıları Nasıl Geçer?

Öncelikle yazımızın başında da vurguladığımız gibi doktorunuzla görüşerek ağrılara karşı ortak bir çözüm geliştirebilirsiniz. Doktorunuz muayene sonrasında ağrı nedeni hakkında daha net bir fikir verecektir. Akabinde doktorunuzun önerilerini takip etmek ağrılarınızı büyük oranda azaltır. Buna ek olarak şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Sıcak su, pek çok ağrı türüne karşı oldukça faydalıdır. Kasık ağrıları söz konusu olduğunda sıcak kompress ya da sıcak banyo uygulayabilirsiniz.
  • Anne adayları için uzun süre ayakta kalmak oldukça yorucudur. Ve yorgunluk hissinin yanı sıra vücutta, özellikle kasık ve karın bölgesinde ağrılara neden olabilir. Bu nedenle ayakta geçirdiğiniz süreyi azaltmalısınız.
  • Kasık ve karın bölgesini desteklemek için hamilelik yastıklarından yararlanabilirsiniz.
  • Son olarak gündelik hayatınızda vücudunuzu zorlayacak işlerden kaçınmalısınız. Özellikle ağır yükler taşımak ve benzeri eylemler bu tür ağrılar yaygın nedenleri arasındadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir