Kayısı Hoşafı Gaz Yapar Mı?

featured

Özellikle yeni anne babalar için çocuklarının beslenmesi  zaman zaman endişe verici bir hal alabilmektedir. Ayrıca annenin beslenmesi de çocuğun beslenme kaynaklarından biri olduğu için ayrıca önemlidir. Yazımızda kayısı hoşafı gaz yapar mı sorusuna cevap vererek bebeğinizin beslenmesinde yeri olan bir noktayı aydınlatmaya çalışacağız. Ancak öncelikle kayısı hoşafının yeni ebevenyler için neden önemli olduğuna açıklık getirelim.

Bebeğin, bilhassa ilk aylarında beslendiği tek kaynak anne sütüdür. Fakat zaman zaman anne sütünün bebeği besleyecek düzeyde gelmediği durumlar olabilmektedir. Öncelikle pek çok annenin karşılaştığı bir durum olduğu için böyle bir şeyle karşılaştığınızda endişelenmeniz yersizdir. Nitekim çeşitli takviye gıdalarla anne sütünün artmasını sağlamak da mümkündür. Doktorunuzla görüştüğünüzde size bu doğrultuda çeşitli tavsiyeler verecektir.

Bu noktada kayısı hoşafının tercih edilmesinin nedeni anne sütünü artıran doğal besinlerden biri olmasıdır. Ayrıca sütün yapısının da bebeğin beslenmesi ve gelişimi açısından bir o kadar önemlidir. Buna paralel olarak annenin beslenme alışkanlıklarını doğal besinlerle düzenlemek ciddi ölçüde fark yaratır. Anne ve bebek sağlığıyla ilgili pek çok öneride kayısı hoşafının anne sütünü ve kalitesini artırmada etkisinden bahsedilmektedir. Ebevenylerin kayısı hoşafına yönelmesinin temel nedeni bu şekilde açıklanabilir.

Kayısı Hoşafı Bebekte Gaz Yapar Mı?

Şunu vurgulamak gerekir ki anne sütünü artıran pek çok besin kaynağı aynı zamanda gaz oluşumuna da neden olmaktadır. Özellikle hoşaf türü besinler söz konusu olduğunda bu durum biraz daha da artmaktadır. Nitekim bu noktada hemen kuru kayısının bir özelliğini hatırlatmak gerekir. Kuru kayısı bebeklerin beslenmesi bir kenara yetişkinler için bile sindirimi düzenleyen bir besindir. Bu açıdan kayısı hoşafının diğer hoşaf türlerine oranla daha besleyici olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle pek çok yetişkine bile kabızlığı önlemesi için kayısı tüketmesi önerilmektedir.

Ancak ishal ve aşırı gaz gibi sorunların bebeğinize geçeceğinden endişe etmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Çünkü annenin bağırsak sorunları anne sütü aracılığıyla bebeğine geçmez. Dolayısıyla uzmanlar, kayısı hoşafının anne sütünü artırmak için kullanılması gerektiği kanaatindedir. Aynı şekilde bebekte gaz yaptığı yönündeki kanaatin ise yalnızca şehir efsanelerinden biri olduğunu söylemek mümkündür. Sonuç olarak anne sütünü artırmak için kayısı hoşafıyla beslenmeniz de bir sakınca yoktur.

Ayrıca sütü artırması bir kenara kayısı hoşafı annenin sağlığı için de son derece faydalıdır. Hamilelik esnasında progestoren hormonunun salgılanması ciddi oranda artmaktadır. Ancak bu hormonun artması bağırsak hareketlerinin yavaşlamasını beraberinde getirir. Anne adaylarının hamilelik süresince gaz sancıları ve kabızlıktan yakınmalarının temel nedeni budur. Nitekim çoğu durumda bu kabızlık hali doğum sonrasında da bir süre devam etmektedir. Ancak kayısı hoşafı gibi besinler sindirimi düzenleyen yapıları sayesinde annenin bu süreci daha kolay atlatmasını sağlamaktadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir