CLA Nedir? Sporda Kullanılması Gerekir Mi?

CLA Nedir? Sporda Kullanılması Gerekir Mi?

CLA, güçlü bir antioksidan olmasının yanında son derece etkili bir yağ yakıcıdır. Söz konusu maddenin yağ yakma özelliğinin yanında vücudun yağ depolamasını önleme özelliği de vardır. Bu işlevi, bahse konu maddenin esansiyel özel bir yağ asidi olmasından ileri gelir.

CLA, bileşimi ile Omega-6 doymamış temel bir yağ asididir. Aspir bitkisinden elde edilmektedir. Aspir maddesi de kırmızı ette bol miktarda bulunmaktadır. CLA, vücutta yağ birikimini engellemenin yanı sıra kanser hücrelerinin çoğalmasına da engel olur. İnsan vücudunda direkt olarak üretilemeyen aspir, dışarıdan alınması gereken bir maddedir.

İnsan vücudunda yağların üretilmesi ile görevli olan lipoprotein lipaz enzimleri vardır. Söz konusu enzimin temel görevi yağların hücrelerle birlikte depolanmasını sağlamaktır. Açlık esnasında hazır enerjinin açığa çıkması da bu enzim sayesinde gerçekleştirilir. İnsandan insana bu enzimin salgılanma oranı farklıdır. Örneğin erkeklerde göbek ve bel bölgesinde fazla iken kadınlarda basen ve kalça bölgesinde yoğundur.

CLA, bu enzimin salgılanmasını da kısıtlayarak yağ depolanmasının önüne geçilmesini sağlar. Bu madde sayesinde yağlar hücrelere tutunamayacak ve hazır enerji direkt olarak kana karışacaktır. Bu özelliği nedeniyle CLA kullanımı esnasında spor yapılması gerekir. Spor sayesinde yağları enerji olarak kullanıp yakmanız çok daha kolay olacaktır.

CLA Doğada Bulunur Mu?

Yukarıda da kısmen bahsedildiği gibi CLA’nın üretiminde aspir bitkisinden istifade edilir. Söz konusu hammaddenin doğada bulunduğu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Tereyağı
  • Süt
  • Küçükbaş ya da büyükbaş hayvan eti
  • Köy peyniri

CLA Nedir? Sporda Kullanılması Gerekir Mi?

CLA’nın Faydaları Nelerdir?

CLA hakkında 30 yıldır çeşitli araştırmalar yapılmakta olup bu yağ yakıcının sürekli geliştirilmesi sağlanmaktadır. Söz konusu maddenin yağ yakıcı ve yağ depolamayı engelleme özelliğinin haricinde de önemli faydaları vardır. Bu kapsamda aşağıdaki faydaları dikkate alabilirsiniz.

  • Yağ yakımından kaynaklı olarak vücudun enerji oranı artar. Bu da kas gelişimine neden olur.
  • Metabolizmayı hızlandırdığı için özellikle sporcuların bu maddeyi kullanması tavsiye edilir.
  • Yağ oranı azalacağı için kandaki yağ oranı (trigliserid) da düşer.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser hücrelerinin çoğalmasına engel olur.
  • İnsülin direncini azalttığı için kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • İyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin yükselmesine neden olur.
  • Antioksidan etkisi bulunan CLA yağsız bir kas kitlesinin oluşmasına destek olur. Bu da vücudun daha dinç ve genç görünmesine katkı sağlar.
  • Yağ hücrelerinin yerine kas hücrelerinin yerleşmesini sağlar. Bu da vücudun daha fit ve zinde görünmesi demektir.
  • Kadınlarda selüliti azaltma ve cilt güzelliği sağlar.

CLA kullananların yorumları incelendiğinde, söz konusu maddenin kullanımından %100\’e yakın bir memnuniyet olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle bahse konu maddeyi kullananların sayısının her geçen gün biraz daha arttığı bilinen bir gerçektir. Özellikle spor ve beslenme programı ile söz konusu maddeyi düzenli olarak kullanırsanız arzu ettiğiniz faydayı alabilirsiniz.

CLA Ne Ölçüde Kullanılmalıdır?

CLA rastgele kullanılacak bir yağ yakıcı değildir. Bu türde olan tüm maddeler için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Bahse konu maddenin belli bir beslenme ve egzersiz programı ile birlikte kullanılması gerekir. Piyasada satışı yapılan birçok CLA markası vardır. Ürün özellikleri dikkate alınarak yağ yakıcının kullanılmasına ihtiyaç vardır. Ürün çeşitlerine göre değişse de günlük kullanılması gereken CLA miktarı 2-3 kapsülü geçmemelidir.

CLA kullanan kişilerde bugüne kadar tespit edilen bir yan etki gözlemlenmemiştir. Sonuçta doğal ürünler olan CLA türleri herhangi bir katkı maddesi içermediğinden zararı da söz konusu değildir. Fakat vücuda yararlı etkisinin gözlemlenmesi için spor olmazsa olmazdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir