Clickbait Nedir? Nasıl Yapılır?

featured

Son günlerin en çok gündeme gelen sosyal medya konularından birisi de clickbait olarak ön plana çıkıyor. Sosyal medya fenomenleri arasında bu kavram son günlerde oldukça fazla konuşuluyor. Peki clickbait nedir?  Bu kavramın Türkçe karşılığı günümüzde ‘’Tık Tuzağı’’ olarak adlandırılmaktadır. İnternet sitelerinin ziyaretçileri istedikleri sayfalara yönlendirmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu tuzakları kullanan internet sitelerinin asıl amacı daha yüksek düzeyde hit kazanmaktır. Özellikle bu yöntemleri en çok kullanan siteler haber siteleri olarak ön plana çıkıyor.

Böylelikle haber siteleri her daim daha yüksek düzeyde tıklanma oranlarına kavuşuyor. Bu durumda elbette ki haber siteleri için hayati öneme sahip bir kavram bütünüdür. Ayrıca bu tuzağın diğer bir kullanım amacı da ziyaretçileri sitede daha fazla tutmak olarak açıklanabilir. Bu yöntem okuma oranlarını ciddi potansiyelde artırır ve hit akışını ciddi oranda etkiler.

Clickbait Yapmanın Önemi Nedir?

Flaş başlıklar günümüzde her zaman daha yüksek düzeyde tıklanma oranına sahip olurlar, böylece web sitelerinin bu doğrultuda hit akışlarında ciddi oranda artışlar yaşanır. Clickbait tuzağı web sitelerinin trafik akışını 5 oranında artırmakla beraber ziyaretçileri web sitesinde de tutmayı başarmaktadır. Bu yöntemi kullanan web sitelerinin görüntülenme oranları daha yüksek düzeyde olmaktadır, aynı zamanda videoları da daha fazla kitle tarafından izlenir. Hedef kitleye dönük olarak gerçekleştirilen bu yöntem web sitelerinin Google arama motorundaki web sıralamasını da etkilemektedir. Böylelikle sitelerin web trafiği daha yüksek düzeyde ve pozisyonda olmaktadır.

Yöntemin kullanılması son günlerde ciddi oranda artış göstermiştir. Özellikle mobil kullanıcılar Google Chrome ana sayfasına düşen bu tarz dikkat çekici başlıklarla çokça tıklamaktadır. Elbette ki bu durumda web sitelerine puan kazandırmaktadır. Web sitelerinin puanı arttıkça diğer rakip sitelerin önüne geçilir, bu durum elbette ki web sitesinin hanesine + olarak geri dönüş yapacaktır. Clicbait kullanmak için profesyonel olmaya gerek yoktur, yaratıcı düşünce becerilerinizi ve stratejik düşünce becerilerinizi bu yöntemde kullanmanız sizlere birçok açıdan avantajlar sağlayacak ve hızlı bir hizmetten yararlanma olanağını sizlere sunmuş olacaktır.

Clickbait Örnekleri Nelerdir?

Clickbait yapmak yaratıcılık isteyen bir süreci temsil etmektedir. Bu yöntem günümüzde en çok haber siteleri tarafından kullanılmaktadır. Haber siteleri web sitelerine ziyaretçi çekmek için bu yöntemi kullanırlar ve böylelikle siteler daha fazla oranda tıklanma alır. Clickbait örnekleri şu şekilde sıralanabilir;

Terim istifa etti,

Sevenleri yasa büründü, Ferdi Tayfur ölüm döşeğinde,

Bakan istifa etti,

Yukarıdaki örneklere genellikle hemen hemen herkes tıklamaktadır. Bu başlıkların sayısı yaratıcılık becerilerine göre artırılabilmektedir. Clickbait tuzağı genellikle ülke gündemiyle alakalı olması gerekmektedir. Örneğin bazı başlıklar Japonya tarım bakanı istifa etti gibi olabiliyor. Ancak kimse buna tıklamayacaktır, çünkü kaç kişi Japonya tarım bakanıyla ilgilenir ki.

Clickbait Yöntemlerinin Yararları Nelerdir?

Clickbait yönteminin günümüzde birçok yararı bulunuyor. Bu yararlarının başında hit akışı kazandırmak gelmektedir. Sitenizin hit akışını ciddi oranda artıran bu yöntem sizlere daha fazla ziyaretçi kazandıracaktır. Ziyaretçi sayınızda artışlar yaşanması elbette ki sizlere büyük oranda artışlar sağlayacaktır. Bu yöntem günümüzde haber siteleri için bulunmaz bir nimettir. Haber sitelerinin Google platformunda ön plana çıkabilmeleri için bu tarz tuzak içerikleri kullanmaları gerekmektedir.

Böylelikle sitelere olan tıklanma oranı daha yüksek düzeyde olacaktır. Tıklanma oranlarınız arttıkça elbette ki bu durum sıralama puanını da olumlu yönde etkileyecektir. Sıralama puanınız ne kadar çok artarsa bu durum gelirlerinize de yansıyacaktır. Böylelikle daha yüksek düzeyde gelirler elde etme olanaklarına sahip olacaksınız.

Clickbait Yapmanın Zararı Var Mı?

Clickbait ziyaretçi deneyimleri için bazı zamanlarda tehlikeli olabilmektedir. Bu tarz flaş başlıklar her ziyaretçinin dikkatini çeker, fakat başlıkla içeriğin birbiriyle örtüşmemesi ve anlamsız olması ziyaretçilerinizin sitenize bakış açısını olumsuz yönde etkileyecektir. Böylelikle ziyaretçileriniz tekrardan sitenize geri dönüşüm sergilemeyeceklerdir. Ziyaretçileriniz kendilerini kandırılmış, dalga geçilmiş olarak algılayacaktır.

Böylelikle sitenize bir daha giriş yapmayacaktır. Bu yöntem günümüzde çok fazla düzeyde kullanıldığı için genellikle kullanıcılar sitelere giriş yapmadan bu tarz siteleri engellemektedir. Bu durumda elbette ki sitenizin hit akışını düşürecek anahtar faktörler arasında bulunmaktadır. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için yaratıcılık becerinizi kullanmanız son derece önemlidir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir