Cluster Mimarisi Nedir?

Cluster Mimarisi Nedir?

Cluster mimarisi olarak bilinen sistem en basit tanımıyla; belli şekildeki konfigürasyonlar ile beraber yapılandırılma işlemi uygulanarak aynı hedef adına birlikte ya da yedekli çalışmakta olan sunucu kümeleridir. Cluster mimarisinde yer alan herhangi bir kümeyi oluşturabilmek adına beraber çalışmakta ve “node” olarak bilinen iki ya da daha fazla sayıda sunucuya gerek duyulmaktadır. Bu çalışma prensibi ile beraber cluster yapıda bulunan bir küme, tek bir sunucu sistemi kullanılarak elde edilmiş olanlara göre daha da fazla kullanılabilirlik (availability), güvenilirlik (reliability) ve ölçeklenebilirlik (scalability) imkanı sağlamaktadır. Son kullanıcı kişiler tarafından bakıldığı zaman ise kullanıcıların, çalışmakta olan sistemin cluster mimaride bulunup bulunmadığını anlamalarına çoğu zaman imkan yoktur.

Uygun bir planlama sistemi ile cluster mimarisinin uygulanabileceği servisler neredeyse sınırsız bir şekildedir. Fakat pratikte en çok kullanılmakta olan bazı servisleri şu şekilde sıralayabiliriz;

-Uygulama servis sistemleri IIS

-Mail servisleri

-Veri tabanı servis sistemleri

-File Server (Dosya paylaşım servisleri)

Cluster mimariler, çalışma sistemleri bakımından ise “aktif/aktif” ve “aktif/pasif” olarak sınıflandırabiliriz. Cluster mimariler içinde çalışmakta olan aktif sunuculara gelmiş olan istekleri karşılama görevi görmekte olan sunuculardır. Pasif sunucular ise aktif sunucularda meydana gelebilecek donanımsal ya da yazılımsal problemlerde aktif olan sunucuların yerini alabilmek üzere beklemekte olan sunuculardır.

Bu sistematiğe baktığımız zaman aktif/aktif cluster mimariler, yük dengeleme (load balance) odaklı çalışmaktayken, aktif/pasif mimariler oluşabilecek olan problemlerde yedekli yapı sağlayabilmeye odaklı bir şekilde çalışmaktadırlar . Bu durumda, aktif/pasif olan yapılar özelinde, otomatik olarak geçiş planlanmış , olasılıklarda ise pasife geçmiş sistem bir kere kullanıldığı zaman dahi artık “eski“ olmuş aktif sisteme geri dönmesi bir insani müdahaleye bırakıldığı zaman conflict işlemleri engelleyecektir.

Cluster Mimarisi Nedir?

Cluster Mimarilerin Avantajları Nelerdir?

Cluster mimarisinin avantajlarından en önemli olanı , donanımsal ya da yazılımsal bir sorun olduğu zaman , Cluster mimarisinde pasif bir şekilde olan yedekli sunucu aktif hale gelmekte ve hızlı bir biçimde kullanıcılar aktif hale gelmiş olan sunuculara yönlendirilmektedir. Bu süre içerisinde sorunla karşılaşan sunucu bakıma alınmakta ve sorunun giderilmesi adına gerekli olan işlemler başlatılır. Problem giderilinceye kadar olan sürede yedekli şekilde olan sunucu kullanılır. Böylece kullanıcılar veri ve zaman kaybı yaşamaz.

-Aktif / Aktif olarak çalışmakta olan sunucular da istekler, sunucu yüküne bakılıp en az yük hangi sunucuda bulunuyor ise o sunucuya yönlendirilmekte ve böylece sunucular da aşırı seviyede yüklenme engellenmiş olur.

Cluster mimarisinde çalışmakta olan sunucular, bir sunucuda barındırılıyor gibi yönetilebilir.

-İstekler sunucular arasında dağıtıldığı için sunucuların yanıt süreleri de daha hızlı olabilmektedir.

Cluster mimarisinin amacı, sürekli ve kesintisiz bir şekilde sunucuların çalışabilmesine olanak sağlar.

-Kullanıcılara sunucularda yaşanılan çok kısa süreli kesintileri, kullanıcılara yansıtmadan işlemlerini yapabilmelerine olanak sağlamaktadır.

Cluster Mimarisinin Çeşitleri Nelerdir?

Cluster mimarisinin çeşitleri 2 ana başlık olarak ayrılmaktadır. Bu ana başlıklardan birisi ise Yüksek Erişilebilirlik (High Availability) Cluster ve Yük Dengeleme (Load Balancing) Cluster olarak adlandırılmaktadır. High Availability Cluster mimarisi genel olarak sunucuculara yüksek erişim ve kritik öneme sahip olan servislerin minimum düzeyde kesinti ile çalışmasını sağlayabilmek amacıyla kullanılmaktadır. Load Balancing Cluster ise, sunucularda yer alan kullanıcıları ya da servis yüklerini birden fazla sunucu arasından dengelemek hedefiyle çok sık tercih edilmekte olan bir sistemdir. Load Balancing Cluster genellikle hosting sunucuların, mail sunucularında, iş yükünü azaltabilmek ve sunucu performansını arttırabilmek amacıyla tercih edilmektedir.

Yüksek Erişilebilirlik (High Availability) Cluster

Yük Dengeleme (Load Balancing) Cluster

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir