IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir?

IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir?

IoT ya da diğer adıyla Nesnelerin interneti kavramı, birbiri ile ilişkisi bulunan bilgi işlem cihazları, dijital makineler, mekanik nesneler veya benzersiz olan tanımlayıcılarla sağlanmakta olan , insani müdahaleye ihtiyacı olmadan ağ üstünden veri aktarımı yapabilmekte olan sistemlerin bütününü açıklamaktadır. Her gün daha çok artan bir şekilde, farklı branşlarda yer alan kurumlar daha çok verim alarak çalışabilmek, kullanıcılarına çok daha iyi bir hizmet sunabilmek, iş değerlerini artırabilmek, kullanıcılarını daha da iyi anlayabilme ve karar verebilme sürecini geliştirebilmek adına IoT teknolojisinden çokça yararlanmaktadırlar.

IoT (Internet of Things) , ilk kez Kevin Ashton tarafınca 1991 yılında ortaya konulmuş bir kavram olmakla beraber kol saatinden sayısız elektronik cihaza kadar tüm makinelerin birbiriyle iletişime geçebilmesini açıklamaktadır.

IoT (Nesnelerin internetine) bir örnek verirsek; akıllı saatin gidilmiş olan her mesafeyi, atılmış olan bütün adımları ve yapılan bütün aktiviteler boyunca kalp atışını algılayabilme özelliğinden bahsedilmektedir. Sensörlerin sayesinde gerçekleşmiş olan bu algılama işlemi ile verilen bir istemci yardımıyla analiz edilip hayatın düzenlenmesine büyük katkıda bulunmaktadır. İki cihaz arasında sağlanmakta olan iletişim , IoT (nesnelerin interneti) terimini oluşturmuş en temel özellik olmaktadır.

IoT (Nesnelerin İnterneti) Ne İşe Yarar?

Gelecek zaman adına yeni bir kural, “Bağlanabilecek her şey bağlanacak” olacaktır. Fakat niçin dünyada bu kadar çok bağlı cihazın birbirine bağlanmasını istemekteyiz? Bunun nedeni hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırması.

Örnek olarak bir toplantıya katılacağınızı varsayalım. Arabanız günlük takviminize erişir ve alınacak en iyi rotayı zaten biliyor olabilir. Trafik yoğunluğu varsa aracınız karşı tarafa geç kaldığınızı bildiren bir mesaj gönderebilir. Alarmınız sabah 6 da sizi uyandırır ve ardından çay makineniz sizin için çay demleme işlemini başlatır. Ofis donanımınız sarf malzemelerinin azaldı ve otomatik olarak daha da fazla sipariş edildiğini sezip size önceden haber vererek sizi uyarır. İş yerinde kullanmakta olduğunuz giyilebilir cihaz size ne zaman ve nerede en aktif ve verimli olduğunuzu söyleyebilmekte, bu bilgileri siz çalışırken kullanmakta olduğunuz diğer cihazlarla paylaşmaktadır.

 

IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir?

 

IoT (Nesnelerin İnterneti)  Nasıl Çalışır?

IoT (Nesnelerin interneti) ekosistemi, verileri toplayıp gönderebilmek ve işlem yapabilmek adına yerleşik işlemciler, sensörler ve iletişim donanımları kullanmakta olan web özelliğine sahip akıllı cihazlardan yararlanmaktadır. Başka bir deyişle IoT; şirketlerin işleriyle alakalı olan kararları çok daha hızlı bir şekilde verebilmelerine imkan sağlamakta olan bilgiler sunup bu verileri izleyen, bir araya getiren, değiştirip analiz edebilen sistemler oluşturabilmek için iletişim teknolojileri sayesinde bağlanan bir cihaz ağı olma özelliği taşımaktadır.

Bir IoT sisteminde değişik elemanlar yer almaktadır. Bu elemanlardan bir tanesi veri algılama işlemi yapan , ileten ve depolama işlemi yapan akıllı varlıklar. Başka bir deyişle ; uygulama, denetleyici, sensör ve güvenlik bileşenleri bu elemanlardan bir tanesini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra IoT sisteminde kesinlikle bulut vb. bir veri iletişim altyapısına gerek duyulmaktadır. Başarılı bir IoT sisteminde iş bilgisi ham bilgilerden üretilmekte ve bunun için de uygulama ve analitiklere ihtiyaç duyulmaktadır.

Cihazlar, işlerinin oldukça büyük bir kısmını insan müdahalesine gerek duymaksızın gerçekleştirebilmekte .Buna karşılık insanlar, bu cihazlar ile diledikleri biçimde örnek olarak ayarlamak, verilere erişmek ya da talimat verebilmek amacıyla etkileşimde bulunabiliyor.

IoT (Nesnelerin İnterneti)  Faydaları Nelerdir?

IoT (Nesnelerin interneti) sisteminin şirket ve kullanıcılar adına çok sayıda yarar barındırmaktadır. IoT (Nesnelerin interneti) ile gerçekleştirilmiş bütün uygulamalar yardımıyla genel iş süreçleri izlenebilmekte, çalışan verimliliği artırılabilmekte, çeşitli iş modelleri entegre edilip uyarlanabilmekte ve iş ile ilgili çok daha iyi kararlar verilebilmekte. IoT sistemi ile beraber para ve zamandan tasarruf edilip aynı zamanda çok daha fazla gelir de elde edilebilmektedir. Bunlara ek olarak IoT ( nesnelerin internetini) kullanarak müşteri deneyimini geliştirebilmek de mümkün hale gelmektedir.

IoT yardımıyla kurumlar pazar ve endüstrilerine olan yaklaşımlarındaki yöntemlerini tekrar tekrar gözden geçirebilmekte ve başka stratejiler geliştirebilmektedirler. En büyük faydalardan biri de öngörücü bakımlar yani hataları önceden tahmin edebilmek oluyor. Örnek olarak ; IoT sistemi yardımıyla sistemde bulunan bir makine parçası bozulmadan önce işletme problemini çözebilmek adına yeterli zamana sahip olunabilmekte ve harekete geçebilme hızı da artmaktadır. Ayrıca iyileştirilmiş saha servisi ve varlık izleme faydaları yardımıyla problemler çok büyümeden çözüme kavuşabilmekte ve üreticilerden müşterilere kadar tüm tedarik zinciri detaylı bir biçimde takip edilebilmekte . IoT sistemi müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutabilmek adına da kurumlara farklı fırsatlar ve yöntemler sunmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir