Çocuklar Neden İdrar Kaçırır?

Çocuklar Neden İdrar Kaçırır?

Pek çok bebek ve küçük çocukta görülebilen gece idrar kaçırma durumu, ilerleyen yaşlarda ve devamlı idrar kaçırma durumunda olağan bir hal olmaktan çıkar. Böyle durumlarda psikolojik ya da fiziksel bazı sebepler üzerinde araştırılma yapılması ve olası sebebin incelenmesi gerekir. İdrar kaçırma sorunu çocuk ya da yetişkin pek çok farklı yaş ve durumdan kişiyi ilgilendirebilen bir sorundur.

Özellikle gece alt ıslatma sıkıntısı 5 yaş ve üzerindeki çocukların beşte birinin yakınında görülebilen bir durumdur. Gündüz işeme sorunu ise okul çağında olan her 5 çocuktan birinde görülebilir. Yetişkinlik çağına gelmiş pek çok kişide %1’lik oranda görülebilen idrar kaçırma sorunları doğru tedavi ile rahatlıkla iyileştirebilecek bir durumdur. Tedavinin önünde duran en büyük engel ise ailelerin durumu fark etmemesi ve doktora gitmemesi olmaktadır.

Çocuklarda İdrar Kaçırma Sorunu

Altına kaçırma nasıl önlenir? Bebek ve küçük çocukların altını ıslatması olağan bir durum olarak nitelendirilir. Tabii bu durum belli bir yaşa kadar doğaldır. Halk arasında alt ıslatma olarak geçen idrar kaçırmanın tanısının yapılabilmesi için genel olarak; 5 yaşını geçmiş bir çocuğun bir ay içinde 2 geceden fazla yatağını ıslatması durumu söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda çocuklarda gece görülebilecek alt ıslatmalarla birlikte; bu durum uyanıkken, gündüz ya da okulda da yaşanabilir.

Çocuklarda İdrar Kaçırma Sebepleri

Çocuklarda idrar kaçırma durumu olduğunda gece ve gündüz alt ıslatma olarak farklı kategorilere ayırmak gerekir.

Çocuklar Neden İdrar Kaçırır?

Gündüz İdrar Kaçırma Sebepleri

Gündüz idrar kaçırma sebepleri gece alt ıslatma sorununa göre daha farklı durumlarda gelişebilir. Gündüz yaşanan idrar kaçırma sorununda dikkat edilmesi gereken nokta;  sık idrara gitme, idrara sıkışma ve idrar yaparken çocuğun yanma hissi gibi farklı sorunlarında değerlendirilmesi gerektiğidir. Gündüz idrar kaçırma sebeplerinden bazıları şu şekilde ifade edilebilir:

  • Tembel mesane sendromu: Bu sorunu yaşayan çocukların çok az tuvalete gittiği gözlenir. Tembel mesane sendromu olan çocuklar kimi zaman idrar kaçırma sorunu da yaşarlar. Mesanenin zaman içinde büyümesi ve kasılma özelliğini kaybetmesi olarak ifade edilebilir. 5 yaşındaki bir çocukta ortalama olarak 200 mililitre kadar idrar birikebilir, ancak bu sorunu yaşayan çocuklarda 400-500 mililitre kadar idrar birikimi gözlenebilir. Çocuğun haddinden fazla sık şekilde tuvalete gitmesi gibi, çok az gitmesi de bir sorun olarak görülmektedir.

Çocuğun haddinden fazla sık şekilde tuvalete gitmesi gibi çok az gitmesi de bir sorun olarak görülmektedir.

  • Aşırı aktif mesane: Aşırı aktif mesane ye sahip olan çocuklar gün içinde 8 defadan fazla tuvalete gidebilirler. Bu nedenle gündüz idrar kaçırma, tuvalete koşma ve çok sık tuvalete gitme gibi sorunlar aşırı aktif mesanenin işaretçisi olabilir.
  • Mesane kapasitesinin fazla küçük olması: Çocuk büyürken mesane doğru orantılı olarak büyümeyebilir. Bu durumda çocuk çok sık tuvalete gitmek zorunda kalır.
  • Gülerken idrar kaçırma sorunu: Kimi zaman yetişkinlerde de rastlanabilen bu rahatsızlık çocuklarda gündüz işeme sorunlarının hafif olanlarından birisi olarak kabul edilir.

Gece İdrar Kaçırma Sebepleri

  • Kalıtımsal etkenler: Gece uykuda idrar kaçırmanın önemli sebepleri arasında kalıtımsal özellikler gösterilmektedir. Anne ve babada alt ıslatma sorunu görüldüğünde, çocukta bu rahatsızlığın olma riski %80, ebeveynlerin yalnızca birisinde bu sorun olduğunda çocukta görülme riski %40 seviyesinde belirlenmiştir.
  • Obezite sorunu: Kilolu olan ya da obez olarak tanı konulan çocuklarda işeme sorunları daha fazla olmaktadır.
  • Gece nefes alma sorunu yaşayan çocuklarda daha fazla idrar kaçırma sorunu gözlemlenmektedir.
  • Hiperaktivite ve dikkat eksikliği olan çocuklarda daha sık görülür.

Yukarıda sayılan belli sebeplerin yanı sıra; daha önce alt ıslatma sıkıntısı yaşamayan bazı çocuklar; kardeş olmasına bağlı oluşan kıskançlık, okul değişikliğinin stresi, anne babanın ayrılması, yakın çevrede ölüm yaşanması ve cinsel istismar gibi durumlarda psikolojik olarak da bu sorunu yaşayabilir. Bunun yanı sıra fiziksel olarak idrar kaçırma sorunlarının %90, psikolojik olarak altına kaçırma sorunlarının %10 kadar etki ettiği düşünülmektedir.

Yukarıdaki belirli şartlarda oluşan idrar kaçırma sorunlarına dair pek çok farklı neden ve belirti sunulabilir. Bunun net bir şekilde anlaşılması ve tedavisinin yapılabilmesi için; zaman kaybetmeden bir uzmana danışmak şarttır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir