Çocuklarda Kasık Fıtığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Kasık Fıtığı Nedir?

Kasık fıtığı, yetişkiniler de bel ve boyun bölgelerinde ameliyatsız tedavi yöntemleri ile de geçer iken maalesef çocuklar da durum böyle olmamaktadır. Genellikle çocuklar da göbek ve kasık bölgelerinde fıtıkla karşılaşılmaktadır. Annelerin fark ettiği şişlikler doktor muayenesinden sonra tam teşhis ile netleşmektedir.

Sizler de çocuğunuzun kasık veya göbek bölgesinde şişlik mi fark ettiniz? O zaman yapmanız gereken ilk şey hemen bir çocuk cerrahisine muayeneye gitmenizdir. Ultrason muayenesi ya da elle muayeneden sonra netleşecek duruma göre hekiminizin tedavi yöntemini yani ameliyatı yaptırmalısınız. Çünkü çocuklar da görülen fıtık tedavisi maalesef başka türlü yapılamamaktadır.

Kasık Fıtığı Nasıl Geçer?

Kasık fıtığı belirtileri nedir? Diye merak ediyorsanız genellikle kasık veya göbek bölgesinde oluşan şişkinliktir. Bu şişkinlik çocuğunuz ağlarken, gülerken veya ıkınırken ortaya çıkmaktadır. Özellikle kronik öksürük öykülerinde fıtık daha çok görülmektedir. Ancak fıtık ilerlemiş bir vaziyette ise kusma, gaita yapamama, karın şişliği, halsizlik ve ağrı gibi belirtiler de görülmektedir.

Kasık fıtığı nerelerde olur? Bebekler de ve çocuklar da göbek bölgesi ve kasık bölgesin de görülmektedir. Ama yüzdelik orana göre söylemek gerekirse bebekler de ve çocuklar da kasık fıtıkları daha fazla görülmektedir. Genellikle prematüre doğan bebekler de ve erkek bebekler de daha fazla görülmektedir.

Günün de doğan çocuklar da bu oran %1-3 arasında iken prematüre veya zayıf bebekler de bu %16-25 oranında seyretmektedir. Erkek bebekler de ise bu durum kız çocuklarına nazaran 10 kat fazla görülmektedir.

Kasık Fıtığı Zararları?

Kasık fıtığı nasıl olur? Kısmını bilimsel terimleri devreye sokmadan söylemek gerekirse kasık kanalına karın içi kanalının geçmesi ile oluşur. Kız çocuklarında bu durum yumurtalıkların geçmesiyle erkek çocuklarında ise testislerinde geçmesiyle yaşanabilmektedir. İleri boyutta olan ve kasık fıtığı boğulması yaşayan çocuklar da organlar beslenemediği için organ çürümesi yaşaması ile birlikte kısırlık sorunları ile de karşılaşma oranları yüksektir.

Teşhis hekim tarafından koyulduğu takdirde uygun görülen en kısa sürede ameliyat yapılması ve çocuğunun sağlığına kavuşması en doğru olanıdır. Maalesef ki tedavi yetişkinler de ki gibi ilaçla yapılamamaktadır. Sadece ameliyat ile yapılabilmektedir. Bu ameliyat ya açık kesi oluşturularak yapılır ya da laparoskopik (kapalı) ameliyat türü ile gerçekleştirilebilmektedir.

Ameliyat günübirlik tedavi ile sonuçlanmaktadır. Ameliyat olduğunuz gün taburcu edilebilmektesiniz. Hatta doğum yaptığınız da saptanan bir bulgu ise bebek yeni doğmuş iken bile gerçekleştirilebilmektedir. Ancak bebeğiniz prematüre ve bağırsak boğulması yaşamışsa hastane de 1-2 gün kalmanız en doğru olanıdır.

Fıtık 3 farklı şekilde görülebilmektedir. Sağ tarafta, sol tarafta ya da iki tarafta da oluşabilmektedir. Ama genellikle sağ tarafta daha fazla olduğu görülmektedir. Bir de unutmamalısınız ki tek taraflı fıtıklar da ilerleyen zamanlar da diğer tarafta da fıtık oluşma riski çok fazladır. Bu sebeple ameliyat sırasında diğer tarafında fıtık oluşma riskine bakılması gerekmektedir.

Çocuklarda Kasık Fıtığı Nedir?

Bebeklerde Kasık Fıtığı Ağrı Yapar Mı?

Kasık fıtığı ağrısı annelerin çocukları için en korktuğu şeydir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir fıtık çocuklar da bir ağrıya sebep olmamaktadır. Ağladığında oluşan şişlik annelerin çocukların ağrı çektiği için oluştuğunu düşünmelerine sebep olsa da böyle bir durum yoktur. Sadece fıtık boğulması yaşanıyorsa çocuklar da ağrı oluşabilmektedir.

Çünkü boğulma organların sıkışması ve beslenememesiyle oluştuğu için çocuklar sancı çekebilmektedir. Bu sebepten dolayı teşhis konulur konulmaz hemen ameliyatı gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Ameliyat için belirli bir yaş sınırı bulunmamakta ve risk faktörü işin ehli bir çocuk cerrahisinde olmasıyla neredeyse sıfıra düşmektedir.

Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Ve Sünnet Bir Arada Yapılır Mı?

Genellikle erkek çocuklarında daha sıklıkta gözüken fıtık, tedavi amaçlı yapılan ameliyat da dilerseniz sünnetini de aynı anda yaptırabilirsiniz. En ufak ekstra bir zorluk olmayacağı gibi çocuğunuzu iki kez ameliyat ettirme durumundan kurtararak sünneti de aradan çıkartmış olursunuz. Özellikle bebek fıtıkları ameliyatın da sünnet de yapılmaktadır.

Kasık fıtığı konusunda umarım yeteri kadar bilgi verip sorularınızı cevaplayabilmişizdir. Eğer siz de çocuğunuz da böyle bir bulgu (şişlik) fark ediyorsanız en kısa zaman da doktor kontrolüne götürmeli ve tedavisini yaptırmalısınız.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir