Çölyak Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

featured

Çölyak hastalığı, günümüzde oldukça sık görülen ve dünya genelinde yaygın olan rahatsızlıklardan biridir. Bağışıklık sisteminin verdiği anormal sonuçlar nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık hemen hemen tüm kişilerde görülebilmektedir. Kronik bir hastalık olarak da bilinen bu rahatsızlığın tedavisi ise oldukça basittir.

Zamanında ve erken dönemde yapılan tedaviler sayesinde hastalığın ilerlemesi oldukça kolay bir şekilde durdurulabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra çölyak, kaşıntılı cilt döküntüleriyle de kendini belli edebilmektedir. Ayrıca, hastalığın ilk aşamalarında bulantı, kusma ve ishal gibi sonuçlarda ortaya çıkabilmektedir. Peki, çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm bu soruların ayrıntılı ve kapsamlı yanıtları…

Çölyak Hastalığı Nedir?

 

Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glutene verdiği tepki sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Gluten içeren besinlerin tüketilmesiyle birlikte ortaya çıkan bu hastalık, gündelik hayatı oldukça fazla etkileyebilmektedir. Hastalığın başlangıç evresinde ani bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler meydana gelebilmektedir.

Söz konusu hastalığın ilerlemesiyle birlikte kişilerin ciltlerinde döküntü, kızarıklık ve hatta gece körlüğü gibi problemlerde ortaya çıkabilmektedir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen çölyak, son derece kolay ve pratik bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir.

Çölyak Neden Olur?

 

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Her ne kadar günümüzde bu hastalığın neden oluştuğu hakkında net bir fikir olmasa da beslenme alışkanlıkları, enfeksiyonlar ve bakterilerde bu hastalığın oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir.

Çölyak Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 

Çölyak hastalığı belirtileri ile son derece dikkat çeken rahatsızlıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Dilerseniz, günümüzde oldukça sık görülen bu hastalığın belirtilerini gelin birlikte inceleyelim.

  • Hastalığın ilk evresinde kişilerde mide bulantısı, ani kusma, halsizlik ve ishal gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
  • Hastalığın yayılmasıyla birlikte kişilerin ciltlerinde kaşıntı ve kırmızı döküntülerde meydana gelebilmektedir.
  • Bazı kişilerde ani başlayan ve uzun süren baş dönmeleri ve denge sorunları da oluşabilmektedir.
  • Tüm bunların yanı sıra eklem ağrıları, gece körlüğü, ses kısıklıkları, depresyon ve kemik erimesi gibi belirtilerde ortaya çıkabilmektedir.

Yukarıda yer alan belirtiler, kişilerin gündelik hayatını son derece olumsuz etkileyen sorunlardan bazılarıdır. Bu tür sorunlar ile karşılaşmamak için mutlaka hastalığın erken evresinde tedavi olmalı ve uzman hekimlerce önerilen tedavi yöntemlerini uygulamalısınız.

Çölyak Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Çölyak hastalığı tedavisi oldukça kolay ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Her ne kadar kronik bir hastalık olarak görünse de söz konusu rahatsızlık uygulanacak basit birkaç yöntem ile kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir.

Bu hastalığı kontrol altına alabilmek için öncelikli olarak Gluten içeren besinleri iyice öğrenmeli ve bu besinlerden uzak durmalısınız. Tüm bunların yanı sıra çölyak hastaları için özel olarak oluşturulan diyetleri de uygulayabilir ve bu hastalığı kontrol altına alabilirsiniz.

Ayrıca, yine uzman hekim kontrolü altında vitamin ve mineral takviyesi yaparak da bu hastalığın verdiği rahatsızlıklardan son derece kolay ve pratik bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Çölyak Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

 

Çölyak hastalığı zamanında tedavi edilmez ve kontrol altına alınmaz ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar doğrultusunda bu hastalık tedavi edilmediğinde boy kısalığı, kemik erimesi, ince bağırsak kanseri, kısırlık, lenfoma ve düşüğe neden olabilmektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere çölyak hastalığı, tedavisi oldukça kolay olan rahatsızlıklardan biridir. Sizlerde ileride yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek için zamanında tedavi olabilir ve uzman hekimlerce önerilen yöntemleri uygulayabilirsiniz. Hekimler tarafından verilecek olan tedavi yöntemlerini uygulayarak bu hastalığı oldukça kolay bir şekilde kontrol altına alabilirsiniz.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir