cPanel Hosting Nedir?

featured

cPanel, site yönetim araçları arasında yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. Söz konusu sistem Linux tabanlı hosting sunucularında kullanılan bir mekanizmadır. Bahse konu sistem bir kontrol panelidir diyebiliriz. Tarayıcı üzerinden web sitesinin kontrolünü sağlayan bu panele web sitenizin adı ya da hosting sağlayıcınız tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılır. Bu sayede web sitelerinizi yönetebilir, tüm işlemlerinizin kolay bir şekilde halledilmesini sağlayabilirsiniz. Söz konusu kontrol paneli sayesinde hosting ile ilgili tüm işlemlerin pratik şekilde yürütülmesi sağlanır.

cPanel Özellikleri Nedir?

cPanel, son derece kullanışlı ve işinize yarayacak özellikleri bünyesinde barındıran bir sistemdir. Bu kapsamda aşağıdaki özelliklerin üzerinde durabiliriz.

  • Web sitenizde özel mail hesaplarının oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu maillerin yönetilmesinde de bu kontrol paneli size destek olacaktır.
  • Parkdomain ya da subdomain gibi ekleme işlemlerini bu kontrol paneli üzerinden yapabilirsiniz.
  • Web sitenizin trafik ve disk kullanımı gibi istatistikî bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.
  • FTP erişimine imkân sağlayabilirsiniz.
  • PHP admin girişinizi bu sistem üzerinden yaparak veritabanı kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Site yedeklerinizi sisteme yükleyebilir ve yedeklerinizi pratik şekilde alabilirsiniz.
  • WordPress gibi hazır kurulumların tek bir panel takibi yaparak kolayca takibini yapabilirsiniz.

cPanel Ne İşe Yarar?

cPanel, yukarıda da belirttiğimiz gibi web sitesi faaliyetlerini gerçekleştirmenizi sağlayan bir kontrol panelidir. Hosting kontrol paneli aracılığı ile kod satırında yaptığınız tüm değişiklikleri internet ara yüzünüzden kolayca takip edebilirsiniz. Örneğin panele yeni bir web sitesi eklemek, yeni bir e-mail adresi oluşturmak, herhangi bir FTP kullanıcısının tanımlanmasını sağlamak ya da subdomain oluşturmak gibi bu ve buna benzer tüm işlemler cPanel sayesinde pratik şekilde yapılabilir. Söz konusu kontrol panelini kullanarak aşağıdaki işlemlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.

  • Sisteme yeni bir web sitesi ekleyebilir, subdomain oluşturma işlemlerinizi yapabilirsiniz.
  • Dosya yükleme ya da silme işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sisteme yeni bir e-posta adresi ekleyebilir ya da var olan e-postayı silebilirsiniz.
  • E-postalarınızın yönlendirmesini yapabilirsiniz.
  • Sistemin kaynak kullanımını takip edebilirsiniz.
  • Cron işlemlerini ekleyebilir ya da çalıştırabilirsiniz.
  • Veritabanı faaliyetlerinin yönetilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Dosyalarınızın yedeklenmesini sağlayabilirsiniz.
  • SSL sertifikasını kurabilirsiniz.
  • PHP versiyonlarının düzenlenmesini sağlayabilirsiniz.

cPanel ve Plesk Panel Arasındaki Farklar Nelerdir?

cPanel ve Plesk Panelin her ikisi de web sitesi kontrolünü sağlayan bir ara yüzdür. Her iki kontrol paneli de Linux ve Windows işletim sistemlerinde kullanılır. İki kontrol panelinin fonksiyonel özellikleri arasında herhangi bir fark yoktur. cPanel ile yapılabilen işlemlerin hemen hepsi Plesk panel kullanılarak da yapılabilir. Fakat iki kontrol panelinin ara yüzleri birbirinden farklıdır. Bu da kullanıcılar için çeşitli zorluklar oluşturabilir. Bu kapsamda çoğu kullanıcının aşina olduğu ara yüzü kullanması çok daha mantıklıdır.  

Hosting sağlayıcınız tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifre ile kontrol paneline pratik şekilde giriş yapabilirsiniz. Türkçe ara yüz avantajı ile yukarıda belirtilen işlemlerinizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Sistemin sağladığı avantajlar web sitesi faaliyetlerinizde işlemlerinizi giderebilirsiniz.

Neden cPanel’e İhtiyaç Duyulur?

cPanel olmadan sunucu üzerinde gerekli işlemleri yapmak için SSH ekranını kullanmanız gerekirdi. SSH ekranı siyah ekran olup sadece ekrana girilen komutlarla bu panelde işlem yapılabilir. Yani web siteniz için istenen ayarlamaları ve komut bildirimlerini yapmanız için çok uzun kod satırlarını sisteme girmeniz gerekir. Bu nedenle her kullanıcının bu tür bir mekanizmayı kullanması zor olacaktır. cPanel ile tüm kullanıcıların kolay bir şekilde web sitesi kontrol paneline erişmesi ve sisteme komutlar göndermesi mümkündür.  

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir