D Vitamini Cilt Lekelerine İyi Gelir Mi?

D Vitamini Cilt Lekelerine İyi Gelir Mi?

D vitamini, başta cilt sorunları olmak üzere çok faydalı bir mineraldir. Eksikliği durumunda vücutta bir kısım sorunların görüldüğü söz konusu vitaminle ilgili aşağıdaki yazımızda merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

D Vitamini Nedir?

Karaciğerde depolanan bu vitamin aynı zamanda yağda çözünme özelliğine de sahiptir. Bu vitamin türü D2 ve D3 olmak üzere ikiye ayrılır. Genel olarak D2 vitamini, mantar ve bitkilerde yoğun olarak bulunurken D3 vitamini güneş ışığı ve hayvansal yağlarda bulunur. Hal böyle iken söz konusu vitaminin % 95’lik kısmı güneş ışınlarından alınırken % 5’lik kısmı ise diğer yollardan sağlanır.

D vitamini, vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemesi sayesinde kemik sağlığı ile de ilişkilidir. Bunun yanında, yüksek tansiyonu dengeleyerek çeşitli kalp, romatizma, sinir sistemi ve cilt rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına önemli ölçüde engel olur.

D Vitamininin En Çok Bulunduğu Besin Hangisidir?

Bitki türleri arasında D vitamini bulunan tek besin kaynağı patatestir. Bol tahıl içeren gevreklerde, kendiliğinden yetişen ve güneş ışığına maruz kalan mantarlarda söz konusu vitamin bulunur. Kültür mantarında bu vitaminin bulunmaması büyük bir dezavantajdır. Deniz ürünlerinde de bu vitaminin bol miktarda bulunduğunu görebilirsiniz. Başta somon, istiridye, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve karides olmak üzere çoğu balık türünde bu vitamin bulunur.

Vücuttaki D vitamini sentezi, karaciğer aracılığı ile sağlanır. Tabi bu durumda saatlerce güneş altında kalmak zorunda da değilsiniz. Yaz kış demeden belli oranda güneşe maruz kaldığınızda cildiniz için gerekli olan D vitaminini alabilirsiniz.

 

D Vitamini Cilt Lekelerine İyi Gelir Mi?

 

D Vitamininin Cilde Faydaları Nelerdir?

Bahse konu vitaminin yukarıda da belirttiğimiz gibi cilde önemli faydaları vardır. Söz konusu faydalar hiç de yabana atılacak cinsten değildir. D vitamininin cilde yararlı özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Cilt hücrelerinin gelişmesini sağladığı gibi korunmasında da onarıcı rol oynar.
  • Cildin genç bir görünüme kavuşmasına destek olur.
  • Ciltte oluşan lekelerin yok edilmesine çok iyi gelir.
  • Bağışıklığı güçlendirme özelliği sayesinde vücudu dışarıdan gelen zararlı virüs ve bakterilere karşı korur.
  • Akne ve sivilce oluşumunun yavaşlamasını sağlar.
  • Cilt yaralarının iyileşmesi kapsamında anti enflamatuar görevi görür. Bu özelliği ile enfeksiyonlara karşı da savaşır.
  • Tüm cilde faydalı olduğu gibi saç ve tırnakların güçlenmesinde de olumlu etki yaratır.

D Vitamini Eksikliği Nedir?

D vitamini eksikliği, yeterli oranda güneş ışığına aruz kalmamak ve beslenme sorunları nedeniyle oluşabilir. Bunun yanında bir kısım ilaçların kullanımı da söz konusu vitaminin eksikliğine neden olur. Mantar, epilepsi, AIDS ve kortizon ilaçları, bu vitaminin vücutta yetersiz kalmasının nedeni olabilir. Vücutta bu vitaminin eksik kalması durumunda aşağıdaki belirtiler baş gösterebilir.

  • Yoğun şekilde halsizlik
  • Tırnaklarda görülen zayıflama
  • Diş ve kas yapısındaki güçsüzlük
  • Saçın yoğun şekilde dökülmesi
  • Gözlerin alt kısmında oluşan morluklar
  • Çeşitli solunum yolu rahatsızlıkları
  • Böbrek hastalıkları
  • Depresyon
  • Sedef hastalığı
  • Ruh halinde ani yaşanan değişimler

Bazı kişilerin bünyelerinde D vitamini eksikliği oluşsa bile herhangi bir belirti görülmez. Bunun için de kan tahlili ile söz konusu vitaminin eksikliği anlaşılabilir. Şiddetli vitamin eksikliklerinde yoğun kemik ağrıları, yürüme zorluğu gibi durumlar gözükebilir. Uzun süre sorunun devam etmesi durumunda ise kas güçsüzlüğü ve kemik erimesi problemleri ortaya çıkabilir. Çocuklarda bu vitaminin eksik olması durumunda ise bacak eğriliği adı verilen raşitizm hastalığı meydana gelebilir.

D Vitamini Nasıl Alınır?

D vitamini eksikliğini gidermenin en pratik yolu, güneş ışığına maruz kalmaktır. Bunun için saatlerce güneşte beklemeniz de gerekmez. Günde 20 dakika cildinizi güneşe maruz bırakmanız yeterli olacaktır. Bünyeden bünyeye söz konusu vitaminin ne kadar olması gerektiği değişse de bu anlamda doktor tavsiyesi ile hareket etmeniz faydalı olacaktır. 6 ayda bir kan değerlerinizdeki kalsiyum ve vitamin oranına bakılması ile gerekli tedbirlerin alınması sağlanabilir.

Doktorunuzun gerekli görmesi durumunda ilaç ile D vitamini takviyesi almanız gerekebilir. Bu sayede kısa sürede söz konusu vitamin eksikliğine çare bulabilirsiniz. Cilt sağlığı başta olmak üzere diğer faydalı özellikleri de dikkate alınarak bahse konu vitamin kontrol altında tutulmalıdır. Gerek beslenme alışkanlıkları ile gerekse de doktor tavsiyesi ve verilen ilaçlar ile D vitamini eksikliği giderilebilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir