Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Diş tartarı temizlemesi, kişilerin diş ve ağız temizliğini rutin olarak yapmaması sebebiyle ortaya çıkan sert yapıdaki tartarların temizlenmesi işlemidir. Tartarın dişinizde oluştuğunu sert ve iniş çıkışlı bir yapı hissettiğinizde anlayabilirsiniz. Diş tartarınızın temizlenmesi için uzman diş doktorlarından ya da evdeki bazı yöntemlerden destek alabilirsiniz.

Diş tartarı problemi, çoğu zaman dişin doğal rengine benzer bir renkte meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak doğal diş rengi beyaz olan kişilerin dişlerinde meydana gelen tartar problemini tespit etmesi zor olabilmektedir. Dişlerinizde tartar olduğunu hissediyor fakat tespit edemiyorsanız da uzman bir diş hekimine görünmelisiniz.

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Diş Tartarı Nedenleri

Diş tartarı nedenleri arasında ilk olarak diş temizliğinizin yeteri düzeyde yapılmaması olmaktadır. Dişlerinizde birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan plakların düzenli olarak temizlenmemesi sonucunda diş tartarı problemi ile karşılaşabilirsiniz. Diş tartarını ortaya çıkaran sebeplerden bazıları şunlardır:

  • Dişlerinizi sabah ve akşam düzenli olarak fırçalamadığınız takdirde tartar oluşumuna sebep olabilirsiniz.
  • Diş tartarını tetikleyen bir diğer konu da beslenme alışkanlıklarınızdır. Gün içerisinde fazla miktarda şeker ve karbonhidrat içeren besin tüketiyorsanız dişlerinizde tartar oluşabilmektedir.
  • Ağız ve diş kısmınızın arasında kalan tükürük, bakteri ve yiyecek parçaları, birikerek diş plağı ve diş tartarı oluşmasına sebep olmaktadır.

Bu faktörlere dikkat etmediğiniz takdirde diş tartarı temizlemesi işlemi yaptırmak zorunda kalabilirsiniz.

Diş Tartarı Nasıl Önlenir?

Önceden aldığınız önlemler ile dişlerinizde tartar oluşmasını engelleyebilirsiniz. Alacağınız önlemlerden bazıları şunlardır:

  • Diş fırçalarının ulaşamadığı yerleri diş ipi ve benzeri araçlar ile temizleyerek tartar oluşmasını engelleyebilirsiniz.
  • Diş tartarı probleminin önüne geçmek için dişlerinizi fırçaladığınız sırada yalnızca ön tarafları değil, dişlerinizin arka ve ulaşılması zor kısımlarını da temizlemeniz gerekmektedir.
  • Hem vücut sağlığınız hem de ağız ve diş sağlığınızın korunması için sigara ve alkol tüketimini azaltmanız gerekmektedir. Sigara, alkol ve diğer gazlı içeceklerin sık kullanımı, diş tartarı problemini ortaya çıkarmaktadır.
  • Dişlerinizdeki tartar oluşumunu önleyebilmek için kontrol amaçlı senede en az iki defa uzman diş hekimlerine görünmelisiniz.
  • Şeker, çikolata gibi dişinize zarar verecek yiyecekleri sık tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Dişlerinizde tartar oluştuğunu fark ettiğiniz anda vakit kaybetmeden temizleme işlemlerine başlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde dişinizdeki tartarlar daha da fazla büyüyerek önlenemez hale gelebilmektedir.

Dişlerinizde farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan plak, taş ve tartarların temizliğini, isteğe bağlı olarak iki farklı yöntem ile halletme imkanınız bulunmaktadır.

Bu yöntemlerden ilki ve tavsiye edileni, uzman bir diş hekimi kontrolünde diş tartarı temizlemesi işlemlerinizi gerçekleştirmektir. Dişlerinizdeki tartarlardan kurtulmak için seçebileceğiniz diğer yöntem ise, evde kendi imkanlarınız ile temizleme işlemleri yapmaktır.

Evde Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Dişlerinizde ortaya çıkan tartarları, bazı yöntemleri kullanarak evde yok etmeyi de deneyebilirsiniz. Fakat dişlerinizde oluşan plakların zamanla tartar haline evirilmesi, bu problemin diş fırçası ile çözülemeyeceği anlamına gelmektedir. Bazı diş tartarı temizleme aletleri ile, dişlerinizdeki tartarları temizleme imkanınız bulunmaktadır. Buna ek olarak bazı doğal yöntemleri tercih ederek de diş tartarlarınızı yok etmeyi deneyebilirsiniz.

Tartarlarınızı ortadan kaldırmaya yarayan doğal yöntemler arasında, çilek, karbonat ve sirke kullanımı bulunmaktadır. Bu ürünler, plak ve tartarlara iyi gelse de iyi sonuçlar almanız da kesin değildir. Hatta bu malzemelerin yanlış veya aşırı kullanımı ile dişlerinize daha fazla zarar da verebilirsiniz.

Bu sebeplere bağlı olarak diş tartarı temizlemesi işlemleriniz için uzman bir diş hekiminden destek almanız en doğrusudur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir