Diyette Yapılan 10 Hata

featured

Diyet günümüz beslenme şartlarının getirdiği bir zorunluluk olmaya başladı. Önceden insanlar diyeti bir tercih meselesi olarak görürken maalesef ki bu durum günümüzde bir ihtiyaç hatta zorunluluk olmaya başladı. Diyet yapan kişiler artık belli yaşın üzerinde değil her kesimden insanları kapsıyor. Bu duruma neden olan öncelikli etken elbette ki sağlıksız beslenme ve spordan uzak kalmak oluyor. Değişen dünyada daha okula bile gitmeyen çocukların diyet yapmak zorunda kaldığını düşünürsek bu durumun hafife alınmayacak veya kulaktan dolma bilgiler ile başlanmayacak bir konu olduğunu anlarız. Zaten başarısızlıkla sonuçlanan birçok diyetin ana sebebi kulaktan dolma bilgiler ile başlamak ve başkaları ile kıyaslanmak sonucu oluyor.

Nasıl Başlamak Gerekiyor?

Öncelikle yapılması gereken en önemli şey başkalarıyla kıyaslamayı bırakmaktır. Her insanın metobolizması, beslenme şekli, genetik yapısı farklı olduğundan bu kıyaslama oldukça yersiz ve bir sonuç çıkarılamayacak kadar da anlamsızdır. Toplumun dayattığı güzellik algısı çerçevesinde bir hayat yaşayarak gerçekten mutlu olacağınıza inanmayı bırakmanız gerekiyor. Bugün güzel olan şey yarın olmayacak, bugün beğenilen birisi yarın hoş görülmeyecektir. Önemli olanın belli kalıplar çerçevesinde bir hayat yaşamaktan ziyade kendinizi mutlu ve sağlıklı hissettiğiniz şekilde yaşamayı tercih etmelisiniz. Ayrıca metobolizmanızı fazlasıyla zorlayarak kısa sürede zayıflamaya ve şişmanlamaya çalışmayın. Bu yöntem işe yaramayacağı gibi özgüven problemi yaşamanıza da sebep olabilir.

1-) Gerçeklikten Uzak Hedef Belirlemek

Yapacağınız en büyük hata muhtemelen bu olacaktır. Metobolizmanıza ve yapabileceklerinize aykırı bir hedef belirleyerek bu  uğurda başarısız olmayı göze almayın. Sonunda özgüveniniz yerle bir olabilir ve bir daha diyet yapma fikrini aklınızdan bile geçirmeyebilirsiniz.

2-) Uzun Süreli Açlık

Diyette yapılan en büyük hatalardan birisi de budur. Aç kalmak kilo vermenizi kolaylaştırmak yerine arttırabilir de. Sabahtan akşama kadar aç kalan birinin metobolizması yavaşladığından yeme ihtiyacı daha fazla artacak ve ilk öğünde normal günde yediklerinden daha fazla yiyecektir.

3-) Karbonhidrat Tüketimini Azaltmak

Kilo alacağım düşüncesiyle karbonhidrat yemeyi bırakmak faydadan çok zarar verecektir. Vücudun her besine ihtiyacı vardır. Zayıflamak adına vücudunuzun ihtiyacı olan besinlerden uzak kalmayın.

4-) Tek Tip Beslenmeye Başlamak

Tek tip beslenmek yarardan çok zarar getirir. Başlarda kilo veriliyor olsa da bir süre sonra vücut metobolizmanız bozulacak ve kas kaybına maruz kalacaksınız. Bir süre sonrada kemiklerdeki kalsiyumun azalmasına, böbreklerin düzenli çalışmamasına ve sindirim sisteminin bozulmasına neden olacaktır.

5-) Sürekli Öğün Atlamak

Doğru bilinen bir yanlıştır. Öğün atlayarak kilo verilmez. Örneğin öğlen öğünü atlandığında akşam daha fazla yemek yeme ihtimali vardır. Öğün atlamak yerine her öğün düzenli beslenmek daha faydalıdır.

6-) Spor Yapmamak

Spor yapmadan diyet yapmak tek ayakla yürümek kadar zordur. Diyet yaparak bir miktar zayıflayabilirsiniz ancak bu diyeti spor ile birleştirdiğinizde çok daha iyi sonuçlar alacağınızdan emin olabilirsiniz.

7-) Zayıflama Çaylarından Medet Ummak

Zayıflama çaylarını içerek ve eski yeme alışkanlığınıza devam ederek zayıflamanız mümkün değildir. Bu tip çayları sık tüketmek vücudunuzdaki sıvı dengesini bozacağından yarardan çok zarar verecektir.

8-) Zayıflama Haplarını Kullanmak

Çevrenizden duyduğunuz veya herhangi bir reklamda gördüğünüz bu hapların zayıflamada bir faydası yoktur. Genelde iştahı kesen ve sağlıksız şekilde zayıflatan bu haplar doktor gözetiminde kullanılmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

9-) Sürekli Tartılmak

Yemekten önce, yemekten sonra, sokağa çıkarken, eve gelir gelmez tartılmak diyet programınız hakkında bir bilgi vermeyeceği gibi psikolojik olarak da sizi yıpratır.

10-) Su Tüketimini Azaltmak

Su metobolizmanın hızlanması ve yiyeceklerin sindirilmesi için vazgeçilmezdir. iç organlarının daha sağlıklı bir şekilde çalışması ve metobolizmanın yavaşlamaması için su tüketimini azaltmak doğru bir yaklaşım değildir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir