Düşükten Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?

Düşükten Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?

Bilindiği gibi, düşük yapmak gebe kaldıktan sonra korkulan en önemli konulardan birisidir. Anne adaylarının psikolojik olarak çökmesine ve mutsuz hissetmesine neden olan bu durum çok zor ve sancılı geçmektedir. Gebelikler kişinin bünyesi veya sağlık açısından yaşanan problemler neticesinde bazen düşük ile sonuçlanabiliyor. Peki en çok merak edilen sorulardan birisi olan düşükten sonra ne zaman hamile kalınır? sorusuna yanıt olarak, anne adaylarının bu dönemde psikolojik olarak tedavi edilmesi ve büyük bir destek ile yanlarında olunması çok önem taşımaktadır. Devamında biten depresyon ile anne adayları eski haline döndüklerinde tekrar gebe kalmak istediklerinde bu süreç tekrar başlangıçtaki duruma şekillenmektedir.

Anne adayları tekrar gebe kalmayı istiyorlarsa, doktorlarına danışmaları oldukça mühimdir. Bu neticede, doktorun söylediklerine göre hareket edilmesi gerekmektedir. Gebeliğin düşük ile sonuçlanması iki çeşide ayrılmaktadır. Erken gebelikte gerçekleşen düşükler veya geç gebelik döneminde gerçekleşen düşükler olarak ikiye ayrılmaktadırlar.

Peki neden düşük olur? Kadınların aklında bu soru çok net bir şekilde cevaplanamamaktadır. Ancak bazı bulgu ve tetkikler birazdan bahsedeceğimiz sorunlardan dolayı kaynaklanmakta olduğu düşünülmektedir.

Düşük, aniden gelişen ve hamileliğin 20.haftasından önceki zamanda gerçekleşen bir olaydır. Çoğu gerçekleşen düşük, fetusun normal olarak gelişememesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Bir başka bulgu ise, bebeğin genlerinde veya kromozomlarında meydana gelmiş bozukluklar, ebriyonun gelişim ve büyümesinde hatalara sebep olan problemler düşüğe neden olmaktadır. Bazı zamanlarda ise, annenin rahim boynundaki problemler veya rahmindeki sorunlar, kontrol edilemeyen diyabet hastalıkları gibi problemler de düşüğe sebep olan durumlar arasında gösterilmektedir. Ancak genel anlamda düşüğün sebep olduğu belirli bir kanı henüz netleşememiştir.

Düşükten Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?

Hamileliklerin %10 ile %20’si düşük olarak sonuçlanmaktadır. Fakat gerçek rakamın çok daha fazla olduğu düşünülmektedir. Bunun sebebi olarak çoğu düşük, kadın henüz hamile olduğunu fark etmeden çok daha öncesinde gerçekleştiğinden kaynaklanmaktadır. Bununla beraber düşükler genellikle bir kez meydana gelmesi istatiksel anlamda birçok veri ile desteklenmiştir.

Çoğu anne adayının düşük yapmasından sonra, sağlıklı bir hamilelik yaşadıklarını öne sürmüştür. Bunun neticesinde psikolojik olarak, düşük yapıldıktan sonra anne adayının hiçbir zaman çocuğu olamayacağı gibi durumlar sıklıkla yaşanmaktadır.  Ancak bu gibi durumlarda bazı anne adayları, düşükten sonra hamile kalamamanın nedenleri olarak birçok faktörü örnek gösterip doktora gitmemeyi tercih etmektedir.

Erken düşük gerçekleşen anne adayları, gebeliğin 8.haftasına kadar olan kısımdaki düşüklerini kapsamaktadır. Eğer düşük 8 haftadan önce olmuş ve ilk düşük ise, bu düşüğün tekrarlanması çok nadir bir olasılıktır. Bu nedenle kadınlar tekrar gebe kalabilmeleri mümkündür. Eğer düşük 8.haftadan sonra gerçekleşmiş ise, bu düşüklerin doktorların detaylı inceleme ve testleri neticesinde değerlendirilir. Bir diğer durum ise tekrarlayan düşük durumlarıdır.

Tekrarlayan ve 8.haftadan sonra gerçekleşen düşükler, doktor muayenesini mutlak suretle gerektirir. Eğer doktorunuz yapılan tahlil ve test sonuçlarına göre gebe kalmanıza izin veriyor ise, bu doğrultuda karar verebilmeniz doğacaktır. Düşükten sonra ne zaman hamile kalınır sorusunu doktorunuz en sağlıklı sonuç olarak size verecektir.

Düşük Gerçekleştikten Sonra Ne Kadarlık Bir Süreye İhtiyaç Vardır?

Anne adaylarının düşüğü gerçekleştikten sonra, bahsedildiği üzere psikolojik destek ve yardım almaları öncelikli olarak yapılması gerekenler arasındadır. Bu süreç ve psikolojik üzüntü atlatıldığı takdirde, başvurulan doktorda yapılacak olan tahlil ve testler neticesinde doktor tekrar gebe kalmasına karar verecektir. Düşükten sonra hamilelik belirtileri sezen anne adaylarının ise doktoruna en kısa sürede gitmesi önem arz etmektedir.

Genel olarak bakıldığında, düşük yapmış bir kadının 2 aylık bir süreye ihtiyacı bulunmaktadır. Her düşükten sonra tekrar gebe kalınması için, düşüğün üstünden 2 aylık bir sürenin geçmiş olması gerekmektedir. 2 ay beklenilmesi, gebeliğin 8.haftadan önce sonlanan kadınlar için geçerlidir. 8. Haftadan sonra ve sayıca birden fazla düşük yapmış anne adayların doktor kontrolünde test ve tahlillerinin yapılması büyük önem arz etmektedir. Devamında anne adayına bakan doktorun vereceği karara göre neticeleri sonuçlandırılır. Bundan dolayı düşük yapmış bir anne adayının mutlaka doktor muayenesinden geçmesi şarttır diyebiliriz.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir