e-Devlet Üzerinden Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?

featured

E-devletin sunduğu hizmetlerin sayısı her geçen gün artıyor. En çok kullanılan hizmetlerden biri olan sabıka kaydı bulmak iş ve benzeri durumlar için her zaman bir önceliktir.

Adli sicil incelemesi Adalet Bakanlığı tarafından sunulan hizmetlerden biridir. Adalet Bakanlığı’nın e-devlet ile entegre hizmetlerinden biri olan sabıka kaydı sorgulama işlemine devletin elektronik portalı üzerinden kolaylıkla ulaşılabilmektedir. 

E-devlet Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?

TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlete giriş yapınız. Ardından arama buton sayfasında Adalet Bakanlığı yazıp görüntülenen hizmetlerden “sabıka kaydı inceleme” hizmetini seçin. Veya doğrudan arama butonuna “sabıka kaydı talebi” yazarak bulunan hizmete tıklayın. Aşağıdaki uyarı görüntülenir:

  • Bir günde (24 saat) 4 adede kadar belge işlenebilir. Dilerseniz oluşturduğunuz belgenin birden çok kopyasını alıp benzer özelliklere sahip ayarlar için kullanabilirsiniz.
  • Oluşturulacak belgede ne kullanılacağını bilmek esastır. Sorgu oluşturmadan önce “Neden dokümantasyon” alanını seçmeye dikkat etmelisiniz.
  • Oluşturulabilecek sonuç belgesi, “Adli Sicil Doğrulama” hizmeti ile birlikte belgede yer alan “Barkod Numarası” ve “TC Kimlik Numarası”nı paylaştığınız kurum, kuruluş veya kişiler tarafından görüntülenebilir.
  • Oluşturulan sabıka kaydının sonucu hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, öncelikle bulunduğunuz yerdeki yerel yetkili adli sicil müdürlüğüne, şüpheleriniz giderilmediyse Ceza Hukuku ve İstatistik Genel Müdürlüğüne başvurmalısınız.
  • Adli sicil kaydı ve/veya arşiv kaydı yoksa soru sonucunun Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Felemenkçe, Danca ve Portekizce dillerine çevrilmesini sağlayabilirsiniz. Adli sicil kaydınız ve/veya arşiv kaydınız varsa bölgenizdeki yerel adli sicil müdürlüğü veya Adalet ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile iletişime geçin.
  • Soru sonucunun yabancı dile çevrilmesi için apostil şerhinin gerekli olduğu durumlarda; Asliye Komisyonu huzurundaki en yakın Adalet Divanına gitmeniz gerekir.

Bu uyarıları okuduktan sonra “Yukarıdaki bilgileri okudum” onay kutusuna tıklayın ve Devam’a tıklayın.

Ardından belgeyi talep eden kurumun kamu kurumu mu yoksa özel kurum mu olduğunu belirleyin.

İlk seçeneği seçtikten sonra, görüntülenen seçenekler arasından belgenizin neden istendiğini belirtin.

Son olarak boş alana belgenin teslim edileceği kurumun adını yazın ve soruyu seçerek devam edin. O zaman sabıka kaydınız elinizde.

Adli Sicil Kaydında Hangi Bilgiler Bulunur?

Mahkeme protokolünde belirtilmesi gereken veriler, Kanun. 5352 Adalet 4. Bir makale de sayılır. 4. Maddeye göre:

  1. Hapis cezası.
  2. Ertelenmiş hapishane,
  3. Mahkeme cezaları,
  4. Kısa süreli hapis cezasına alternatif mahkumiyet
  5. Bazı hakları reddetme kararı,
  6. Bir Türk vatandaşı hakkında yabancı bir mahkeme tarafından verilen mahkûmiyet kararı sonucunda Türk hukuku anlamında hak mahrumiyetine ilişkin Kamu Yönetimi Bakanlığının talebi üzerine mahkemece verilen kararlar,
  7. Bir şikayetin reddi veya etkin pişmanlık temelinde alınan kararlar, tüm sonuçlarıyla ceza mahkumiyetinin önlenmesi,
  8. Kısıtlamalar Kanununun kabulüne ilişkin kararlar,
  9. Genel veya özel af yasası; Cumhurbaşkanlığı özel af kararları,
  10. Askeri Ceza Kanununa göre verilen diğer mahkûmiyet cezaları,
  11. Akıl hastalığı için öngörülen güvenlik önlemleri hakkında kararlar, adli sicil kaydı var.

Adli Sicil Kaydı Sildirme Nasıl Yapılır?

Bu giriş her istendiğinde silinemez. Kaldırılması için belirli koşullar vardır. Bu koşulların gerekli koşulları karşılaması gerekir. Koşulların uygun olması halinde herhangi bir haksız muamelenin önüne geçmek için yasal yollardan iç sicilin silinmesi mümkündür.

Aynı zamanda en tuhaf konulardan biri de sabıka kaydının e-Devlet tarafından silinip silinmemesi gerektiğidir. Kayıt kaydı doğrudan e-Devlet’ten silinemez. Koşullar karşılandığında kayıt defteri otomatik olarak silinir. Ancak bu süreç ve koşullara sahip değilseniz başvuru yapmanız gerekecektir. Bunun için “Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü”ne dilekçe vermeniz gerekmektedir.

Dilekçeyi doğrudan gönderebilir veya PTT yoluyla gönderebilirsiniz. Dilekçe, başvuranın ıslak imzasına sahip olmalıdır. Aynı gün nüfus cüzdanı fotokopisi ve adli sicil kaydı örneği de ibraz edilmelidir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir