Echinococcus Granulosus Nedir?

Echinococcus Granulosus Nedir?

Echinococcus Granulosus ve hem dünya hem de Türkiye üzerinde yayılma hızı nedir en merak edilen konulardan bir tanesi olmaktadır. Echinococcus Cestoda sınıfına yer alan, Taeniidae ailesinde bulunan hayat döngüsü içerisinde tilki ile birçok kemiricilerde meydana gelen zoonoz parazit olarak bilinir. Tilkiler ilk olarak parazitlerin öncelikli olarak sonkonağı olarak yer almak ile beraber birçok yabancı karnivor ile beraber evcil yapıda olan kedi ile köpeklerde rastlanan durumlardan bir tanesi olmaktadır.

Echinococcus Granulosus biyolojisi kısmında Cricetidae ile beraber muridae aileleri içerisinde yer alan türleri başta olacak şekilde birçok sayıda yabani düzeylerde olan kemirgenlerin arakonaklık yaptıkları rastlanması ile ön plana çıkmaktadır. Genel bakılacak olduğu zaman tilkilerden evcil olan kedi ve köpeklere kadar birçok alanda rastlanan parazit olarak gözlenmektedir. Kendi aralarında bulaşıcı olmasından ötürü de riskli unsurlar arasında bulunmaktadır. Parazitin genel olarak yaşam döngüsüne bakılacak olduğu zaman kırsal yaşamlar üzerinde avcı av ilişkilerine bağlı bir şekilde olmasından ötürü de arakonak çeşitlilikleri konusunda coğrafi lokasyonlara bağlı olarak farklı olması ile ön plana çıkar.

Günümüz içerisinde birçok kemirici türü üzerinde parazitlere arakonak olarak rastlanıyor olduğu da gözlenmektedir. Fakat yapılan çalışmalara bakılacak olduğu zaman kemirici türleri arasında Avrupa sınırlarında bayağı tarla farelerinde tespit edilmesi ile ön olana çıkmaktadır. Birçok bölgede rastlanan yapısından ötürü de tüm dünya üzerinde korkutucu etkileri ile öne çıkıyor.

İnsan sağlığı açısından birçok problemleri vermesinden ötürü de Echinococcus Granulosus için dünya üzerinde sonkonak ile beraber arakonak olan hayvanların her geçen gün daha çok yayılması dikkatleri çekmektedir. Bunlar arasında ülkeler arası baz alınması ardından tablolar haline getirilmiş ve daha çok dikkat edilmesine dair konu detayları anlatılmıştır. Bir yandan da ülkemiz Echinococcus Granulosus açısından birçok illerin riskli olmasından dolayı hayvanların kontrol altında tutulması gerekir.

Echinococcus Granulosus Yayılım Şekli

Echinococcus Granulosus yayılım şekli dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun nasıl meydana geldiğini en iyi şekilde belirlemek için birçok çalışmalar meydana gelmiş ve gelmeye devam etmektedir. Özellik ile de son yıllar içerisinde yapılan çalışmaların sayıları her geçen gün daha çok artış göstermeye devam ediyor.

Echinococcus Granulosus yayılım hızı için Avrupa sınırlarında yapılan çalışmalara bakılacak olduğu zaman ülke kayırlarının yarısından büyük bir kısmının fazlası 2000 yılından daha sonrasına ait olmaktadır. Bu ülkeler arasında da Güney Almanya – Kuzeydoğu kısımları, Fransa – Kuzey İsviçre kanadı Echinococcus Granulosus açısından en yüksek olan riskler olarak belirlenmiştir.

Bu ülkelerin yanı sıra bir yandan da Echinococcus Granulosus riskleri açısından Polonya ile beraber Slovakya gibi birçok ülkede de enfeksiyonların yüksek endemik bir bölge olduğu belirlenmiştir. Echinococcus Granulosus biyolojisi konusunda rol oynamakta olan ara konak ile son konak için türler ve bu türlerde olan yayılım hızların ülke bazlı olarak incelenmesi gerekir. Afrika kıtası için incelemeler yapılacak olduğu zaman ne ara konak ne de son konak yer almıyor olsa bile tunus ile Fas sınırlarında olguların meydana gelmesi dikkatleri çekmektedir.

Ülkemizde Echinococcus Granulosus Yayılımı

Türkiye’de Echinococcus Granulosus yayılım şekli son konak ile ara konaklar olarak incelemeler gerekir. Fakat bu durum oldukça kısıtlı bir şekilde meydana gelmektedir. Son konak durumları genel olarak tilkiler üzerinde parazitlerin yayılım hızları dışkılarında yapılan araştırmalar ile belli olmaktadır. Bu durum orta Anadolu sınırlarında yüzde 3,8 olarak dikkatleri çekerken Trakya bölgesi içerisinde yüzde 0,05 olarak meydana gelmektedir. Erzurum sınırlarında tam 30 tilkide rastlanmasının ardından Kırklareli sınırlarında da bir tilkide bu güne kadar olgular rastlanmıştır.

Ankara, Kars ile Van illeri içerisinde de bu güne kadar 88 tilki üzerinde meydana gelmesinden dolayı Echinococcus Granulosus konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Bunlar için şu an laboratuvarlar üzerinde de çalışmalar hız kesmeden devam ederken Echinococcus Granulosus gözleniyor olması ülkemizde dikkatli olmak gerektiği ve birçok zararlı etkileri ile  ön plana çıkacağını göstermektedir. 1994 yılı içerisinde bir tilkinin yol kenarında ölü bulunmasının ardından Echinococcus Granulosus yapılarından kaynaklı olmasından dolayı dikkat gerektiğine ifadeler ediliyor. Fakat bu ölüm nedeni kamu oyu ile olguların tam paylaşılmamasından dolayı net bilinmemektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir