Ejder Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir?

Ejder Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir?

Bir diğer ismi Pitaya olan ejder meyvesi ülkemizde birkaç yıldır ağırlıklı olarak Mersin bölgesinde yetiştirilmektedir. Aslında bir kaktüs çeşidi olan pitaya yani ejder meyvesi oldukça pahalıya satılmakta ve zengin meyvesi olarak bilinmektedir. Hangi ülkelerde yetiştiğine göre pek çok farklı çeşidi olan ejder meyvesi içeriğindeki minerallerden ötürü çok yararlı bir meyvedir. Peki ejder mevyesi nedir? Ejder meyvesi nerede yetişir? Ejder meyvesinin çeşitleri nelerdir? Gelin, bu soruların cevaplarına aşağıda hep beraber bakalım.

Ejder Meyvesi Nedir?

Pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi Meksika üzerinden dünyaya yayılmış bir kaktüsgildir. Ülkemizde özellikle Mersin şehrinde yetiştirilen pitayaya ejder meyvesi denmesinin bir sebebi vardır. Aslında İngilizce dragon fruit sözcüğü de ejder meyvesinin Asya dillerinden tercüme edilmiş halidir. Birçok dilde ejderha ile özdeşleştirildiğinden pitayay ülkemizde ejder meyvesi denilmektedir. Pitayaya çilek armudu diyen bazı toplumlar da bulunmaktadır.

Ejder meyvesi bilimsel olarak Hylocereus cinsi türlü kaktüs çeşitlerinin tatlı pitaya diye isimlendirilen meyvesidir. En çok bilineni de Hylocereus cinsindekilerdir. Fakat bunun dışında bazı toplumlarda Stenocereus ekşi pitayalar da ejder meyvesi olarak tanınmaktadır. Üstelik kimi bilim insanlarına göre Hylocereus cinsi bağımsız bir cins değil Stenocereus ailesindendir. Yine ek olarak Perulular cinsi zor bulunan Peru elma kaktüsüne de (Cereus repandus) pitaya demektedirler.

Hylocereus türü pitaya yapan kaktüslerin merkezi Meksika, Orta ve Güney Amerika’dır. Yine Asya kıtasında da Güney Cava, Endonezya, Vietnam, Tayvan, Filipinler, Sri Lanka, Tayland, Malezya, Bangladeş gibi ülkelerde de hem ejder meyvesi hem de kültür türleri üretilmektedir. Ejder meyvesinin üretildiği diğer yerler arasında ise İsrail, Hawai, Güney Çin, Kuzey Avustralya, Okinawa ve Türkiye bulunmaktadır.

Ejder meyvesi yani pitaya yalnızca geceleri çiçek açmaktadır. Hem büyük hem de beyaz kokan çiçekleri vardır. Biçiminden dolayı ay çiçeği ve gecenin kraliçesi olarak da isimlendirilmektedir. Tatlı ejder meyvelerinin krem benzeri etli bir bölümü ve enfes bir tadı vardır. Bahçe bitkisi olarak ev dışında ve salon çiçeği olarak da ev içinde yetiştirilebilmektedir.

Ejder Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Pitayalar içeriklerinde bulunan mineraller ve vitaminlerden ötürü çok faydalıdırlar. Ejder meyvesinin lifli bir yapısının olması da yine pitayaların faydasını artırmaktadır. Çoğunlukla kırmızı bir kabukları olan ejder meyvelerinin C vitamini kaynağı olmak gibi bir özellikleri de bulunmaktadır. Yine ejder meyveleri lif ve mineral bakımından ziyadesiyle zengindirler. Fosfor, kalsiyum gibi maddeler içerdiklerinden öncelikli olarak kırmızı pitayalar, ardından ise sarı pitayalar oldukça faydalıdırlar. Tohumları çoklu doymamış yağ asidi bakımından bereketlidir ve çoğunlukla kırmızı olan pitayalar az da olsa yağ asidi içermektedir. Ejder meyveleri ayrıca fitoalbuminden antioksidana kansere mani olan pek çok serbest radikali muhteviyatında barındırmaktadır.

Ejder Meyvesi Çeşitleri Nelerdir?

Tatlı ejder meyvelerinin kösele benzeri hafif lifli bir kabuğu bulunmakta ve üçe ayrılmaktadırlar.

Hylocereus undatus yani kırmızı pitayanın beyaz etli bölümü ve kırmızı kabuğu vardır. En çok bilinen ejder meyvelerini hylocereus undatus türü üretmektedir.

Hylocereus costaricensisin kırmızı kabuğu ve kırmızı etli bölümü vardır.

Hylocereus megalanthus yani sarı pitayanın beyaz bir derisi ve isminden de anlaşılacağı üzere sarı bir rengi vardır.

Kolombiya’dan Avustralya’ya ilk ihraç edilen pitayalar tahminen Hylocereus ocampensis kırmızı meyveli ve Cereus triangularis sarı meyveli olanlar olsa da bu konuda kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Ejder meyveleri ağırlık olarak değişkenlik gösterse de ortalama ağırlığı yarım kilodur. Ejder meyveleri toplanılmalarının ardından serin bir ortamda saklamaya alınmalıdırlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir