Ekspertiz nedir?

featured

Uzmanlık kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Dilimizde de değerlendirme olarak kullanılmaktadır. Otomotiv ve sigorta sektörlerinde kullanılır. Ekspertiz, araçların, teknik cihazların ve ekipmanların arızalarını kapsar. Bazı durumlarda, bu alanda uzmanlaşmış şirketler kurulmuştur. Bu alanda özel eğitim almış ve değerlendirme işlemlerini yapan kişilere uzman denir.

Bu isim ve derecelendirme sürecine sahip bir araba kullanan birçok kişinin buna ihtiyacı var ve sıklıkla karşılaşacak. Bunun nedeni, araç kullanan kişilerin çeşitli durumlar veya kazalar nedeniyle araç arızalarını kendi sigortaları ile tamir etmeleri gerekebilmesidir.

  Ekspertiz Nedir?

 Belirli bir alanda teknik bilgi ve deneyime sahip kişiye uzman denir. Değerlendirme ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe yapılmaktadır. Oto-değerlendirme adı verilen bu terim, aracın tüm teknik cihaz ve ekipmanlarının detaylarını en ince ayrıntısına kadar inceleyerek kaptanın görüşünü ifade eder.

 Özellikle ikinci el araç satın almak isteyenler, o araca sahip olmadan önce o araca ait ekspertiz raporu almak isterler. Çünkü bu raporlar insanlara araçları hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Bu rapor aracın geçmiş kazalarını, değişen parçalarını, mekanik aşınmasını ve maliyetini gösterir.

 Raporun içerisinde yer alan bilgilerin eksiksiz olması sorumluluğu ise ekspertiz işlemlerinde uzman eksper bireyiyle ilgilidir. Öte yandan, \”değerlendirme\” teriminin gerçek anlamı, bilgili bir kişi tarafından yapılan bir test anlamına gelir.

  Ekspertiz Ne İşe Yarar?

 Değerlendirme sürecini yürüten sigorta acentelerinin kişilerin istek ve taleplerine göre birçok sorumluluğu bulunmaktadır. İpotek almak isteyenler, kredi almak isteyenler, sigorta teminatını kullanmak isteyenler ve hasar tespiti ihtiyacı olan kişiler değerlendirme işlemine başvururlar.

 Burada görebileceğiniz gibi, uzmanlık kavramı birkaç kategoriye ayrılır. Araba değerlendirmeleri, ev değerlendirmeleri ve hasar değerlendirmeleri gibi kullanılan veya kullanılması amaçlanan her bir varlıkla ilişkili ayrıntılı işlemleri gözden geçiriyoruz.

 Değerlendirme süreci, konut kredisine başvururken de geçerlidir. Satın almak istediğiniz ev için paraya ihtiyacınız olabilir ya da bankadan kredi çekmeniz mümkün olabilir. Bu durumda bankanın uzmanları evi inceleyecek ve bir rapor hazırlayacaktır. Bu rapor olumlu bilgi içeriyorsa konut kredisi işlemi kabul edilmiştir.

 Öte yandan, otomatik değerlendirme alanında, değerlendirme, kazaları, hasarları ve araç değerlerini yargılamak için yararlıdır.

 Değerlendirme aynı zamanda aracın hırsızlık veya arıza durumlarında uygunluğunu sağlamaya ve sigorta durumunu doğrulamaya da hizmet eder.

 Ekspertiz Raporu Kaç Güne Çıkar?

 Değerlendirme raporları ayrıca önceden doğrulama gerektirir. Ardından ekspertiz raporunu inceleme sonucuna göre 4-7 iş günü içerisinde ilgili kuruma teslim ediyoruz.

Konum, metrekare, yaş, kusur gibi birçok özelliği içeren ve ayrıca satın alınan mülkün değerini belirleyen rapora ekspertiz raporu denir.

 Edinilen mülk bir ev veya araba olabilir. Her durumda, değerlendirme raporu, onu ilgilendiren mülke göre düzenlenir.

 Rapor ayrıca ilgili mülklerin piyasa değerini de gösterir. Örneğin, bu değerlemeyi yapan sertifikalı bir gayrimenkul değerleme uzmanına ev değerleme uzmanı denir.

 Değerlendirme raporları çeşitli alanlarda yapılır. Bu alanlar gayrimenkul, kredi ve otomotiv sektörlerini oluşturmaktadır. Kullanılmış araba satış raporu, araba ekspertiz raporu olarak da bilinir.

 Bu raporlar görünmez veya görünür hasarları, değerleri, değişkenleri ve kusurları gösterir. Bu nedenle alınan aksiyonlara bağlı olarak bir değerlendirme raporunun oluşturulması biraz zaman alabilir. Ortalama olarak her sektör için değerlendirme raporu, işlem dikkate alınarak 7 iş günü içerisinde düzenlenebilir.

  Ekspertiz Ücretleri

 Araç muayene ücretleri, raporu düzenleyen firmaya, muayenenin kapsamına, aracın özelliklerine ve kişinin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Satış işlemleri için tam raporlama önerilir, ancak anlaşma paketi ek bireysel ihtiyaçlara uyacak şekilde genişletilebilir. Müşteri, değerlendirme ücretini belirlerken ürün ve malın maliyetini ve işlemin maliyetini bilir. Raporun detayları, sunuluş şekli, görüşlerini sunan uzman sayısı, uzmanların yetkinliği ve teknik donanımı fiyat dalgalanmalarını haklı çıkarmaktadır. Her ihtiyaca, bütçeye ve araca uygun alternatifler mevcuttur.

 Aracın değerleme fiyatı hakkında net fiyat bilgisi mümkün değildir. Belirlenen değerleme ücreti sırasında müşteri, kaleme alınan maliyeti ve işlem maliyetini bilebilir. Bu sebeple araç için ödenen bedel tüm detayları ile birlikte burada görüntülenecektir. Fiyat farklılıkları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ayrıntılarda ortaya çıkar: B. Rapor için gerekli detaylar, raporun nasıl görüntülendiği, araç değerlendirme sürecinde yorum yapan uzman sayısı ve teknik donanımın kabiliyeti. Araç ekspertiz fiyatları için her araca ve bütçeye uygun alternatifler bulabilirsiniz. Fiyatlar genel olarak 150TL ile 600TL arasında değişmektedir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir