Eldeki Silikon Nasıl Çıkar?

Silikon tadilat işlerinde kullanılan çok güçlü bir yapıştırıcıdır. Silikona benzer yapısı nedeniyle suya karşı direnç gösterir. Yüzeylere yapıştırıldığında direkt olarak kurur. Bu nedenle çıkarılma işlemleri uzun sürer. Silikon yapıştırma işlemlerinde eldiven ile kullanması gerekir. Aksi halde ele yapıştığında kendiliğinden çıkan bir yapıya sahip değildir. Yazımızda ele yapışan silikon için en kolay çıkarma yöntemlerini aktaracağız. Belirtilen silikon çıkarma yöntemleri, silikonun yoğunluğuna ve miktarına göre değişiklik gösterebilir. Leke çıktıktan sonra mutlaka su ile eller temizlenmelidir.

  • Az miktarda silikon ele değdiyse ovuşturma yoluyla silikon çıkarılabilir. Fakat hala leke çıkmadıysa cilt derisinin sağlığı için suyla beraber ovuşturma yapılmalıdır.
  • İkinci yöntem ise yüzeyi sert olan aletlerle çıkarmaktır. Çünkü yapışmış halde bulunan silikon parçalarını çıkarmak için belirli bir baskı yapılmalıdır. Baskıyı yapan aletler sert olursa silikon daha çabuk çıkar.
  • Sıvı sabun veya bulaşık deterjanı yoğun yapıdaki silikonlar için kullanılır. Ele çok fazla silikon yapıştıysa mutlaka sıcak su yumuşatılmalıdır. Ardından sıvı sabun veya bulaşık deterjanıyla ovuşturarak çıkarılmalıdır.

Eldeki Silikon Nasıl Çıkar?

Silikonun Cilde Zararları Nelerdir?

Her kimyasal madde gibi silikon da insan cildi için son derece zararlıdır. Bu nedenle silikon sürme işlemi yapılırken koruyucu eldiven kullanılması gerekir. Cildi hassas olan kişilere temas ettiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Elden uzun süre çıkarılmadığında, cilt derisinde soyulmalar gerçekleşebilir. İçerisindeki kimyasal maddeler deriyi yakarak kabarcık oluşturabilir. Silikon uygulama esnasında göze temas ederse görme bozukluklarına ve göz hasarına neden olabilir.

Silikon Bulaşması Sonrasında Neler Yapılır?

  • Silikon bulaşan eller, öncelikle sıcak suda bekletilir. Silikon lekesi yumuşadıktan sonra çıkarıcı maddeler yardımı ile ovuşturulur.
  • Sert ve cildi tahriş etmeyecek bir aletle, silikon parçaları çıkartılır.
  • Daha sonra silikon parçalarının ciltten tamamen çıkması için bol su ile yıkanması gerekir.
  • Çıkarma işleminden sonra mutlaka ellere besleyici veya nemlendirici özellikte krem sürülmelidir.
  • Alerji reaksiyonları oluşması durumunda ise direkt olarak uzman bir doktora gidilmelidir.

Eldeki Silikon Nasıl Çıkar?

Silikon Nasıl Temizlenir?

Silikon yüzeye uygulandığında direkt olarak donar. Donma özelliği, güçlü yapışma özelliğiyle birleşince çıkma oranı azalır. Silikon yüzeye sürülürken istenmeyen lekeler meydana geldiyse hemen müdahale edilmelidir. Çünkü silikonlar, inatçı lekelere ve istenmeyen görüntülere neden olabilir. Bu da silikonun temizlenmesine engel olur ve kötü bir görüntüye neden olur. Fakat silikon temizlemek, zannedildiği kadar zor bir işlem değildir. Doğru maddeler ve aletler kullanılırsa hızlı bir şekilde temizleme işlemi yapılır.

  • İlk olarak donan silikon ısıtma özelliği bulunan bir alet ile yumuşatılır. Nemli bir havlu veya bez yardımı ile bastırılarak silikon yüzeyi silinir. Havlu lekeyi tamamen çıkarmadıysa yüzey tekrardan ıslatılır. Sert bir alet ucuyla yapışmış olan silikonlar kaldırılır. Bir bez yardımıyla çıkan parçalar temizlenir.
  • Silikonları çözen başka bir yöntem silikonlar için üretilen solüsyonlardır. Silikonun üzerine döküldüğünde direkt olarak yumuşatır. Nemli biz bez ile silinerek kolayca silikon lekesi çıkarılır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir