Epiktetos Öğretileri Nelerdir?

featured

Epiktetos, MS birinci yüzyılda yaşamış bir Yunan Stoacı filozofuydu. En çok öz disiplin ve nasıl mutlu, tatmin edici bir yaşam sürüleceği konusundaki öğretileriyle tanınır. Bu blog yazısında, Epiktet’in öğretilerinin neler olduğunu ve bunları hayatınıza nasıl uygulayabileceğinizi inceleyeceğiz. Epiktetus’tan en popüler alıntılardan bazılarına bakacağız ve bunları hayatınıza nasıl uygulayabileceğinizi tartışacağız. Mutlu ve tatmin edici bir hayatın nasıl yaşanacağına dair tavsiye arıyorsanız, o zaman Epiktet’in öğretilerinden başkasına bakmayın. Bu öğretileri öğrenmek hayata karşı bakış açınızı değiştirecek ve kendinizi daha motive olmuş hissedeceksiniz.

Stoacı filozof Epiktetus, mutlu bir yaşamın anahtarının kontrolümüz dışında olanı kabul etmek olduğunu öğretti. Düşüncelerimizi kontrol etmeyi öğrenebilirsek, duygularımızı kontrol edebileceğimize ve mutlu ve tatmin edici bir hayat yaşayabileceğimize inanıyordu. Bu blogda, Epiktet’in bazı öğretilerini ve bunların kendi hayatınızda size nasıl yardımcı olabileceğini inceleyeceğiz.

Epiktet’in en önemli öğretilerinden biri, aklımıza ne girmesine izin verdiğimiz konusunda dikkatli olmamız gerektiğidir. Kendimiz hakkında düşündüğümüzün kendimiz hakkında ne hissettiğimizi belirlediğine inanıyordu. Olumsuz düşüncelere veya endişelere odaklanırsak, üzüntü veya endişe gibi olumsuz duygulara yol açacaktır. Bunun yerine, kendi eylemlerimiz ve tepkilerimiz gibi kontrolümüz dahilindeki şeylere odaklanmaya çalışmalıyız.

Epiktetus’tan bir diğer önemli ders, arzuların korkulardan daha önemli olduğudur. Karar verirken korkudan etkilenmemeliyiz – bunun yerine, hangi eylemin bizi mutluluğa götüreceğine karar vermek için akıl ve mantık kullanmalıyız. Gelecek için endişelenmek veya geçmiş hatalar üzerinde durmak yerine, şimdiki anı yaşamaya ve hedeflerimize doğru her seferinde bir adım atmaya odaklanalım.

Son fakat en az değil, Epiktetus’un en büyük paketlerinden biri, karakter gelişiminin hayattaki her şeyden daha önemli olmasıdır. Hayatta kim ya da nerede olursak olalım, önce sağlıklı alışkanlıklar ve özellikler geliştirmezsek ilerleyemeyiz. Kısacası, daha iyi insanlar olmak, mutlu bir yaşama sahip olmak için çok önemlidir – herhangi bir anda hangi koşullar karşımıza çıkarsa çıksın!

  1. Epiktetus’un Öğretilerini Hayatıma Nasıl Uygulayabilirim?

Epiktetos, mutluluğa giden yolun Doğaya uygun yaşamaktan geçtiğini öğreten Stoacı bir filozoftu. Bunu yapmanın en önemli yollarından biri, iç huzura yol açan öz kontrol uygulamaktır. Epiktetus, karakterimizi şekillendirme gücüne sahip oldukları için düşüncelerimize ve sözlerimize dikkat etmemiz gerektiğini de öğretti. Epiktetus’un öğretilerini hayatımıza uygulamak, daha huzurlu ve doyurucu bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir. Bu öğretileri uygulayabileceğiniz bazı özel yollar arasında günlük yaşamlarımızda öz kontrolü uygulamak, düşüncelerimize ve sözlerimize dikkat etmek, değerlerimize uygun hareket etmek, başımıza gelenleri anlamaya çalışmak ve şu anda yaşamak yer alır.

  1. Epiktetus’tan En Popüler Alıntılardan Bazıları Nelerdir?

Epiktetos, MÖ 3. yüzyılda yaşamış bir Yunan filozofuydu. Akla uygun yaşamayı ve kontrolümüz dahilindekileri kabul etmeyi vurgulayan Stoacılık öğretileriyle tanınır. Epiktetus’tan en popüler alıntılardan bazıları şunlardır;

  • Eğer hikmetlilerle beraber olursan, hikmetli olursun, olmazsa akılsızlardan olursun.
  • Hayattaki en büyük görev, kontrolüm altında olmayan ve gerçekte kontrol ettiğim seçimle ilgili olan dışsal olanları kendime açıkça söyleyebilmem için meseleleri tanımlamak ve ayırmaktır.
  • zaman iyiyi ve kötüyü nerede ararım? Kontrol edilemeyen dışsallara değil, kendi içindeki seçimlere odaklanmalısın.

Epiktetos’u Anlamak ve Hayatımıza Uygulamak

Epiktetos geçmişten günümüze Antik Yunan’da önemli bir filozof olarak her daim ön plana çıkmayı başarmıştır. Stoacı bakış açısıyla kendisine haz görüş ve fikirleriyle Epiktetos günümüzde de hala popülerliğini koruyan öğretilere sahiptir. Onun öğretilerini hayatımıza uygulamak ve hayatımızda geliştirmek her açıdan bizlere mutluluk sağlayacaktır. Epiktetos günümüzün en popüler ve en çok tercih edilen filozofları arasında bulunuyor. Pozitif yaşam felsefesini benimseyen ve insanın iç dünyasına yönelmesini gerektiğini vurgulayan Epiktetos her açıdan sizlere muhteşem öğretiler sunuyor. Öğretilerini hayata uygulamak için Epiktetos’u anlamak oldukça önemlidir.

Onu anlayarak, onun fikirlerini benimseyerek hayatımızda her daim daha farklı bakış açısına sahip olabiliriz. Epiktetos demek pozitif yaşamın anahtarı demektir. Pozitif yaşam felsefesini hayatınıza uygulamak istiyorsanız ve bu süreçte kendinizi geliştirmek istiyorsanız Epiktetos öğretilerini öğrenmek ve onları hayatınıza uygulamanız gerekiyor. Onun sözlerini araştırmak ve sözlerindeki anlam derinliğini anlayabilmek hayatınızı baştan aşağıya değiştirmenize olanak sağlayacaktır. Epiktetos öğretileri sayesinde kişilerin hayatlarında pozitif düşünce becerileri hakim olacaktır ve her daim pozitif düşünme onları etkileyecek düzeyde gelişim gösterecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir