Epizyotomi Nedir? Epizyotomi Zararları?

Epizyotomi Nedir? Epizyotomi Zararları?

Epizyotomi teriminin açıklaması doğum dikişi şeklindedir. Epizyotomi nedir? Sorusuna doğum dikişidir diyerek cevap verebiliriz. Doğum dikişleri yani Epizyotomi, doğum yapacak ve yapmış olan anne adayları için korkulan bir durumdur. Anne adayları ve annelerin korktuğu Epizyotomi nedir? Epizyotomi işlemi nasıl yapılmaktadır ve Epizyotomi hakkında birçok şeyi öğrenebilmeniz için, yazıyı hazırladık.

Doğum olayı zaten başlı başına korkulan bir durumdur. Doğum esnasında hem anne hem de çocuk hayatını kaybedebilir. Tabi ki doğum işlemini en sağlıklı biçimde gerçekleştirmek gerekir. Doktorunuzu ve doğum şartlarınızı doğru bir şekilde seçmelisiniz. Doğum esnasında yapılacak işlemler hakkında bilgi toplayarak doğuma her şeyi bilerek girmeniz daha iyi olacaktır. Doğumda en merak edilen aşamalardan biri de dikişlerdir. Dikişlerle alakası olan Epizyotomi hakkındaki sorularınızı cevaplamaya başlayalım o zaman.

Epizyotomi Ne Demek?

Epizyotomi nedir? Doğum anında doktorun çocuğun başını çıkarmadan önce vajinaya belirli oranlarda attığı kesilerdir. Bu kesiler, vajina açılmasının kolaylaşması ve doğumun daha rahat gerçekleşmesi için uygulanan bir işlemdir. Perine bölgesi doğum anında bebeğin başı çıkarken hasar görüp yırtılmasın diye, kesiler atılır. Bu kesiler vajinadan rektum bölgesine kadar olacak şekilde uygulanır.

Bu kesilerin orta çizgi şeklinde de oluşabilir, yan çizgi halinde de oluşmaktadır. Bu doğumda uygulanan kesi işlemi yani Epizyotomi ilk çocuk sahibi olacak annelere uygulanmaktadır. Genelde ilk çocuk doğumlarında uygulanan bu işlem, iki veya üç çocuk sahibi olacak annelerin yarı civarı oranında uygulanır. Doğum yapacak kişilerin bu tarz bilgileri öğrenmesi de uygulanacağı işlemleri yabancı kalmaması açısından önemlidir.

Epizyotomi Zararları?

Epizyotomi nedir? Epizyotomi doğum sırasında doğacak çocuğun başının çıkarken vajinaya atılan kesilerdir. Bu kesiler, doğumun daha rahat olması için yapılır. Epizyotominin yararlarını sayacak olursak:

  • Bebeğin daha hızlı doğmasına ve doğumun daha rahat geçmesini sağlar

Epizyotomi zararları diyemesek de oluşabilecek riskleri sayalım:

  • Epizyotomi ne kadar doğumun rahatlığı için uygulansa da yırtığa sebep olabilir
  • Kas dokusuna hasar veya zarar verebilir
  • Epizyotomi işlemi uygulandıktan sonra annenin iyileşmesi uzun bir zaman alır
  • Epizyotomi kesisi uygulanmasının ardından dikiş gerekir
  • İşlem zamanını artırır
  • Uygulama sonrasında belirli rahatsızlıklara yol açabilir
  • İlerdeki yapacağınız doğumları etkileyebilir
  • Genellikle geçekten gerekmediği anlarda da uygulanmaktadır.

Risklerinin bu kadar fazla olmasına rağmen hala bazı doktorlar zorunda kalmak dışında da doğumun kolay geçmesi adına kullanıyorlar. Epizyotomi nedir? Epizyotomi anlattığımız gibi doğumu kolaylaştırmak adına atılan kesilerdir. Ve bunun sonrasında dikişte şarttır.

Epizyotomi Nedir? Epizyotomi Zararları?

Epizyotomi Kesisi

Doktorların hepsi Epizyotomi hakkında aynı fikre sahip değildir. Olumsuz düşünen doktorlar olduğu için, Epizyotomi yöntemi kullanmadan da doğum yapanlar vardır. Epizyotomi gerekliliği veya uygulama kararı genelde doğum anında, anlık duruma göre uygulanan bir işlemdir. Epizyotomi, sezaryen doğumunda uygulanan bir işlem değildir. Normal doğumda kullanılan bir yöntemdir.

Doğum anı bilindiği üzere çok korkulan ve tedirgin bir şekilde yaşanan olaydır. Doğumda canının acıması ve o stresli anda çok zorludur ama en çok zorlayan anlardan biri de Epizyotomi işleminin uygulanmasıdır. Epizyotomi işlemi sırasında anne ağrı çeker. Epizyotomi işleminin iyileşme sürecinde de başka hastalıklar çıkabilir. Epizyotomi işlemi uygulanarak yapılan doğumun ardından belirli ağrılar olacaktır. Epizyotomi nedir diye başladığımız yazımıza devam ediyoruz.

Ağrı kesiciler veya bölgeye buz koymak gibi yatıştırmaya yarayacak işlemler işe yarar. Bu ağrılar kimi zaman ağrı kesici ile kesilirken, kimi zamanda da çok şiddetli olabilir. Doktorunuza danışarak bu işlem ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Kesinlikle güvenilir bir doktorla takibinizi sürdürmeniz daha iyi olacaktır.

Epizyotomi Bakımı

Gebelikte Epizyotomi nedirEpizyotomi özeti nedir? Gebelik zamanlarınızda, Epizyotominin pek bir eşleşmesi yoktur. Epizyotomi işlemi doğum sırasında anne adayına uygulanan bir işlemdir. Epizyotomi, doğum sırasında doğan bebeğin başının çıkması sırasında vajinaya atılan kesidir. Bu işlem daha iyi ve daha kolay bir doğum geçmesi için tercih edilir.

Kimi zaman da riskleri göz önünde bulundurmayarak zorunda kalınmayan durumlarda da işlem uygulanır. Epizyotomi gibi riskli, ağrılı ve zor bir işlemin sonrasındaki bakımı da büyük önem taşır. Epizyotomi işlemi uygulanmış kişinin tuvalet temizliğine ve hijyen kurallarına çok dikkat etmesi gereklidir. Tuvalet temizliğinizi ılık su yardımı ile yapınız.

Epizyotomi nedir adlı başladığımız makalemize Epizyotomi bakımları ile devam etmekteyiz. Epizyotomi işleminin uygulandığı bölge kısmına baskı yapılmamalı, o tarafa oturulmamalıdır. Uzun vakit boyunca ayakta kalmamaya özen gösterin. Yazımızı burada bitiriyoruz. Umarım faydalı bir makale olmuştur.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir