Evde Tentürdiyot Yapımı

featured

Evde tentürdiyot yapımı için en etkili ve en kesin yol elbette ki kullanılacak malzemeler ve onların katılırken ki oranlarıdır. Tentürdiyot yaralanmaların çeşitli mikroplar kapmasının önüne geçen önüne geçen ve bakteriyel cilt enfeksiyonlarının önüne geçen nikotik bir antisepsidir. Evde tentürdiyot yapımında il önce yapılması gereken 10 cc suyun içerisinde 5 gramlık potasyum iyodür çözmek sonrasında hazırlanan çözeltinin içerisine 5 gr iyot kristali ilave edilecektir. Karışımın hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta ise karışımın cam maddeli çubukla karıştırılmasıdır. Karıştırılmak için kullanılan çubuk cam değilse yerine ahşap çubukta kullanılabilir. Sonraki aşamada ise karışıma 3 gr kristal iyodunu ilave etmek ardından ve ardından karışımı belirli sıcaklıkta ılıştırmak gerekmektedir. Karışımın yüksek sıcaklığa maruz kalmaması hafifçe ılıması yeterlidir. Bunun dışında gerçekleşecek olan herhangi fazla ısı karışımın olmamasına yol açacaktır. Karışımı yaparken kullanılacak mum veya ispirto ateşi kullanmak karışım için önemlidir ayrıca karışım ılıma sırasında sürekli şekilde kaynamalıdır. Kaynama sonrasında şekil olarak beliren sarı katı şekildeki parlaklık ise tentürdiyot yapımının oluşmaya başladığının göstergesidir. Tentürdiyot un ısınmasından sonra yapılan oluşum bir kabın içerisine alınarak kapta soğuması beklenir. Karışıma son olarak eklenecek olan 250cc alkol tentürdiyodu hazır hale getirmektedir. Uygulamasında dikkat edilecek önemli husus ise tentürdiyodun zehirli bir madde olması ve yara temizleme ve pansuman dışında kullanılmaması gerektiğidir. Bu konuda tavsiye ise üzerine maddenin ismiyle belirtilmesidir.

Tentürdiyot Ne İşe Yarar?

Tentürdiyot kullanımı genellikle açık yarası bulunan bölgenin etrafında kullanılır bunun sebebi ise bölgenin etrafında bulunan ve bölgeye zarar vermesi muhtemel olan mikropların öldürülmesi içindir. Ayrıca açıkta bulunan yaradan çıkabilecek herhangi bir mikrop ise vücuda girmesine engel olunur. Tentürdiyodun yara üzerine direkt uygulanması ise oldukça sakıncalı ve tehlikeli bir durumdur. Yara üzerine uygulanan tentürdiyot yaranın uzun süreler boyunca kapanmasını engellediği gibi yaranın üzerinden oksijenli suyla temizlenmemesi halinde ciddi cilt problemlerine de yol açabilmektedir. Özellikle de uzun saatler boyunca süren ameliyatlarda kullanılan tentürdiyot yaralı bölgenin üzün sürede korunmasını sağlar.

 

Tentürdiyodun Yan Etkileri Nelerdir?

Tentürdiyodun yan etkileri özellikle kişilerin yanlış kullanımları sonucu ortaya çıkmaktadır. Bilinçli bir şekilde kullanılmayan tentürdiyot iyot alerjisi olan kişilerde birçok yan etkisi gösterebilmektedir. Bu yan etkiler ise genellikle ciltte kızarıklık, kabarmalar ve şişme şeklinde görülür ve iyot alerjisi bu etkilerin asıl sebebidir. Gözle gerçekleşen herhangi bir temas sonucunda is gözde kalıcı problemlere hatta körlüğe neden olduğu bilinmektedir. Özellikle hamilelerde, yeni doğan bebeklerde ve ileri düzeyde ciddi yanıklara sahip olan kişilerde kullanımı önerilmemektedir ancak gerekli olduğu durumda uzman hekim tavsiyesi alınması önerilmektedir. Yan etkilerinin ortaya çıkmasının bir sebebi ise tentürdiyodun ev içerisindeki muhafaza edilme şeklidir kapağı açık kalan tentürdiyot yoğun kıvam alır ve asıl alkol etkisi biterek kullanılmaz ve işlevsiz hale gelir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir