Fesleğen Nedir? Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanılır? 

featured

Fesleğen’in ana vatanı Asya olmasına rağmen Fransız ve İtalyan mutfaklarının vazgeçilmezidir. Asya’da ağırlıklı olarak Tayland, Endonezya ve Vietnam’da kullanılıyor. İtalyan mutfaklarının vazgeçilmezi olmasının sebebi makarna soslarından kullanılan “pesto” sosunu hazırlamak için fesleğen olmazsa olmazdır. Makarnalarınızı domates ile hazırlanmış fesleğen sosları ile güzelleştirebilirsiniz. Fesleğen yeşil renkli bir bitkidir. Aromatik kokusu ve tatlı bir yapısı vardır. Ayrıca evde fesleğen yetiştirmek de oldukça kolaydır.  

Fesleğen Türleri 

Fesleğin 60’dan fazla türü vardır ve hepsinin tatları aromaları kokusu birbirinden farklıdır. Fesleğen genellikle kırmızı mor ya da yeşil renktedir. Renklerinde ve tatlarında olan bu çeşitlilik yetiştiği toprağa göre de değişiklik gösterebilir. Tayland Fesleğeninin anason benzeri bir tadı olması nedeniyle Tayland Mutfağında çok sık kullanılır. Fesleğen tatlarına ve aromalarına göre de ayrılır. Örneğin limonlu, tarçınlı ve baharatlı başta olmak üzere diğer bitkilerin ve meyvelerin tadını fesleğen de hissedebilirsiniz. 

Fesleğen Nasıl Satılır? Nasıl Kullanılır? 

Fesleğen taze ya da kurutulmuş olarak satılabilir fakat yemeklerde kullanmak üzere fesleğen alacaksanız kokusunu ve aromasını tam olarak vermesi için taze fesleğen tercih etmelisiniz. Kurutulmuş fesleğen taze fesleğene göre daha yoğun olmasına rağmen taze fesleğen ile aynı tatta değildir. Yemeklerinizde kurutulmuş fesleğen kullanmak istiyorsanız normal fesleğen miktarının üçte biri kadar kullanmalısınız. 1 yemek kaşığı fesleğen 1 çay bardağı kaşığında bulunan kurutulmuş fesleğene eşittir. 

Fesleğenin Nasıl bir Tadı Var? 

Fesleğen genelde diğer baharatlarla ve soslarla etkileşime girdiği için yemeklerde kullandığınız diğer baharatların da önemi vardır. Fesleğen, nane be biber ile kullanıldığı zaman tatlı bir tat verecektir. Tayland Fesleğeni baharatlı meyan kökleri ile kullandığını zaman çok lezzetli bir tat oluşturacaktır. Fesleğeni diğer baharatlar karıştırarak kullanmak mutfaktaki yeteneğinize ve damak tadınıza kalmış bir durumdur. 

Fesleğen Yemeklerde Nasıl Kullanılır? 

Ülkemizde satılan fesleğenler genellikle işleme hazır olarak satıldığı için herhangi bir ayıklama vesaire gibi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Burada tercih edilmesi gereken kuru fesleğen mi taze fesleğen mi kullanılacağıdır. Taze Fesleğen kullanılacaksa her ihtimale karşı iyice yıkanmalı ve güzelce kurutulmalıdır. Taze fesleğenleri kuruttuktan sonra ince ince doğrayarak istediğiniz yemeğin içinde kullanabilirsiniz. Kuru fesleğen işin herhangi bir işleme gerek yoktur. Göz kararı ile yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Soslar içerisinde kullanılan fesleğenler sosların rengini kahverengiye çevirebilir. 

Fesleğenden en iyi tadı alabilmek için yemeklerini ocaktan altından 2 dakika sonra yemeğinize eklemeniz gerekmektedir. Fesleğen içinde bulunan yağlar yüksek sıcaklıktan dolayı yanabilir. Kuru fesleğen tercih ediliyorsa yemeğin en başında kullanılması gerekmektedir. Bu sayede kuru fesleğen pişirilme işlemi boyunca kokusu ve aromasını daha iyi salgılayacaktır. 

Fesleğenin Faydaları 

Fesleğen geleneksel tıpta diğer bitkiler gibi uzun yıllardır kullanılıyor. Fesleğen’den elde edilen yağlar ve fesleğenin kendini böcek ısırıklarının etkilerini azaltmak için kullanılmıştır. Ayrıca sindirim sorunlarını gidermek için de fesleğen kullanılmaktadır. Fesleğen üstünde hangi hastalıklar üzerinde ne kadar etkili olduğu konusunda bilimsel ve klinik araştırmalar devam ediyor. 

Kan şekerini düzeltir. 

Stres ve yaşlılık kaynaklı hafıza kaybını azaltır. 

Hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncı düzenler. 

İlaçların bağırsaklara verdiği hasarı azaltır. 

Göğüs ve pankreas hücrelerinin yayılmasını engeller. 

Diş etini tehdit eden bakterileri öldürür ve yayılmasını engeller. 

Sivrisinek ve keneleri uzaklaştırır. 

Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanıyor? 

Fesleğen genellikle makarna sosları olarak kullanılıyor olsa da fesleğen genelde domatesle iyi bir ikili oluşturarak mükemmel bir lezzet sunuyor. Fesleğeni et yemeklerinde, balıklarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Evde yapılan balıkların içlerine fesleğen ve nane koymak balığın ev içerisine yaydığı kokuyu da engeller. 

Fesleğen meyvelerle güzel bir kokteyl yapmak isteyenler fesleğen kullanabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir