Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit, en sık görülen mide rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Pek çok belirti ile kendini fark ettiren gastrit, mide hassasiyetine neden olmakta ve yaşam kalitesini doğrudan olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle pek çok birey gastrit nasıl geçer sorusuna bir yanıt aramaktadır. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, her mide hassasiyeti gastrit anlamına gelmemektedir. Bu nedenle doktor kontrolüne girmeden gastrit tedavisi araştırmanız yanlış olacaktır.

Gastrit hastalığının en genel tanımı mide zarında görülen iltihaplanmalardır. Bu iltihapların geneli gastrite neden olabilmektedir. Gastritin tedavi edilmemesi durumunda ise bu iltihaplar ülsere sebebiyet verebilmektedir. Gastrit, temel olarak iki kategoride incelenmektedir. Kronik gastrit, zaman içerisinde iltihaplanma ve devam etme durumudur. Akut gastrit ise birden oluşan bir gastrit türüdür. Gastrit hastalığı hakkında detaylı bilgi almak ve tedavi yöntemlerini öğrenmek için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit, mide hassasiyeti ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle mide sorunları yaşayan çoğu birey, gastrit belirtileri araştırarak bilgi edinmek istemektedir. Gastrit, pek çok farklı nedenden dolayı meydana gelebilmektedir. Ancak sebebi ne olursa olsun çoğu hastada aynı belirtiler görülmektedir. Aşağıdaki listede gastrit hastalığının semptomları açıklanmaktadır.

  • Karında şişlik ve doluluk hissi
  • Üst karın bölgesinde yanma
  • Mide ağrıları
  • Yemek yedikten sonra midede acı hissi
  • Sıkça ağızdan gaz çıkarma
  • Midede kazınma hissi
  • Bulantı ve kusma

Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız, mutlaka doktora görünmeli ve muayene olmalısınız. Aksi halde midenizdeki hassasiyet sorunu daha fazla ilerleyerek ülser gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Ancak belirtiler sizde çok nadir görülüyorsa, bu durum basit bir mide rahatsızlığını ifade edebilmektedir.

Sinirsel Gastrit Belirtileri

Sinirsel gastrit, strese bağlı olarak gelişen bir gastrit türüdür. Diğer gastrit türlerinden ayrılmasının tek farkı bu iltihabın stres nedeniyle meydana gelmesidir. Sinirsel gastrit belirtileri araştırması yapan bireyler, bu gastrit türünün de belirtilerinin aynı olduğunu bilmelidir.

Sinirsel gastrit, sıradan gastrit belirtilerine ek olarak yutkunmakta zorluk çekme, bağırsakların bozulması, halsizlik, depresiflik gibi sorunlara da sebebiyet verebilmektedir. Ancak genele bakıldığı zaman stres yüzünden oluşan gastrit türünün de belirtileri aynıdır.

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gastrit tedavisinin nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar, her gastrit türünün aynı tedavi yöntemi ile giderilmediğini bilmelidir. Zira gastrit tedavisi, hastalığın hangi sorundan kaynaklandığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Gastrit tedavisi genel olarak ilaçlar ile sağlanmaktadır. Gastrittin nedeni mide asidinin fazla olmasıysa, buna bağlı ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak iltihap söz konusuysa antibiyotik kullanılacaktır. Gastrit tedavisi için kullanılabilecek pek çok ilaç olduğu için mutlaka reçetesiz ilaç kullanmamak gerekmektedir. Aksi halde gastrit ilerleyebilir.

Gastrit Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gastrit ağrısı, insanların yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Bu bağlamda gastrit ağrısına ne iyi gelir diye düşünen sayısız birey bulunmaktadır. Gastrit ağrısını hafifletmek için ilaç kullanımına ek olarak yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak iyi olacaktır. Aşağıdaki listeye göz atarak ağrıların hafifleyebilmesi için yapmanız gereken değişiklikler belirtilmektedir.

  • Daha az ama sık yemelisiniz.
  • Alkol kullanımından kaçınmalısınız.
  • Çok acı veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
  • Asitli içecekler içmemelisiniz.
  • Ev yapımı yoğurt tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Ağrılarınız çok yoğun olduğu zaman biraz bal yiyebilirsiniz.
  • Nane ve zencefil gibi antioksidan açısından zengin besinlere sofranızda yer vermelisiniz.

Gastrite iyi gelen bu yöntemleri deneyebilirsiniz, ancak ağrılarınız çok fazla oluyorsa mutlaka doktora gitmeniz gerekmektedir. Doktor muayenesinden sonra reçeteli ilaçları kullanarak kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir