Gebelikte Koronavirüs

featured

2019 yılında görülen ilk koronavirüs vakası, kısa bir sürede tüm dünyayı etkilemiştir. Koronavirüsün yaydığı Covid-19 hastalığı, daha çok ileri yaştaki insanları ve kronik rahatsızlığı bulunanları etkisi altına alsa da her yaş grubundan insanı etkilediği bilinmektedir. Salgının ilerlemesiyle, anne adaylarını hem kendi hem de bebeğinin sağlığı ile endişe duymaktadır. Gebelikte koronavirüs süreci nasıl ilerlemektedir?

 

Salgının başladığı tarihten günümüze kadar yeterli süre geçmediğinden, Covid-19’un gebelikte etkileri üzerine bilgiler sınırlıdır. Bugüne kadar geçirilen SARS ve MERS salgınlarına dayanan bilgiler ile kıyaslanınca, Covid-19 salgını da hamileler üzerinde ciddi problemlere sebep olmaz.

 Anne Sütü ile Koronavirüs Aktarılır Mı?

 

Yapılan araştırmalar ışığında Covid-19 hastalığının, anne sütüyle aktarılabildiğine dair bir kanıt bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü emzirme işlemi kesilmemelidir. Bilindiği üzere anne sütü, bebeği iyi yönde etkilemektedir. Özellikle ilk altı ay anne sütü, bebeğin bağışıklığının güçlenmesinde etkin bir rol oynar.

Hamilelikte Covid-19 Şüphesi Olanlar Ne Yapmalı?

 

Belirli semptomları (yüksek ateş, öksürük, baş, kas ve göğüs ağrısı) gösteriyorsanız, test yaptırmanız önerilmektedir. Hamilelik sürecinde bağışıklık sisteminde meydana gelen değişikliklerden ötürü, gebe kadınların solunum yolu enfeksiyonlarından daha fazla etkilendiği bilinmektedir. Bu sebepten ötürü gebe kadınlar, orta riskli grupta yer almaktadır. Semptomlara sahip olan kadınların test yaptırması ve gerekli izolasyonu uygulaması uygun görülmektedir.

Hamilelik Döneminde Anneden Bebeğe Koronavirüs Aktarılır mı?

Hamilelik döneminde anneden bebeğe Covid-19 aktarımına yönelik araştırmalar halen devam etmektedir. Hamileliğin ileri aylarında Covid-19 hastalığı geçiren kadınlarda yapılan incelemeler sonucunda, virüsün anneden bebeğe geçişinin olmadığı saptanmıştır. Bu araştırmanın ardından, 936 yeni doğan ile birlikte yapılan çalışmanın çıktılarına göre ise 3.7 gibi düşük bir oranla geçişin olduğu belirlenmiştir. Bu oran ise, koronavirüs enfeksiyonu dışında kalan diğer enfeksiyonların bulaş oranıyla eş değer bulunmuştur.

Covid-19 Geçiren Anne Adaylarına Radyolojik Görüntüleme Yapılabilir mi?

Covid-19 ile enfekte olmanız durumunda radyolojik görüntüleme yapmanız gerekebilir. Bu durumda bebek için gerekli önlemler alınır ve görüntüleme gerçekleşir. Böylelikle anne, kendi sağlığı için radyolojik görüntüleme yaptırmaya rıza gösterebilir.

Koronavirüs Atlatan Annelerin Antikorları Bebeğe Geçer mi?

Annede oluşan antikorlar, plasenta yoluyla geçmemektedir. Yenidoğanlardan alınan örneklerde antikorların pozitif olduğu görülmüştür. Bu antikorlarda, bebeğin kendi ürettiği antikorlardır.

Covid-19 Pozitif Durumda Doğum Nasıl Gerçekleştirilir?

Doğumun normal veya sezaryen olması, hastanın tıbbi hikayesine göre farklılık gösterebilir. “Covid-19 pozitif biri sezaryen olmalıdır” gibi bir olgu söz konusu değildir. Doğum vakti gelen pozitif vakalar, negatif basınçlı izole odalarda, doğum ünitelerinde takip edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir:

 

  • Anne adayının ateş durumu, kandaki oksijen miktarı, solunum miktarı, nabız, tansiyon takibi düzenli ve dikkatli yapılmalıdır.
  • NST ile bebek kontrol altında tutulmalıdır.
  • Kan oksijen satürasyonu yüzde 95’in altına düşmemelidir.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir