Gölge Besinleri Zararlı Mı?

Gölge Besinleri Zararlı Mı?

Gölge besinleri nedir ve gölge besinleri zararlı mıdır uzmanlar tarafından tartışılmakta olup çoğu kişi tarafından merak edilen sorular arasına yer almaktadır. Gece gölgesi besinleri Solanaceae bitki ailesinin meyve ve sebzelerinden oluşmaktadır. Solanaceae ailesinin iki bin türe yakın üyesi bulunmaktadır çoğu yenilebilir olmayan sebze ve meyvelerden yaygın ve yenilenebilenler de mevcuttur. Bu sebzelerden bazıları domates, patates, patlıcan ve biber gibi yaygın tüketilmekte olan ve yüksek lektin seviyesine sahip sebzelerdir. Sebzelerin çoğunluğu zengin besin kaynağı olmakla birlikte çeşitli kültürlerde temel gıda görevi de görmekte ve sıklıkla tüketilmektedir.

Patlıcangiller listesinde yer alan gölge besinleri olan domates ve domatesin tüm çeşitleri, küçük domates, acı biber, kırmızıbiber, patlıcan, dolmalık biber ve patlıcangiller ailesine dâhil olmayan ama gölge besini olan patates ve tatlı patatestir. Patlıcangiller ailesinin üyesi olan besinler genellikle insanlarda iltihaplanmaya, hassasiyete ve alerjiye neden olacağı iddia edilmektedir. Gece gölgesi besinleri olarak da bilinen ve günlük hayatın her alanında kullanılan meyve ve sebzeler herkesin vücudunda aynı etkiyi bırakmamaktadır. Gölge besinlerinden etkilenen risk altında olan kişilerin önemli bir kısmını bağırsakla ilgili rahatsızlıklara sahip olanlardır.

 

Gölge Besinleri Zararlı Mı?

 

Gece Gölgesi Besinleri Nelerdir?

Gece gölgesi besinleri Solanaceae bitki ailesinin yenilebilir çiçekli bitki kısımlarıdır. Nighthades olarak geçen gece gölgesi bitki türünün isminin nereden geldiği pekte bilinmemekte olup, gece gölgeleri geçmişte halüsinojen ve de narkotik olarak da kullanıldığı bilinmektedir ayrıca gece gölgesi besinleri yüksek lektin seviyesine de sahiptirler. Gece gölgesi besinleri yaklaşık 2.000 türden oluşmakta olup zehirli türleri de bulunmaktadır bunların çok azı ise günümüzde de besin olarak tüketilmektedir. Toplumların ve günümüz insanlığının temel besin gıdası olan bu meyve ve sebzeler patlıcangiller ailesinin üyesidir.

Bilinen en gece gölgesi besinleri ise şu şekilde belirtilmektedir: patlıcan, tütün, biber, patates, biber, küçük domates, domatestir. Gece gölgesi besinlerine meyve ve sebzeler dışında baharatlar da dâhil olmaktadır, bu baharatlar kırmızıbiber tozu ve ezilmiş kırmızı biberdir. Beyaz ve siyah biberden üretilen karabiber ise patlıcangiller ailesine ait değildir. Çeşitli soslar, ketçap, acı sos içeriğinde malzeme olarak patlıcangiller içermektedir.

Gece Gölgesi Besinlerinin Besin Değerleri Zengin Midir?

Gece gölgesi besinleri olan patlıcangillerin iltihaplanma, hassasiyet ve alerjiye neden olacağı yönünde görüşler olmakla birlikte sağlık uzmanlarının çoğunluğu tarafından patlıcangiller ailesinin meyve ve sebzelerinin tüketimi teşvik edilmektedir.

Gece gölgesi sebze ve meyveleri genellikle az kaloriye sahip olmakla birlikte çok fazla besin değeri barındırdığı için uzmanla tarafından önerilmektedir. Besin değerleri bakımından zengin patlıcangiller ailesinin üyelerinden olan besinlerin besin değerleri şu şekilde belirtilmekte olup şu şekilde tanımlanmaktadır:

  • Gece gölgesi besini olan biber vücutta demir emilimini sağlarken sağlığa ve vücut direncine katkı sağlayan bol miktarda c vitamini içermektedir. Acı biberde ise içeriğinde bulundurduğu kapsaisin ile kalori alımını azaltır, yağ yakımı sağlar ve kilo vermek isteyenler için birebir besindir.
  • Bir diğer gece gölgesi besini olan patlıcan içerinde bulundurduğu yüksek miktardaki lif oranı sayesinde bağırsak sağlığı ve bağırsak hareketlerine olumlu katkıda bulunur. Kalp hastalığı riskini azaltmanın yanında diyet yapan kişiler için lifli yapısı sayesinde uzun süreli tokluk hissi oluşturur.
  • A ve C vitaminleri bakımından zengin olan gece gölgesi besini olan domates antioksidan içermekte olup vücuttaki iltihaplanmayı azaltır.
  • Kan şekerin düzenlemede önemli rol üstlenip aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağı olan patates kan basıncını düzenler ve kalp sağlığı içinde oldukça faydalı gece gölgesi besinidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir