Guggul Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nedir?

Guggul Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nedir?

Guggul, Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’a özgü çeşitli bitkilerden elde edilen sakız reçinesidir.” Guggul’un birden çok çeşidi vardır. “Commiphora wightii”, “Commiphora gileadensis. Saydığımız bütün türler “Burseraceae” familyasının akrabalarıdır.

Guggul, geleneksel ve bitkisel temelli bir tedavi yöntemi olan “Ayurveda”da, “obezite”, “artrit” ve “iltihaplanma” gibi hastalıkları tedavi etmek için çok uzun zamandır kullanılıyor. Guggul, bir takım rahatsızlardan ve hastalıkları tetikleyen, başlatan “steroidler”, “uçucu yağlar”, “lignanlar”, “flavonoidler”, “karbonhidratlar” ve “amino asitler”de dahil olmaz üzere bitkilerin içeriğinde olan bu maddeleri de içerir. “Anti-inflamatuar” ve “antioksidan” gibi özellikleri olan Guggul, geleneksel tıpta birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmıştır.

Guggul’un Faydaları

Guggul, “yüksek kolesterolünü kontrol altına almak” ve tedavi etmek için kullanıldığı için popüler bir hale geldi. Hindistan’da yürütülen çalışmalar başlangıçta Guggul’un etkileri için umut verici sonuçlar ortaya çıksa da bilimsel araştırmalar halen devam ediyor. Ayrıca Hindistan’da yapılan araştırmalarda bazı kişilerde cilt rahatsızlıklarını ortaya çıkardı. Klinik çalışmalar, Guggul için tümör büyümesini engellediğini ve yavaşlattığını ortaya çıkardı. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi Guggul’un faydaları ya da yan etkileri konusunda henüz yeteri kadar bilimsel araştırma yapılmadı. İnsanlar aşağıda yazdığımız sorunları ve hastalıkları bitkisel yönlerden tedavi etmek için Guggul kullanıyor;

  • “Kireçlenme
  • Romatizmal Eklem İltihabı
  • Hemoroid
  • Tiroid Bozuklukları
  • Hiperlipidemi (Yüksek Kolestrol)
  • İdrar bozuklukları
  • Şeker Hastalığı
  • Akne, Egzama ve Sedef Hastalığı
  • Obezite”

Yapılan bazı çalışmaları Guggul’un iltihapları ve akneleri azalttığını ortaya koymuştur. Fakat yan etkileri halen araştırılmaktadır. Guggul genelde kapsül, tablet veya özsuyu olarak satılıyor.

Guggul Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nedir?

Guggul’un Yan Etkileri

Guggul’un yan etkileri için yapılan araştırmalarda yaygın bir yan etkiye rastlanılmamıştır. Fakat yan etkiler konusunda yapılan araştırmalar halen devam etmektedir. 6 ay boyunca Guggul kullanan insanlar şimdiye kadar herhangi bir yan etki görülmemiştir. Fakat diğer  araştırmalarda Guggul’un yan etkileri aşağıdaki gibi çıkmıştır.

  • Baş ağrısı
  • Hafif mide bulantısı
  • Kusma
  • Hıçkırık
  • Geğirme
  • Alerjik deri döküntüleri

Guggul’un yan etkileri konusunda ciddi bir yan etki şimdiye kadar bildirilmemiştir. Bu mucizevi bitki üstünde yapılan araştırmalar ve Guggul kullanan insanlar üstünden yapılan araştırmalar yakın bir tarihte tamamlanacak gibi duruyor. Uzun ve kısa vadede yan etkilerinin olup olmadığını anlayabileceğiz.

“Hamileyseniz ya da bebek emziriyorsanız Guggul ve doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç, bitkisel takviye gibi ürünleri kesinlikle kullanmayın, Guggul kullanımının yan etkileri yetişkin insanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre belirlenmiştir. Çocuklar üstündeki yan etkileri konusunda herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

Bir “tiroid bozukluğu” tedavisi görüyorsanız ya da hormanlara karşı duyarlı olan bir kansere sahipseniz Guggul kullanırken çok dikkatli olun, Guggul kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Cerrahi bir müdahele ya da ameliyat gibi bir operasyona gireceksiniz, operasyon tarihten 2 hafta önce Guggul kullanmayı bırakın. Kanamaları artıracak bir etkiye sahiptir.

Guggul’un Diğer Takviyeler ile Birlikte Kullanılması

Guggul’u şifalı otlar, bitkiler ya da takviyeler ile birlikte kullanmaktan uzak durun. Kanı incelten tıbbi ilaçlarla birlikte kullanmaktan uzak durun,

Örneğin:

“Ginkgo, Zerdeçal, melekotu, Sarımsak, Zencefil, Aspirin, Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar”.

Guggul’un yan etkileri kullanılan diğer bitkiler ya da ilaçlara göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden bir bitkisel takviye ürünü kullanıyorsanız başka bir takviye almamanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Çünkü bitkisel ürünlerin yan etkileri konusunda araştırmalar halen devam ediyor.

Karayılan otu, Keten tohumu ve Soya gibi bitkilerle birlikte Guggul kullanmayın.”

Ayrıca Guggul bazı ilaçlarda kötü yan etkiler gösterebilir. Bu ilaçlar;

Doğum kontrol hapları, Tamoksifen (meme kanseri tedavisinde kullanılan bir ilaç), Tiroid hormonları, Karaciğer tarafından ayrıştırılan ilaçlar”

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir