Güvenlik soruşturması, asker kaçaklarının tespit edilip birliklerine teslim edilmesi ve bir suçtan aranan kişilerin tutuklanması için yapılan soruşturmalara denir. Güvenlik soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkan kişiler için arşiv soruşturması ve güvenlik soruşturması yapılabilmektedir. Bazı durumlarda ise iki soruşturma birden birlikte yapılabilir. Bu soruşturmaların amacı ise kişinin daha önce işlediği herhangi bir suçun olup olmamasının kontrol edilmesidir. Ülkemizde yeni getirilen yasal düzenleme ile birlikte bekçiler de güvenlik soruşturmasına ve arşive soruşturmasına katılabilirler.
Güvenlik Soruşturmasında Kimlere Bakılır?
Güvenlik soruşturmalarında ilgili kişinin annesine, babasına ve eşine bakılmaktadır. Aynı zamanda, bazı durumlarda ise kişinin eşinin annesi ve babası da soruşturmaya dahil edilebilmektedir. Güvenlik soruşturması hakkında çok merak edilen konulardan bir diğeri ise kardeşlerin soruşturmaya dahil olup olmamasıdır. Güvenlik soruşturmasında, kişinin kardeşleri soruşturmaya dahil edilmemektedir.
Güvenlik Soruşturması Nasıl Doldurulur?
Ülkemizde, kamuda görev alacak polisler, asker ve memurlar güvenlik soruşturması nasıl doldurulur sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu noktada birçok insanımız güvenlik soruşturmasını doldurmayı bilmemektedir. Güvenlik soruşturmasını doldurma aşamaları için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Güvenlik soruşturması formunun ilk kısmında ad, soyad, TC kimlik no ve ikamet adresini yazmanız gerekir. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken unsur ise daha öncede ad soyad değişikliği yaptıysanız, güvenlik soruşturmasında önceki isim ve soy adınızı yazmanız gerekir. Fotoğraf yapıştırma kısmına ise formun çıktısını aldıktan sonra geçmelisiniz. Formda bulunan ikamet adresine ise bulunduğunuz evin adresini yazmanız yeterli olacaktır.
2. Kısımda ise mezun olduğunuz okulu belirtin. Bu kısımda, okula giriş ve mezuniyet tarihinizi yıl olarak belirtebilirsiniz. Eğer okuldan ayrıldıysanız, ayrılış tarihinizi belirtebilirsiniz. Aynı zamanda bu kısma mezuniyet ve tasdiknamenizi de yazmanız gerekir.
3. Kısıma ise önceden çalıştığınız bir iş yerinin bilgilerini yazmanız gerekir. Eğer daha önceden bir iş yerinde çalışmadıysanız burayı boş bırakabilirsiniz. Eğer iş yerinden ayrıldıysanız, ayrılış sebebini de belirtin. Ayrılış sebebi kısmına eğitim, sağlık veya yeni bir iş olarak cevap verebilirsiniz.
4. Kısımda yer alan bölüme aile bireylerinizin bilgilerini doldurmanız gerekiyor. Eğer aile bireylerinizin kimlik bilgileri elinizde bulunmuyor ise nüfus müdürlüğünden veya e devletten bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken kısım ise bilgilerini yazdığınız aile bireylerinin 18 yaşından büyük olması olacaktır. Ancak, kardeşlerin yaşı bu noktada önemli değildir. Kardeşlerinizin hepsini bu bölüme yazmanız gerekir.
Son kısımda yer alan bölüme ise herhangi bir mahkumiyet veya devam eden ceza davanız var ise bu davalar hakkında bilgileri yazmanız gerekiyor. Eğer herhangi bir ceza davanız yok hayır yazan kutuya X işareti koyabilirsiniz. Eğer bir davanız var ise, evet yazan kutucuğa X işareti koyabilirsiniz. Eğer evet kısmını işaretlediyseniz, bu kararın hangi mahkemeden verildiğini de yazmanız gerekir.