Güvenlik Soruşturmasında Telefon Kayıtlarına Bakılır Mı?

Güvenlik Soruşturmasında Telefon Kayıtlarına Bakılır Mı?

Güvenlik soruşturması, pek çok insanın özellikle iş başvurularında gündeminde olan bir konudur. Genel olarak devlet kapsamında işe girecek olan kişiler, güvenlik soruşturmasına tabi tutulmaktadır. İlk kez atanan memurlar, görevlerine başlamadan önce bir güvenlik soruşturmasından geçerler. Bu soruşturmanın olumlu sonuçlanması halinde, görevlerine başlayabilirler. Böylesine önemli bir aşama olması nedeniyle en çok merak edilen konuların başında, güvenlik soruşturmasında nelere bakıldığıdır. Telefon kayıtlarına bakılıp bakılmadığı ise her zaman merak konusu olmuştur.

Güvenlik Soruşturmasında Telefon Dinlenir mi?

Güvenlik soruşturmasında telefon dinlenmesi, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında değerlendirilir. Bunun yanında, meclise sunulan yeni kanun teklifi kapsamında kişisel verilerin saklanması ve korunması hüküm altına alınmıştır. Telefonun dinlenmesi ve kayıtların saklanması gibi konular da Ceza Muhakemesi Hukukuna göre düzenlenmiştir. Sonuç olarak, kanunda yer alan şartların oluşması halinde gereken tedbirler alınabilir. Ancak aksi durumlar için hiçbir koşulda, güvenlik soruşturmasında telefon dinlenemez.

Güvenlik soruşturmasında telefon konuşmalarının dinlenmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Üstelik telefon dinlenmesi için belirli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. İlk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ve bunlara bağlı birimlere, olası ya da olmuş bir suçun önlenmesi amacıyla başvuru yapılabilir. HTS kaydı denilen bir yolla iletişim tespiti yapılabilir. Bunun sonucunda, konuşmaların dinlenmesi ya da kaydedilmesi sinyal bilgilerinin değerlendirilmesiyle mümkündür.

Güvenlik Soruşturmasında Telefon Kayıtlarına Bakılır Mı?

Güvenlik Soruşturmasında Telefon Kayıtlarına Bakılır Mı?

Güvenlik soruşturmasında telefon kayıtlarına bakılması, sadece belirli durumlar için geçerli olabilir. Eğer kişi hakkında herhangi bir adli işlem durumu varsa, telefon kayıtlarına bakmak gerekebilir. Bunun yanında telefon kayıtları, adli birimlerde bulunmaktadır. Var olan bir yargı sürecinde kişinin isminin geçmesi ya da ifadeye çağrılması, adına açılmış bir dosyayı öğrenmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak telefon kayıtlarına bakılması için kişi adına tahkikat yürütülmüş olmalıdır.
Bu durum dışında kalan her halde, telefon kayıtlarına bakılması ya da konuşmaların dinlenmesi olası değildir. Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma yürütülmesi halinde, telefon kayıtlarına ulaşım sağlanabilir.

Güvenlik Soruşturmasında Whatsapp Kayıtlarına Bakılır Mı?

Günümüzün en fazla kullanılan iletişim araçlarından biri olan Whatsapp ile ilgili araştırılan pek çok konu vardır. Bunlardan biri de güvenlik soruşturmasında kayıtların etkili olup olmadığıdır. Güvenlik soruşturması nedeniyle kişilerin Whatsapp mesajlaşmalarına bakılması söz konusu değildir. Bakılmasında halinde bu eylem bir suç teşkil eder ve cezaya tabi tutulur.

Bunun yanında, alınmış bir mahkeme kararı ya da suç soruşturması bulunuyorsa; Whatsapp kayıtlarına erişim mümkündür. Ancak bu nokta dışında, güvenlik soruşturması kapsamında, uygulamaya erişecek ve kayıtlara ulaşacak bir yöntemin kullanılması yasal değildir.

Güvenlik Soruşturmasında Telefon Kayıtlarına Bakılır Mı?

 Güvenlik Soruşturmasında Bakılmayan Durumlar

Güvenlik soruşturması kapsamında hangi durumların dikkate alındığı, memuriyete başlayacak ya da yeni bir işe girecek kişiler için önemlidir. Ancak konu hakkında pek çok yanlış bilgi de dolaşmaktadır. Güvenlik soruşturmasında bakılmayan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

• Boşanma Davası
• Akraba Bilgileri
• Telefon Konuşmaları
• Otel Kayıtları
• Beraat Kararı
• 18 Yaş Altında İşlenmiş Olan Suçlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir