Hayvanlar Kış Uykusuna Neden Yatar?

Hayvanlar Kış Uykusuna Neden Yatar?

Kış mevsimi yaklaştığında bazı hayvanların uykuya yattıkları görünebilmektedir. Bu durum çoğu kişi tarafından merak edilmekte ve hayvanların neden kış uykusuna yattığı bir araştırma konusuna dönüşmektedir. Hayvanlar insanlardan farklı olarak doğa içinde yaşamlarını sürdürmekte ve zorlu şartlara karşı kendilerini her daim hazırlıklı tutmak zorundadırlar. Mücadele etmeleri gereken bu doğa ortamında kendilerine çeşitli çözümler geliştirmektedirler. Kış uykusu da bu çözümlerden biridir.

Hayvanlar Kış Uykusuna Neden Yatar?
Hayvanların Kış Uykusuna Yattığında Ne Olur?

Mevsimsel koşulların değişmesiyle birlikte hayvanlar soğuk hava durumuna karşı önlemler almakta ve bu önlemler kış uykusunu da içinde barındırmaktadır. Kış uykusuna yatan hayvanların en bilineni ayı olsa da bununla birlikte bilinmeyen birçok hayvanın da kış uykusuna yatmış olduğu gözlemlenmektedir. Hayvanların çoğunluğu mevsim koşullarına karşı bir direnç oluşturmak için kış uykusuna yatmakta ve böylelikle bir diğer mevsimlerin çetin şartlarına karşı korunaklı bir hale gelmektedirler. Eğer sizler de kış uykusuna yatan hayvanların neler olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.

Kirpi

Birçok kişi tarafından tahmin edilmese de kirpiler kış uykusuna yatan hayvanlar olarak bilinmektedir. Ormanların küçük kuytularında ve park, bahçe gibi alanlarda yaşamlarını sürdürmekte olan kirpiler hava sıcaklığına göre uykuya yatmakta ve kendilerini soğuktan bu sayede korumaktadırlar.

Ayı

Vahşi ormanlarda yaşamlarını devam ettiren ayının kış uykusuna yattığı neredeyse herkes tarafından bilinmektedir. Ayıların yaşam alanları genellikle ormanların kimsenin görmediği dehlizleri, dağlarda bulunan kayaların oyukları ya da mağaralar olarak sıralanabilir.

Bu alanlarda besin ihtiyacını ot ve etten karşılamakta olan ayılar kış mevsimi başlamadan önce beslenmelerine oldukça dikkat etmektedirler.

Vücut enerjilerinin büyük bir kısmını beslenmeleri ile karşılamakta olan ayılar kış mevsimi geldiğinde büyük oranda uyku ile günlerini geçirmektedirler.

Bu uyku süreçleri düzensiz bir biçimde ilerlemekle birlikte ayıların kurak mevsimler için hazırlık yapmalarını sağlamaktadır.

Yarasa

Soğuk iklime sahip bölgelerde yaşayan yarasalar soğuğun olumsuz etkilerinden kurtulmak amacıyla kış uykusuna yatmaktadırlar. Yarasaların en belirgin özellikleri genelde geceleri yaşamlarını devam ettirmeleridir.
Yarasalar Kuzey bölgelerinde yaşıyorlarsa kış mevsimi geldiğinde göç etmeyi de tercih edebilmektedirler.
Hem kış uykusu hem de göç etmelerinin sebebi vücutlarının sıcak havaya alışık olmasından kaynaklanmaktadır.
Yarasalar kış uykusuna yattıkları takdirde baş aşağı bir yere tutunarak uyumaktadırlar.

Bununla birlikte soğuk kanlı bir hayvan olan yarasalar kendilerinde endişe uyandıracak bir durum hissettiklerinde uykularından uyanabilme özelliğine sahiptirler.

Kaplumbağa

Kaplumbağalar en uzun yaşayan hayvanlar arasında bilinmekle birlikte oldukça yavaş bir hareket kabiliyetine sahiptirler. Kaplumbağalar da bulundukları bölgenin hava koşullarına ve çeşitlerine göre kış uykusuna yatabilmekte ve soğuk mevsimi uyuyarak geçirmektedirler. Fakat denizde yaşayan kaplumbağa türlerinin göç etme imkanı olduğundan onlar kış uykusuna yatmazlar.

Köpek Balığı

Köpek balıkları yaşadıkları okyanusların iklim koşullarına bağlı olarak kış uykusuna yatabilmektedirler. Kış mevsimi ile birlikte soğuyan hava ile köpekbalıkları suyun en dip köşelerine kendilerini bırakarak uykuya dalarlar. Hava ısındığı vakit ise okyanusun derinliklerinden çıkarak yaşamlarına devam ederler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir