Hangi hastalıklar beslenme ile alakalıdır?

Beslenme Kaynaklı Hastalıklar Ve Tedavileri

Beslenme bozukluğu vücudun besinleri absorbe (sindirim) edememesi ve kullanılacak hale getirememesi anlamına gelir. Bundan kaynaklı hastalıklar günümüzde oldukça yaygın seyretmektedir. ‘Her şeyin azı karar çoğu zarar’ olduğu gibi bu beslenme içinde geçerlidir.

Aşırı beslenmenin beraberinde getirdiği hastalıklar yanı sıra tam tersi az beslenme, yetersiz beslenme ya da dengesiz-düzensiz beslenme gibi nedenlerden dolayı da kronik hastalıklar oluşabilir. Bazıları temelde psikolojik kaynaklıda olsa eylem olarak gıda alımı olduğundan dolayı bazı ruhsal sorunları da bu başlık altında ele alabiliriz.

Aşırı karbohidrat alımı ile protein eksikliğine ya da gereksiz abur cubur tüketimi ile bazı vitaminlerin kaybına ve beraberinde aşırı yağlanmaya sebep olunabilir. Büyüme çağında oluşan beslenme bozukluğu ile büyüme ve gelişme engellenir vücutta enfeksiyon ve kronik hastalık gibi ciddi sağlık sorunları oluşur.

Yeme Bozukluğu Nedenleri

Yeme bozukluğu kişinin diyet yapmasından oldukça farklıdır. Bu noktada istenilen vücut ölçüsü, hedeflenene bir kilo ya da farklı bir amaç söz konusu değildir. Psikoloji kaynaklı sorunlar bireyin duygularını kontrol etmeye çalışır. Bu bazen bir kaçış yolu da olabilir.

Aile, sosyal çevre , yaşam şekli ve standardı , kişinin geçmişi ve çocukluğu, ilişkilerde ki konumu oldukça önemlidir. Küçük yaştan beri şiddete ve istismara maruz kalan insanlar da ( özellikle kadınlarda ) aşırı yemek tüketmekten dolayı obezite görülme sıklığı fazladır. Bu onlar için acılarından ve anılarından kurtulma yoludur.

Temel sebeplerden bir tanesi de özgüven eksikliğidir. Kişi çevresine ve olaylara karşı güvensizlik duyar. Hayatı ve çevresi burada en etkin rolü oynar.

Beslenme Kaynaklı Hastalıklar Ve Tedavileri

 

Beslenme Kaynaklı Hastalık Türleri

Pika

Kişi en az bir ay boyunca içersinde hiçbir besin değeri olmayan hatta besin olmayan maddeleri tüketir. Bunlar : kağıt, sabun, saç, kül, kil olabilir. Her yaş grubunda görülebilir.

Geri Çıkarma ( Geviş Getirme )

Herhangi bir kronik mide-barsak hastalığından kaynaklanmaksızın, en az bir ay süreyle görülen kişinin yediklerini geri çıkarmasıdır. Tekrar yutabilir ya a dışarı tükürebilir.

Gece Yemek Yeme Bozukluğu

Uykudan uyanarak ya da akşam yemeğinden sonra aşırı derecede yiyecek tüketme ataklarıdır.

Bulimiya Nervoza

Bu durumun başlangıcında kişi yemek yeme sınırlarını kontrol edemez ve normal bir insanın öğünlerinden çok daha fazlasını yiyerek vücuduna aşırı ve gereksiz gıda sokar. Kendine hakim olamadığından dolayı durdurmayı başaramaz. Kilo almaktan korktuğu için ise kendi kendini kusturma, idrar söktürücü kullanma, aşırı spor yapma, atak sonrası hiç yemek yememe gibi yanlış yöntemlere başvurur. Korku, kendinden iğrenme, öfke gibi duyguları yoğun yaşarlar. Fark edilmesi diğer hastalıklara göre daha zordur çünkü bireyin vücudu ve kilosu oldukça sağlıklı, atletik görünür.

Anoreksiya Nervoza

Kişinin kilo almaktan aşırı derece korkmasından dolayı kilo almayı güçleştirecek yollara başvurmasıdır. Temelde normal kilo ve vücut ağırlığını olması gereken ölçüde kabul edemeyen bireyin kendisidir fakat kabul etmez ve daha zayıf olduğu taktirde güzel ya da sağlıklı olacağına inanır. Zayıf olmalarına rağmen kendilerini kilolu hissederler.

Yeme Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi psikolog ve psikiyatri yardımları ile yapılmalıdır. Sağlıklı beslenme, düzenli porsiyonlar ile eşlik edilir. Tedaviye ne kadar geç başlanırsa iyileşme oranı ve ihtimali o kadar azalır.

Hangi Hastalıklara Neden Olabilir?

Kas erimesi, saç dökülmesi, adet döngüsü bozukluğu, güç kaybı, kırılgan kemik gibi hastalıklar eşlik eder. Bağışıklık sistemi zayıflar. Yemek borusu tahriş olur. Bazıları ölümcül olabilir. Diyabet olma ihtimali çok yüksektir. Yüksek tansiyon, depresyon, kas ve eklem ağrısı gibi kronik sorunları da beraberinde getirir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir