Hangi Hayvan Kış Uykusu Yatmaz

featured

‘’Hangi hayvan kış uykusuna yatmaz?’’ sorusunun cevabı elbette açıktır. Kış uykusu hayvanların besin bulma zorluğu yaşamalarının önüne geçmek için hayvanın yapısında gelişen biyolojik bir durumdur. Kış aylarında kış uykusuna yatan hayvanlarda kalp atım hızı yavaşlar ve normalde harcadıkları enerjinin çok daha azını harcarlar. Böylece kış ayını daha kolay şekilde geçirmeleri sağlanır. Bütün hayvanlar kış uykusuna yatmaz. Hayvanın kış uykusuna yatması için vücudunun yağ stoklama konusunda elverişli olması gerekir.

Kış Uykusu        

Kış uykusu, hayvanların kış aylarını daha rahat geçirmelerini sağlayan biyolojik bir harekettir. Doğası gereği bazı hayvanlar kış uykusuna yatar. Hayvanların tamamı kış uykusuna yatmaz. Bu özellik bazı hayvanlara has bir özelliktir. Ayı kış uykusuna yatan hayvanların başında gelir. Ama penguen yunus balığı kedi köpek fok balığı kuş gibi hayvanlar kış uykusuna yatmaz. Bunun nedeni kış uykusuna yatmayan hayvanların vücutlarının yağ depolama fonksiyonu kış uykusuna yatan hayvanlardan farklı olmasıdır.

Hangi Hayvan Kış Uykusuna Yatmaz          

Kış uykusuna yatmayan hayvanlar kedi ve kedi türlerinin hepsi, köpek, kurt, fok balığı penguen türleri, maymun, kuş türleri kış uykusuna yatmayan hayvan türleridir. Hayvanların kış uykusuna yatması için vücutlarının yağ depolaması gerekir. Vücutları yağ depolamaya müsait olmayan hayvanlar kış uykusuna yatmaz. Bunun nedeni ise yedikleri besinlerin kış ayını geçirecek kadar vücutlarında depolanamamasıdır.

Hangi Hayvanlar Kış Uykusuna Yatar          

Kış uykusuna yatan hayvanlar, yaz aylarında yeterince yağ depolamamalı gerekir. Mesela ayılar yaz aylarında yağ depolamaları için yeteri kadar günlük besin tüketmeleri gerekir. Somon balıklarının bol olduğu bölgelerde, ayılar yaz aylarında günde 50 adet somon balığı tüketmesi gerekmektedir. Diğer bölgelerde beslenecek ayıların günlük protein miktarı çok olan yiyecekleri tüketmeleri gerekmektedir. Yaz ayında yeteri kadar besin alamayan hayvanlar kış ayı geçmeden açlıktan uyanacaktır. Kış aylarında yiyecek bulma ihtimalinin en düşük olduğu zamanlardır.

Kış uykusuna yatan hayvanlar kış aylarında yiyecek bulamadıkları zaman açlıktan ölür. Bu nedenle bazı hayvan türleri kış aylarında uykuya yatar. Kış aylarında uykuya yatan hayvanların başında ayı gelmektedir. Köpek balığı kış ayı kuytu bölgelere çekilerek kış uykusuna yatar. Kelebek ve diğer türdeki böcekler kış uykusuna yatan canlılardır. Ayrıca kurbağa gibi diğer sürüngen canlılar hayvanlar kış uykusuna yatan hayvanlardır.

Hayvanlar Neden Kış Uykusuna Yatar?            

Hayvanların kış uykusuna yatma nedeni, hayvanların metabolizma özelliğine göre değişmektedir. Bazı hayvan türleri vücutlarında yağ depolayabilir. Vücutlarında yağ depolama fonksiyonu her hayvan için geçerli değildir. Bu nedenle her hayvan vücutlarında yağ depolandığı için kış uykusuna yatmaz. Hayvanların kış uykusuna yatması için kış ayından canlı çıkabilmeleri için vücutlarının yeterince yağ depolamadı gerekir.

Yaz ayında yeteri kadar beslenemeyen hayvanlar kış uykusuna yatsalar dahi kışın ortasında açlıktan uyanır ve yiyecek aramaya koyulur. Yiyecek bulamayan hayvanlar yaz ayında yeteri kadar beslenemediği için vücudu yağ depolayamaz ve ölür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir