Hashimoto Diyeti Nedir?

Hashimoto Diyeti Nedir?

Son zamanlarda bazı kişiler diyet ve spor yapsalar da  kilo vermekte problem yaşar. Sürekli olarak bir diyet metodu uygulayarak başarısız olabilme ihtimalleri de yüksektir. Bu durumu yaşayan kişilerin bağışıklık sistemlerinde oto-immün hastalığı ile karşılaşmak mümkündür. Bu hastalığın adı ise hashimotohastalığı olarak bilinir.

Diyet yapmaya başlandığında  bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak algılar ve savaş açar. Bu sebeple de kilo vermek daha zor bir hal alır. Hastalıktan emin olmak için bir doktor muayenesine gitmekte fayda vardır. Hastanede verilecek kan tahlillerinde tiroit ve anti-TPO değerlerine bakılarak hastada bu problemin olup olmadığı söylenebilir.

Bu hastalıklardan müzdarip kişiler kilo vermek istediklerinde Hashimoto Diyetini uygulamalıdır. Farklı diyetler ile istedikleri sonuçları elde etmeleri pek mümkün olmaz. Hashimoto diyeti ile hem hastalığın yarattığı sorunlar giderilir hem de kişi hayal ettiği forma kavuşabilir. Bu hastalık sebebi ile sürekli görülen unutkanlık, kabızlık, üşüme, ciltte kuruluk, sık kilo alma, yorgun ve halsiz hissetme, ani sinirlilik hali, depresyon gibi sorun hashimoto diyeti ile ya tamamen ortadan kaldırılır ya da en aza indirilir. Bu diyeti sürekli olarak hayatın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek hastalığın ilerlemesini ve kilo almayı engelleyecektir.

Hashimoto Diyetinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hashimoto hastalığı tiroitler ile ilgi olduğu için ilk öncelik diyette tuz kullanımını azaltmak ya da hiç kullanmamak gerekir. Diyet esnasında tuz kullanmak isteyen hastalar iyotsuz tuz tercih etmelidir.  Bu diyette az tuz kullanmalı ya da tuz yerine baharatlar kullanılabilir. Hashimoto diyetinde zencefil, zerdaçal gibi baharatları tercih etmek de idealdir. Hastalık içinde oldukça faydalı olan bu baharatlar diyet için de ideal baharatlardır. Guatrojen besinleri az kullanmaya özen göstermek gerekir. İçerisinde guatrojen olan brokoli, lahana, turp, karalahana, karnabalar gibi yiyecekleri haftada birden fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir.

Bu ürünler kızartma olarak tüketilmemelidir. Buharda veya haşlayarak tüketmek daha doğru olacaktır. Balık yemeyi veya ek olarak da Omega 3 almayı ihmal etmemek gerekir. Hashimoto diyetinin vazgeçilmez içeceklerinden yeşil çayı, kahveyi, beyaz çayı tüketmek de avantaj sağlayacaktır. Hastalık sebebi ile zayıflayan metabolizmayı bu içecekler ile hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra musluk suları yerine arıtılmış su içmeye çalışın. Hashimoto diyetinde B vitamini yüksek yiyecekler de tüketebilirsiniz.

Hashimoto Diyeti Nedir?

Hashimoto Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

Hashimoto diyeti 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde yapılır. Yağ, tuz ve şeker tüketimi azaltılır. Hashimoto diyetini yaparken diyet listesine bağlı kalmak, kilo vermek açısından oldukça önemlidir. Diyet listesi ise şu şekilde olabilir;

  • Sabahları kahvaltı yapacağınız zaman meyve ile güne başlayabilirsiniz. Tam bir buğday ekmeği ile yağsız yoğurt tüketilebilir. İstenilirse yoğurt yerine yağsız sütte tercih edilebilir.
  • Öğle yemeğinde ise tam buğday ekmeği, kuru baklagil, balık, et veya tavuktan biri tercih edilebilir.Yağ miktarı az olan bir salata ile meyve tüketilmelidir.
  • Akşam yemeği ise ağır olmayacak şekilde istenilen sebze ve et yenilebilir. Etten sonra yoğurt, sade dondurma ve meyve tüketilbilir.
  • Ara öğünlerinizde elma, armut, portakal veya B vitamin yüksek meyveler tercih edebilirsiniz. Kuru kayısı, kuru üzüm, bir külah sade dondurma yenilebilir. Çaylar şekersiz tüketmeli ya da doğal tatlandırıcılar ile tatlandırılmalıdır. Bu kriterlere dikkat ederek hashimoto diyetini doğru uygulayabilirsiniz.

 

Hashimoto Diyeti İle Birlikte Neler Yapılmalıdır?

Hashimoto diyeti hastalığınızın ilerlememesini sağlar. Fakat diyetinizi farklı yöntemler ile de destekleyerek hastalığın artması engellenir. Daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olur. Hastalığınıza uygun ilaçlar kullanmak, diyet uygulamasından sonra egzersiz yapmak, dengeli uyumak diyetin kalitesini arttırdığı gibi hastalık sebebi ile oluşan sorunların azalmasına yardımcı olur. Diyet ve ilaçlar belirli dönemlerde diyetisyen ve doktor tarafından kontrol edilmelidir. Gerekli görülürse diyet listesine eklemeler ve çıkarmalar yapılabilir İlaçların dozunu da doktorunuz belirlemelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir