Hepatit B Cilt Belirtileri

Hepatit B Cilt Belirtileri

Hepatit, ölümcül olabilecek kadar riskli bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğer iltihaplanması anlamına gelen hepatit akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akut gelişen hepatit çoğunlukla ciddi bir soruna sebebiyet vermeden kendi kendine geçebiliyorken, kronik olan hepatit ise daha uzun ömürlü olduğu için siroz, karaciğerin işleyişinde bozukluklar ve tüm bunların yanı sıra karaciğer kanserine kadar gidebilen bir durumdur. Hepatit b sebebiyle bazı durumlarda karaciğer nakline bile ihtiyaç duyulabilmekte olup tanı ve tedavinin erken oluşu hayat kurtarabiliyor.

Cinsel yolla, kan ve diğer vücut sıvılarına temas edilmesiyle bulaşı sağlayabilen hepatit b, maalesef doğum sırasında anneden bebeğe de bulaşabiliyor. Hepatit B virüsünün bulaşmasında en büyük faktör kan yolu olup sağlık çalışanları hastalığın bulaşması açısından yüksek risk grubunda bulunuyor. Dünyada ortalama 400 milyon Türkiye’de ise yaklaşık 3 milyon kişide hepatit b virüsü bulunuyor. Bu sebep ile aşılanma büyük bir önem arz ediyor.

Hepatit b virüsünü taşıyıcı olarak taşıyan bireyler yaşam boyunca herhangi bir problem ile karşılaşmazken yine de %10 oranında hayatları boyunca hastalık gelişme riskleri devam ediyor.

HEPATİT B ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Hepatit b, akut hepatit b ve kronik hepatit b olmak üzere ikiye ayrılır.

Akut (Kısa Süreli) Hepatit B

Hepatit b virüsü vücuda girdikten sonra 5 hafta ile 6 ay arasında değişen kuluçka süresi bulunur. Uzun süreli kuluçka dönemlerinde hastalık kesilebileceği gibi bulaşı ihtimali de artabilir. Bu sebeple tam tanının konması için mutlak şart kan testidir. Akut hepatit b virüsünü taşıyan bireyler sağlıklı bir yaşam sürmeye özen göstermeli, alkol, sigara gibi maddelerden uzak durmalı, içeriği GDO ve diğer katkı maddeleri olan ürünlerden kaçınmalıdır. Akut hepatit b virüsü taşıyan bireylere şiddet ve aşamaya göre tedavi uygulanmalı aksi takdirde enfeksiyon sebebi ile karaciğer yetmezliği gelişebilir, ki bu durum ölüm oranı yüksek bir problemdir.

Kronik (Uzun Süreli) Hepatit B

Kronik hepatit b virüsüne yakalanmış ve 6 aydan uzun bir süre vücutta taşınması durumunda bağışıklık gelişmemesi sebebiyle akuttan kroniğe geçtiği bilinmektedir. Vücudun direncinin düşük olması kronik hepatitte belirleyici bir faktördür. Hastalığın kronikleşmesinde siroz hastalığı ve karaciğer kanserine yakalanma ihtimali de aynı oranda artar. Kronik hepatit b virüsü taşıyan bireylerde sağlık kontrolleri düzenli yapılmalı, birey stresten uzak durmalı, sağlıklı ve düzenli bir yaşam sürmeye özen göstermelidir.

 

Hepatit B Cilt Belirtileri

 

HEPATİT B BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hepatit b birçok belirti göstermekte olup en yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • İştahsızlık
  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Eklem ağrıları
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Ciltte ve gözlerde sararma

Bu belirtiler erişkinlerde, çocuk veya bebeklere nazaran daha çok gözlemlenir. Yetişkin bireylerin yarısında virüsle temastan yaklaşık 45-160 gün arasında belirtiler görülmeye başlanır. İyileşme döneminde iştahsızlık, sarılık ve diğer bulgular ile belirtiler kaybolsa bile yorgunluk hali haftalar hatta aylarca sürebilmektedir.

 

HEPATİT B VİRÜSÜNÜN CİLTTE OLUŞAN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Deri döküntüleri
  • Gözlerde ve ciltte sararma (çoğunlukla sarılık hastalığı eşlik etmektedir)
  • Bacaklarda ödem
  • Kolay kanama ve deride çabuk morarma durumları
  • Karında şişlik (karında su birikmesine bağlı olarak gelişebilir)

 

Hepatit b genel olarak bir enfeksiyon teşkil ettiği için deride birçok izlenim gösterebilmektedir. Genellikle göz aklarında sararma ile başlayıp ciltte yayılma hali gösterirse hepatit b virüsüne bağlı sarılık gelişimi gözlenebilmektedir. İltihap durumu söz konusu olduğu için bacaklarda ödem ve karın bölgesinde şişlik hali görülmesi de olası bir durumdur. Tabi ki tüm hastalıklarda olduğu gibi ciltte özellikle de yüz bölümünde sivilcelenme hatta deri döküntüleri gözlenebilmektedir. Hepatit b virüsünde ciddi bir bulgu olan deri döküntüleri ihmal edilmemelidir.

Tanı için önemli bir faktör olabilmektedir. Diğer belirtilere nazaran sonuca daha erken varılmasını sağlayarak, uygun tedaviye başlanması için gerekli ivmeyi kazandırabilmektedir. Bir diğer önemli belirti ise karaciğer kaynaklı bir hastalık olması sebebiyle bireylerde kolay kanama görülmesi ve buna eşlik eden deride çabuk morarma bulgusudur. Her hastalık gibi hepatit b virüsü için de bireylerde erken tanı ve tedavi büyük ölçüde önem arz etmektedir. Yukarıdaki tüm bilgilere bakıldığında hepatit b virüsü taşıyor olabileceğinizi düşünüyorsanız kan testi en doğru sonucu size sağlayacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir