Hisseye Değer Biçme Yöntemleri Nelerdir?

featured

Değerleme, bir firma, proje veya başka bir varlığın adil piyasa değerini belirleme sürecidir. Değerlemeyi hesaplamak için kullanılan her yöntem, hisse fiyatını belirlemek için farklı rakamlara dayanır. Hisse senetleri, bir şirketin değerini hesaplamanın en yaygın yollarından biridir. Bir şirketin değeri, sahip olduğu hisse sayısına ve bu hisselerin satıldığı fiyata bağlıdır. Yatırımcılar, hangi projeleri takip edeceklerine ve hangi şirketlere yatırım yapacaklarına karar vermek için fiyatı kullanırlar.

Hisse değerleri, hisse başına maliyet hesaplanarak ve mevcut hisse sayısı ile çarpılarak belirlenir. Bir şirketin 100 hissesi varsa, hesaplanan hisse fiyatı hisse başına 1 TL olarak kabul edilir. Hissedarlar daha sonra hisse başına maliyetlerine göre satış fiyatının adil olup olmadığını belirleyebilirler. Hisseleri için ödediklerinden daha fazlasını ödemeye razılarsa, adil piyasa değeri, hisse başına maliyetlerinden daha yüksektir. Daha fazla ödemeye istekli değillerse, adil piyasa değerleri, hisse başına maliyetlerinden daha düşüktür. Adil değerlemeler, yatırımcıların düşük değerli hisseleri zararına satmadan çıkmalarına olanak tanır.

Birim Fiyat Bazında Hesaplama

Hisse değerlerini hesaplamanın en yaygın yolu borsa endekslerini kullanmaktır. Borsa endeksi, bir ekonomideki tüm bir sektörün nasıl performans gösterdiğinin bir ölçüsüdür. Endeksler fiyatlara dayalıdır, yani adil bir değerleme aracı olarak kullanılabilirler. 10 endeksinin fiyatları 100 TL ve 110 TL ise, 100 değerinde bir endeks mükemmel şekilde fiyatlandırılır. 10 TL bir değer artışı sağlıklı görünecek ve aşırı pazar büyümesine yol açmayacaktır.

Hisse değerlemesi için başka bir yöntem, çoklu değerleme yöntemleri veya katları olarak da bilinen çoklu hisse değerleme yöntemleridir. Bu yöntemler, bir şirketin kapitalizasyonunda kaç tane hisse bulunduğunu hesaplar ve bu da yatırımcıların mevcut hisse senedine dayalı olarak değerleri doğru bir şekilde belirlemesine olanak tanır. Yatırımcılar, hangi projelerin finansal olarak destekleneceğini belirlerken veya kurumsal strateji belirlerken bunu kullanır. Daha az hisseye sahip bir firma, çok sayıda hisseye sahip olandan daha düşük bir değere sahip olacaktır.

Temettü Ödemesi Yöntemi

Yatırımcılar ayrıca bir şirketin ne kadar karlı olduğunu ve hissedarlara ne kadar temettü ödemesi gerektiğini belirlemek için temettü değerlemelerini kullanabilir. Temettü değerlemeleri, bir şirketin ürettiği yıllık karı kullanır ve her yıl hissedarlara ne kadar para ödemesi gerektiğini belirler. Bir yatırımcı, emeklilik için para ayırırken veya ücretler veya hissedar getirileri ile ilgili ticari kararlar alırken bunu kullanabilir.

Bir işletmenin değeri, bir şirketin hisselerinin açık piyasada fiyatını belirlediği için finansta çok önemli bir kavramdır. Bir şirketin değeri, geçmiş performansı ve pazarın mevcut durumu analiz edilerek belirlenir. Bir şirketin değeri hem hızlı hem de büyük ölçüde değişebilir.

Piyasa Analizi Süreci

İlk olarak, yatırımcılar bir şirketin piyasa değerini geçmiş performansını analiz ederek belirler, bir işletmenin geliri ne kadar yüksekse, piyasa değeri de o kadar yüksek olur. Daha sonra, mevcut piyasanın durumunu analiz ederek işletmenin piyasa değerini belirlerler, eğer piyasa boğa ise, yani fiyatların yükseleceğine inanıyorsa, fiyattaki bu artış daha da büyük olacaktır. Mevcut piyasayı analiz etmek, fiyat artışlarının ne kadar belirgin olduğunu ve bazı şirketlerin değerinin artmasına ve diğerlerinin düşmesine neden olacak yeni bir teknoloji veya bir endüstri krizi gibi yakın eğilimlerin olup olmadığını ortaya çıkardığı için önemlidir.

Bir şirketin piyasa değerini belirlemek için yatırımcılar, şirketin tüm varlıklarının değerini toplar ve borçlarını çıkarır. Örneğin, bir restoranın 100.000 TL değerinde ekipmanı varsa, bu, sahibinin kişisel bilançosunda bir varlık olacaktır. Banka hesapları, yatırımcıların erişim izni verdiği parayı içerdiklerinden varlık olacaktır. Banka hesaplarındaki bir artış, bu işletmelerin piyasa değerini artıracaktır.

Bir işletmenin bir tedarikçiyle toptan eşya fiyatlarında mal satın almak için bir anlaşması varsa, bu maliyet düşüşü işletmenin satışlarını artırabilir ve piyasa değerini artırabilir. Bununla birlikte, başka bir işletmenin fazla malları varsa, rakip işletmelere indirimli fiyatlarla satabilir, bu indirimli fiyatlandırma bir işletmenin satışlarını azaltabilir ve diğerinin değerini artırabilir ve değerlemesini azaltabilir. Kar potansiyeli, malları tüketicilere satmadan önce doğru bir şekilde değer vermekte yatar. Piyasa analiz süreci işin en önemli kısmı olarak bilinir, süreç ne kadar profesyonelce yürütülürse işlemler bu doğrultuda daha etkili bir şekilde gerçekleşecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir