Hotspot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hotspot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hotspot akıllı telefonlara sahip olan kişilerin sim kartlarına tanımlı olan mobil verileri diğer kullanıcılar ile Wi-Fi aracılığı paylaşmasıdır. Günümüzde hemen hemen her akıllı telefonda olan bu Hotspot özelliği ile akılları telefonlarımızı bir internet modemi gibi kullanabilme imkanımız doğuyor.  Her akıllı telefon sahibinin modem yaptığı telefonun ismini değiştirebileceği gibi, Wi-fi aracılığı ile internet paylaşımı yaptıkları akıllı telefonlarının sim kartlarına tanımlı olan mobil veriyi paylaşırken özel şifre belirleme imkanı da sunuyor. Hotspot kelime anlamı olarak erişim noktası demektir. Hotspot özelliğini açtığımız akıllı telefonlar diğer cihazlara radyo frekansı cihazları ile bağlantı kurar. Radyo Frekans dalgaları Hotspot merkezinden uzaklaştı zayıflar ve parazitlerde nedeniyle zayıflar ve bağlantının hızı düşer ya da bağlantı kopar. Hotspot özelliğini açtığımız akıllı telefonlarımızla bilgisayarlarımızı, tabletlerimizi ve Wi-fi özelliği bulunun tüm cihazları internete bağlayabiliriz.

Mobil Hotspot özelliği dışında aslında iki farklı Hotspot türü vardır.

  • Ücretsiz Wifi Hotspot: Şifreye gerek duymadan bir Wi-fi yönlendiricisi aracılığı ile kapsama alanı içerisinde olan herkesin aynı ağa bağlanarak internete bağlanmasıdır.
  • Ticari Hotspot: Bu Hotspotlar, bir ücret karşılığında Wi-fi kapsama alanı sağlıyorlar. İnternete bağlanmak için ticari bir hotspot kullanırken, kullanıcılara genelde bir kullanıcı adı ve şifre verilir ya da halk açık bir Ticari Hotspot alanı ise ödeme ekranlarına yönlendirilir ve ödeme alındıktan sonra internet bağlantıları aktif hale getirilir.

Hotspot\’lar internet kullanıcılarının internete bağlanmasına büyük bir kolaylık sağlıyor fakat bu kolaylıkla birlikte bir güvenlik sorununu da beraberinde getiriyor.

Örneğin,

Halka açık ücretsiz Hotspot noktaları genellikle bilgisayar hackerlarının en büyük hedeflerinden birisidir. Hackerlar, legal Hotspot noktalarına benzeyen fake Hotspotlar oluşturur. İnternet kullanıcıları bu sahte Hotspotlara bağlanmak için kişisel bilgileriyle yani TC Kimlik numaraları, doğum tarihleri ve telefon numaraları gibi. Kişisel bilgiler ile bu sahte Hotspot bağlantı noktalarına bağladığı zaman hackerlar kişisel verilerinizi çalabilir ve çaldıkları kişisel verilerinizi satabilir ya da kişisel bilgilerinizde işlem yapabilirler.

Ticari Hotspot Türkiye’de bir çok alışveriş merkezinde, hastanelerde, market zincirlerinde kullanıcıların kullanımına sunuluyor.

Hotspot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Mobil Hotspot Nasıl Kullanılır?

Günümüzde bir çok akıllı telefonda bulunan bu “Hotspot Özelliği” ni kullanabilmek için, Ayarlara girereke ardından İnternet paylaşım noktasına tıklayabilirsiniz. Telefondan telefona değişiklik gösterdiği için “İnternet Paylaşım Noktası” ya da “Erişim Noktası” diye bir ayar yoksa. İnternet ayalarına tıklayarak telefonunuzun Hotspot Özelliğini aktif edebilir. Aktif ettiğiniz kısımdan kendinize ait bir isim ve şifre belirleyebilirsiniz. Ayrıca telefonunuz Hotspot özelliği ile ne kadarlık bir mobil veri paylaşacağınızı ve kaç kişinin telefonunuza bağlanacağını belirleyebilirsiniz.

Mobil Hotspot özelliğini kullanan kişilerin en büyük şikayetlerinden bir tanesi hızlı tükenen batarya konusu. Mobil Hotspot özelliğini aktif ettiğimiz cihazımızın bataryası normal kullanıma göre çok hızlı bir şekilde bitiyor.  2019 yılının son aylarına yaklaştığımızda Türkiye’deki operatörler Hotspot özelliğini ekstra bir ücretlendirmeye tabii tutmaya başladı. Eğer Hotspot için kullanacağınız bir veri paketiniz yoksa akıllı telefonlarınızda bulunun Hotspot özelliğini kullanmamanızı tavsiye ederiz.

 

Mobil Hotspot özelliğini aktif ettiğiniz zaman mutlaka Hotspot özelliğine bir şifre belirleyin. Aksi halde çevrenizde bulunan tüm akıllı cihaz sahipleri sizin cihazınıza bağlanabilir ve mobil veriniz, bataryanız çok hızlı bir şekilde tükenir. Mobil veriniz ve bataryanınız hızlı bir şekilde tükenmesinin yanı sıra eğer Hotspot özelliğinde bir şifreleme olmazsa telefonunuzdaki tüm veriler tehdit altındadır ve çalınma riski çok yüksektir. Bu yüzden güvenmediğiniz kişilere şifrenizi kesinlikle vermeyin.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir