İkna ve Etkileşim Taktikleri Nelerdir?

featured

Pazarlamacılar ve reklamcılar, satın alma davranışını etkilemek ve müşterilerin ilgisini çekmek için genellikle iknaya güvenirler. Bu teknikler, profesyonellerin ürünlerini daha çekici bir şekilde pazarlamasına, tüketicileri belirli bir şekilde hareket etmeye ikna etmesine veya ekip üyelerini yeni bir sürecin kampanyalarını iyileştirebileceğine ikna etmesine yardımcı olabilir. Popüler ikna stratejilerini öğrenmek, reklam tekniklerini belirlemenize, hayatınızdaki insanları etkilemenize ve yaygın tekniklerin ardındaki sosyal psikolojiyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Bu yazımızda ikna edici teknikleri açıklıyor ve kullanabileceğiniz 7 popüler yöntemi listeliyoruz.

İkna Edici Teknikler Nelerdir?

İkna teknikleri, insanların başkalarının görüş ve eylemlerini etkilemek için kullandıkları psikolojik araçlardır. Sosyal psikoloji anlayışı büyüdükçe, etkili ikna edici stratejiler bilgisi de artar. Politika, satış, metin yazarlığı, bağış toplama ve gazetecilik dahil olmak üzere birçok alandaki profesyoneller bu teknikleri kullanır. Reklamcılar ve pazarlamacılar, tüketicileri ürünlerine ve hizmetlerine yatırım yapmaya ikna etmek için genellikle kanıtlanmış ikna edici teknikler kullanırlar.

Televizyon reklamları, dergiler, sosyal medya gönderileri, seçim döngüleri, iş yeri ve aile ve arkadaşlarla yapılan sohbetler, ikna edici teknikleri görebileceğiniz yaygın örneklerdir. Bu teknikler, belirli bir yanıt ortaya çıkarmak için mantıksal veya duygusal bir bağlantı oluşturmak gibi hedef kitleyle bağlantı kurmaya dayanır.

7 İkna Teknikleri

İşte ikna kabiliyetinizi artırmanın 16 yolu:

  1. Karşılıklı İnançlara Odaklanın

Dinleyicilerinizle ortak bir dil bulmak, bir anlayış ve ortak inanç atmosferi yaratabilir. Bu onları fikirlerinize daha açık hale getirebilir ve daha önce sahip olmadıkları bakış açılarını değerlendirebilir. Birinin görüşüne veya algısına katılmasanız bile, onlarla ilişki kurmanıza ve bağlantı kurmanıza yardımcı olacak bir anlaşma noktasına odaklanmaya çalışın.

  1. İtirazları erken ele alın

Deneyebileceğiniz ikna edici bir strateji,  “olsa bile ” tekniğidir. Bir fikir veya teklife yönelik olası itirazları belirleyerek ve bunlarla hızla ilgilenerek çalışır. Örneğin, önceden belirlenmiş bir egzersiz programına itiraz, zaman yetersizliği olabilir. Bununla mücadele etmek için pazarlamacılar, kullanıcının çok fazla boş zamanı olmadığında bile konuşmalarını uygulamanın etkinliği etrafında çerçeveleyebilir. Potansiyel aboneler, itirazları en baştan ele aldığı ve sahip olabilecekleri endişeleri gidermeye yardımcı olduğu için öneriyi daha erken değerlendirebilir.

  1. Algılanan Bir İhtiyaca Yanıt Verme

Bir ihtiyaç duygusu yaratmak veya mevcut bir ihtiyaca çözüm sunmak, teklifinizin güvenilirliğini artırabilir. Sevgi, barınma, yemek ve tatmin, bir profesyonelin çaba gösterebileceği günlük ihtiyaçlardır. Onayın fikirleri iyileştirebileceğini söyleyerek bir fikri teşvik etmek, hedef kitlenizin dikkatini çekmenize yardımcı olabilir. Örneğin, bir çocuk koşu kulübünün sponsoru, kulüp ebeveynlerine yansıtıcı koşucular pazarlayabilir ve onlara akşam egzersiz programı sırasında güvenliğin önemini hatırlatabilir.

  1. Popülarite Algısı Yaratmak

İnsanlar, bir ürün veya fikre, diğerlerinin bunu yaptığını düşünüyorlarsa veya buna inanıyorlarsa, daha açık olabilirler. Bu teknik ile insanların gruba uyum sağlama isteklerine hitap edebilirsiniz. Beş yıldızlı derecelendirmeye sahip, harika müşterileri tanıtan veya müşteri referansları sunan ürünler, güveni ve kabulü artırabilir. Sosyal medya etkileyicileri, televizyon kişilikleri ve tanınabilir kişilikler de genel bir kabul duygusu yaratmaya ve bir ürünün veya fikrin popülerliğine dair bir algı oluşturmaya yardımcı olur.

  1. Sözcüklerinizi dikkatli seçin

Sözleriniz algıyı büyük ölçüde etkileyebilir. Açıklayıcı görseller veya olumlu çağrışımlar kullanmak, olumlu tepkiler ortaya çıkarabilir ve davranışı etkileyebilir. Yararlı değerleri ilişkilendirmek ve heyecan veya merak uyandırmak için  “tamamen doğal “,  “iyi değer ” ve  “yeni ve geliştirilmiş ” gibi tanınabilir ifadeler ekleyebilirsiniz.

  1. Kaynak Eksikliği

Sınırlı kullanılabilirlik, insanlar henüz farkına varmasalar bile, hızlı hareket etmelerine neden olabilir. Kıtlık, bir aciliyet duygusu yaratabilir ve pazarlamacılar tarafından kampanyalarda kullanılan yaygın bir tekniktir. Kesintiler, düşük envanter veya sınırlı miktarlar, sarf malzemelerinin azalması anlamına gelebilir ve insanları karar vermek yerine anlık tepki vermeye teşvik edebilir.

  1. Gerekçelendirme

 “Çünkü ” kelimesi ikna için faydalı olabilir. Bir iyilik isterken veya birini bir şey yapmaya ikna ederken, bir sebep vermek, talebinizin makul olup olmadığına ilişkin algılarını etkileyebilir. Belirli bir davranışı etkilemeye çalışıyorsanız, insanlara söylediklerinize inanmaları için bir neden vermek için mesajlarınızda  “çünkü ” kelimesini kullanmayı düşünün; bu, onların isteğinizi takip etmelerini sağlayabilir. Örneğin, ilkbaharın sonlarında yeni bir güneş koruyucu ürün pazarlıyorsanız, ürünü tanımlamadan önce mesajınıza  “Çünkü sıcak yaz ayları çok yakında ” diyerek başlayabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir