İnsan Beynini Etkileyen 7 Durum

featured

Beynimiz hâlâ sınırlarını tam olarak keşfedemediğimiz inanılmaz bir organdır. Tıp sektöründeki gelişmelerle onu daha iyi anlamaya başlasak da tam olarak keşfetmiş sayılmayız. Varlığımızın en büyük yapı taşı olan bu organ pek çok şey tarafından etkilenebilir. Bu etkiler olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilir. Beyninizi daha yakından tanıyabilmeniz için insan beynini etkileyen 7 durumu derledik.

Uykusuzluk

Beynimiz için en önemli şeylerden biri yeteri kadar dinlenmektir. Beynimiz uyurken enerji üretir ve öğrendiği bilgileri işler. Bu enerji üretimine günlük fonksiyonlarını devam ettirmek için ihtiyacı vardır. Ayrıca uyurken öğrendiklerimizi işlemesi bu bilgilerin kalıcılığını arttırır. Bu yüzden kronik uykusuzluk hafıza gerilemesine ve Alzheimer’a neden olabilir.

Beslenme

Diğer bütün organlar gibi beynimizin de çalışmak için enerjiye ihtyiacı vardır. Bu enerji besinlerin parçalanmasıyla üretilir. Dolayısıyla yediğimiz her şeyin organlarımız üzerine büyük bir etkisi vardır. Şekerli yiyecekler beyine birden yüksek enerji vererek kısa sürede daha aktif çalışmasını sağlayabilir fakat ardından geriye büyük bir yorgunluk bırakır. Çok fazla şeker tüketmek (özellikle yapay şeker) beynimizin yavaş çalışmasına ve öğrenme becerimizin zayıflamasına sebep olur.

Susuzluk

Beslenmek kadar önemli olan bir diğer şey vücudumuzun su ihtiyacını karşılamaktır. %8’i sudan oluşan beynimiz susuzluktan en çok etkilenen organımızdır. Susuz kalmak beynimizin faaliyetlerinin yavaşlamasına, dikkat eksikliğine ve kısa süreli hafıza kaybına sebep olur. Öyle ki bir bardak su içmek bazen baş ağrılarımıza bile çare olabilir.

Stres

Hem mental hem de fiziksel yıpranma yaratan stresin mide gibi organlara vurduğu ve hasar verdiği bilinen bir durumdur. Beynimiz de aynı midemiz gibi stresten çok etkilenen bir organdır. Devamlı yüksek stress öğrenme bozukluğu yaratabilir. Ayrıca hafıza ve otokontrol kaybına sebep olduğu da bilinmektedir.

Hamilelik

Hamileliğin ve bebek doğurmanın kadın vücuduna bazı olumsuz etkileri vardır. Bu etkilerin sebebi vücudunuzda sizinle birlikte yaşayan ve sizin aldığınız besinlerle beslenen birinin olmasıdır. Hamilelik sırasında kadınlar unutkanlık ve zinsel uyuşukluk yaşayabiliriler. Ayrıca bu süreçte kadın beyni %8 oranında küçülür fakat hücrelerini kaybetmez.

Okumak

Hepimiz kitap okumanın çok önemli bir şey olduğunu duymuşuzdur fakat okumanın nöronlarımızın üstünde somut bir etkisi olduğunu çok az kişi bilir. Kitap okumak televizyon seyretmek gibi edilgen aktivitelerin aksine etken bir aktivitedir. Yani kitap okurken aslında siz de hayal gücünüzü kullanarak beyninizi çalıştırıyor olursunuz. Bu durum nöronlarınız arasında yeni bağlantılar oluşturarak bilişsel gelişiminizi arttırır.

Sanat

Aynı okumak gibi sanat da beynimize ayrı bir kapı açar. Resim gibi sanatın hayal gücümüzü harekete geçiren ve bizi devamlı düşünmeye iten dalları beynimiz için oldukça önemlidir. Düşünmeye dayalı aktiviteler içeren sanat dalları nöronlarımız arasındaki bağları güçlendirerek beynimizin yaşlanmasını yavaşlatır. Bu sayede beyin gelişimimiz güçlenir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir