İnstagram Aile Merkezi Nedir?

featured

İnstagram Aile Merkezi uygulaması Amerikan Birleşik Devletlerinde kullanıma sunulduktan sonra, artık Türkiye’de de uygulamaya sunulmuş durumda. Yeni olan bu gelişme ile beraber tüm ebeveynler tarafından uygulama ile alakalı, İnstagram Aile Merkezi nedir sorusu akıllarda soru işaretleri uyandırmaktadır.

Buna karşılık kısaca uygulama hakkında bilgi vermek gerekir ise; artık İnstagram Aile Merkezi özelliği sayesinde ebeveynler çocukları ile alakalı oldukça yeni denetim mekanizmaları kurabilme ve aynı zamanda da sosyal medya denetimiyle ilgili eğitim sahibi olabilme fırsatını yakalayabilecek.

Aslına bakılacak olursa İnstagram, uzun süredir  ergenlik döneminde olan gençlerin ve aynı zamanda çocukların İnstagram’ı gerektiği şekilde kullanabilmeleri adına sürekli çalışmalar yapmaktadır. 

Bu bağlamda kullanıma sunulan bu popüler uygulama tam olarak bu hedefin bir parçası halindedir. Aile Merkezi özelliği ebeveynlere bu konuda oldukça yardımcı olarak, çocukları üzerinde geniş kapsamlı denetim merkezi kurabilmelerine olanak sağlayacak.

İnstagram Aile Merkezi Özelliği Ne İşe Yarıyor?

Ebeveynler tarafından İnstagram Aile Merkezi özelliğinin aktifleşebilmesi için sadece çocuklarına göndermiş oldukları onay daveti yeterli olacak. Gönderilen bu davet kabul edildiği takdirde ebeveynler, çocuklarının günlük ya da haftalık olacak şekilde İnstagram kullanım sürelerini diledikleri biçimde kısıtlayarak  belirledikleri zaman dilimine göre ayarlama şansını elde edebilecek. 

Bu yeni denetim özelliği ile beraber çocuklar bir gönderiyi veyahut hesabı şikayet ettiğinde, ebeveynlere kimin şikayet edildiği ve hangi sebebler ile bu şikayetin oluşturulduğu hakkında detaylı bilgi aktarımı olacak.

Aynı zamanda tüm ebeveynler İnstagram Aile Merkezi özelliğinin kapsamında yer alan bütün bilgilendirici makalelerden de faydalanabilecek. Media Smarts, Siber Zorbalık Araştırma Merkezi, ParentZone ve bunlarla beraber Ulusal Medya Okuryazarlığı Eğitimi Derneği gibi  kuruluşlar tarafından yayınlanmakta olan bu makaleler, çevrimiçi güvenlik hususlarıyla alakalı gençlerle nasıl iletişim sağlanıp konuşulacağı hakkında ebeveynlere son derece yol gösterici olacaktır.

İnstagram bu yeni özellik ile, ebeveynler tarafından çocuklarının sosyal medya denetiminin daha bilinçli ve en üst düzeyde sağlanmasını amaç edinmektedir.

Ebeveyn denetiminin, çocukların verdiği onay ile birlikte devreye girmesinden ötürü; bu durum ebeveyn ile çocuk arasında zorlamalı ilişkinin tam aksine karşılıklı güven ve saygı ortamı oluşturarak karşılıklı işbirliği atmosferi yaratmaktadır. 

Bu şekilde çocuk üzerinde baskıcı kontrol mekanızması kurmaktan daha çok, onların her konuda doğru kararlar alması yönünde yol gösterici olmak esas hedeftir.

İnstagram Aile Merkezi Özelliği İle Neler Yapılabilir?

İnstagram Aile Merkezi özelliği devreye girdiği takdirde;

1- Ebeveynler tarafından çocuğunun İnstagram’ı ne kadar süre kullanabileceği ile alakalı zamanlama ayarlaması yapılabilecek, eğer İnstagram birden fazla cihazda aktif şekilde kullanılıyorsa hiç farketmeksizin hepsi bu süreye dahil olacak.

2- Çocuğun seçilen saatlerde ve günlerde İnstagram kullanımını kısıtlayan plânlı şekilde aralar ayarlanabilecek ve aynı şekilde eğer oturum birden fazla cihaz da açık ise, hepsi bu erişime dahil olacak.

3- Ebeveynler tarafından çocuğun İnstagram platformunda ne kadar zaman geçirdiği rahatlıkla görüntülenebilecek. Aynı zamanda İnstagram’da gün ve haftalık olarak geçirilen zaman dilimi detaylı şekilde gösterilecek.

4- Çocuğun takip ettiği tüm hesaplar ve tüm takipçiler aile tarafından detaylı şekilde gözlemlenebilecek.

Ayrıca Aile Merkezi uygulaması devreye girdiğinde genç çocuklar tarafından ise;

Gözetimde bulumam ebeveynlerin neler görülebileceğine ilişkin bir önizleme görebilecek.

İnstagram’da bir durumu ya da hesabı şikayet ettiği takdirde, bunu ailesine bildirme şansı yakalayabilecek.

İnstagram Aile Merkezi Özelliği Nasıl Kurulur?

İnstagram ‘ın sunduğu bu yeni özelliği aktif hale getirebilmek için, sadece çocuk ile ebeveyn hesapları arasında bir tür onay işlemi yapmak gerekmektedir. Çocuk tarafından verilen onay sayesinde ebeveyne bazı imkânlar tanınarak, karşılıklı güven ve anlayış çerçevesinde çocuk ile alakalı hak sahibi olabilme sağlanmaktadır.

Mesela bir anne ya da baba; bu yeni özellik sayesinde çocuğunun İnstagram’da kaç saat zaman geçirdiğini görüntüleyip, dilediği şekilde sınırlama getirebilecek. Ayrıyetten şikayet edilen bütün hesaplar ve içerikler ebebeynler tafarından gözlemlenebilecek. Tüm bunlara ilave olarak çocukların takipçi ve takip ettikleri listesi aileler tarafından kolaylıkla görülebilecek.

Şimdilik bu uygulamanın Dünya üzerinde ne kadar yayılacağı öngörülmemektedir. Fakat şuan için, sadece mobil uygulama üzerinden erişimi sağlanan İnstagram Aile Merkezi uygulamasının ilerleyen zamanlarda masaüstü uygulama ile beraber web sürümlerde de erişilebilir olacağı tahmin edilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir