İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlanır?

featured

İnternet sayesinde günümüzde çoğu işimizi kolaylıkla yapabiliyoruz. Örneğin interneti e-posta yoluyla iletişim kurmak, bankacılık işlemlerini kolayca yapmak, belge indirmek, ürünler hakkında daha detaylı bilgi almak, iş başvurusu yapmak gibi çeşitli amaçlarla kullanıyoruz. Bu kadar büyük bir platformda, uygulamayı kullanırken kişisel bilgilerimizin ortama sunulması gerekiyor veya ağ üzerinden dosya, e-posta vb. indirmemiz gerekebilir. Bu işlemleri yaparken güvenlik açısından çeşitli önlemler almalıyız. Bunun nedeni, internet ortamında casus yazılımlarla karşılaşma, kimliğinizin çalınması vb. ve bunları kullanmaya çalışma olasılığının yüksek olmasıdır. Bu kapsamda alınan tedbirler oldukça fazladır.

Anti-Virüs Kullanımı

Bilgisayara ve kullanıcıya ciddi zararlar verebilecek yazılımları (virüsler, solucanlar, Truva atları, casus yazılımlar gibi) (kullanıcı verileri, dosyalar gibi) tespit etmek, kaldırmak ve bilgisayarı korumak bir antivirüs programının en temel görevidir. Bunlar, güncellenmesi gereken sürekli aktif yazılımlardır.

Anti- Virüs Programlarınızı Mutlaka Güncelleyin

İnternette epeyce casus yazılım, solucan, tuş kaydedici vb. var ve bunun neticesinde birçok bilinmeyen sorunlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bilgisayarların (işletim sistemlerinin) sürekli güncellenmesi gerektiği gibi, virüsten koruma programlarının da sürekli güncellenmesi gerekir. Bunun nedeni, kötü amaçlı yazılımların giderek daha fazla geliştirilmesi ve kurulu antivirüs programlarının bile kolayca üstesinden gelebilmesidir. Bu nedenle virüsten koruma programınızın güncelleme işlevi her zaman açık olmalı ve bilgisayarınız olaylara göre belirli aralıklarla taranmalıdır. Bunun dışında en önemli faktör antivirüs programınızı asla kapatmamanızdır.

Güvenlik Duvarı Kullanın

İnternet güvenlik duvarı, virüslerin, solucanların ve bilgisayar korsanlarının İnternet üzerinden bilgisayarınıza erişmeye çalışmasını engellemeye yardımcı olan bir yazılım veya donanımdır.

İnternete bağlandığınızda bilgisayarınızın güvenlik duvarı kapalıysa, bilgisayar korsanlarını bilgisayarınıza erişmeye ve bilgi almaya davet etmiş olursunuz. Güvenlik duvarınız aktif değilse, bu size çok fazla sorun çıkarabilir. İnterneti güvenlik duvarı olmadan kullanmak, evinizden çıkıp kapınızı açık bırakmak gibidir. Sadece girip çıkabilirsin, ama savunmasızsın. Öte yandan bilgisayar korsanları, bilgisayarında güvenlik duvarı kullanmayanları hedef alır ve onu bulmak için çeşitli yazılımlar geliştirirler. (Örneğin Truva Atları, Solucanlar, Virüsler) Bu nedenle bilgisayarınızdan internete girerken güvenlik duvarı kullanmanız çok önemlidir.

Güvenlik duvarı aktif ise, ağdaki tüm bağlantıları izleyebilir ve tüm trafiği aynı anda kontrol edebilir. İstenmeyen bir bağlantı olduğunda, o bağlantıya giden trafiği keser ve bilgisayarınızı güvende tutar. Güvenlik duvarları dinamik olarak da çalışabilir. Bazı durumlarda, bağlantıyı dinamik olarak açar ve sizi doğrudan istenen URL\’ye gönderir. (Bağlantı noktası, ağ trafiğinin bilgisayarınıza ulaştığı bir noktayı tanımlayan bir ağ terimidir.

İşletim Sisteminizi Mutlaka Güncel Tutun

Bilgisayarda kullanılan işletim sistemi %100 kararlı yapıda gelişmektedirler.  Dolayısıyla bu süreçte işletme sisteminin güncel tutulması hayati öneme sahip etmenler arasında bulunuyor. Bu, güvenlik açısından daha da önemli hale geliyor. Çünkü çoğu işletim sistemi güncellemesi güvenlik tabanlıdır. Güvenlik ve diğer işletim sistemi güncellemeleri, virüslere, solucanlara ve Truva atlarına karşı geliştirilmiş, bilgisayarları teknolojik hız ile birleştirerek mutlak güvenliği kontrol etmeyi amaçlayan yapılardır. İşletim sisteminizin güncelleme işlemlerini mutlaka etkili bir şekilde yapmanız gerekiyor. Böylelikle güvenliğinizi sağlama ayrıcalığına erişirsiniz.

E-posta Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Posta Filtreleri: Çoğu posta programı, istenmeyen postaları tek bir yerde filtreleme ve silme sunar. Bu nedenle, e-posta filtresi güncellemelerinden haberdar olmakta fayda var. Günümüzde internet çok büyük ve gelişmiş bir yapı haline gelmiştir. Bu yapıda insanlar sürekli olarak birbirleriyle etkileşim halindedirler. Bu, bir şekilde bilgisayar korsanlarının eline geçen türden bir işlemdir. Çünkü kolay iletişim, bilgisayar korsanları için önemli bir avantaj haline geliyor.

E-posta adresimiz, her gün, bazıları işimizle, bazıları kişisel yaşamımızla ve bazıları da reklamlarla ilgili çok sayıda posta alır. Güvenliğinden emin olmadığımız postaları açmadan önce silmekte fayda var çünkü dosya bir kez açıldığında bilgisayarı riske atıyor. Yalnızca bilgisayarlarda değil, aynı zamanda e-posta hesaplarında da bilgiler ve hesaplar ciddi şekilde tehlikeye girebilir. Bu nedenle, tanımadığımız e-postaları silmek doğru olan şeydir. Aynı şekilde bilinmeyen adreslerden e-posta ile gönderilen resim, müzik gibi dosyalar da açılmamalı veya bilgisayarınıza kurulmamalıdır. Görüntüler, bilgisayarınıza ve güvenliğinize zararlı kodlar içerebileceğinden ve filtrelere rağmen, gönderenin mesajını kullanıcıya iletmek için istenmeyen e-postalar kullanılabilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir