Apple getirdiği güncellemeler ile iPhone cihazlara yeni özellikler getirmektedir. Bu bağlamda IOS 12.1 ile gelen pil sağlığı oldukça önemlidir. Iphone pil sağlığı öğrenme oldukça pratik olup, gerekli işlemler ayarlar bölümünden yapılmaktadır.
Bunun için tek yapılması gereken, telefonun ayarlar bölümüne girmektir. Ardından pil bölümüne girilirse, pil sağlığı görüntülenebilir. Böylece maksimum kapasitesinin ne kadar olduğunu, en yüksek performans yeterliliğinin ne kadar olduğunu, değişim gerekip gerekmediği gibi konuları pratik şekilde öğrenmeniz mümkündür.
Bu özelliğin neden getirildiği ise Iphone 6 gibi ardık geçmiş modellerde lityum-iyon kapsamlı pillerin kapanmalara sebep olabilmesidir. Apple, bunu önleyebilmek için geçmiş yıllarda kullanıcılara haber vermeksizin cihazları yavaşlatmıştır. Böylece pilin dayanabilmesini hedeflemiştir.
Ne var ki aradan bir süre geçince konu hakkında özür de dilemiştir. Bundan sonra da IOS işletim sisteminin 11.3 versiyonu ile söz konusu özelliği devreye almıştır. Bu kapsamda pil yönetimi işlemi de devreye girmiştir.
Pil Sağlığı Nedir?
Apple, pil sağlığı özelliğini detaylı bir şekilde açıklamıştır. Bu bağlamda IOS işletim sisteminin 11.3 ve güncel versiyonları, rastgele kapanmaların önünü alabilmek için düzenli zamanlarla performans yönetimi düzeyini inceler. Eğer gözlemlenen maksimum güç koşullarını sağlayan bir pil sağlığı varsa, performans yönetimi düşürülür.
Bununla beraber cihaz rastgele bir biçimde kapanırsa, performans yönetimi yükseltilir. Süreç devamlı işlemektedir. Eğer iPhone kullanıyorsanız ve bu durumun sizin için nasıl olduğunu merak ediyorsanız, tek yapmanız gereken ayarlar üzerinden pil sağlığını açmadır. Ardından da durumu kısa sürede öğrenmeniz mümkündür.
Arzu ederseniz buradan güç yönetimini kapatmanız da mümkündür. Dolayısıyla Apple, bu konuda kişilere bir çözüm sunmaktadır.
Hız Sınırlaması Nedir ve Nasıl Kapatılır?
Iphone pilleri hakkında Apple bazı açıklamalar yapmıştır. Bu nedenle iPhone pil sağlığı kaç olmalı için bazı bilgiler de mevcuttur. Bu bakımdan pil ömrünün yüzde 85 aşağısına düşmesi durumunda dikkat edilmelidir. Zira bunlar problemlere sebep olabilir.
Eğer sizin cihazınız bu kapsamdaysa servisine vererek, pil değişikliği yapmak önerilir. Buna ek olarak Apple, bu durumda rastgele kapatmaları önleyebilmek için hızı düşürme yoluna gider. Böylece cihazın kapanmayacağından emin olur.
Ancak birçok kişi için bu en istenmeyen durumdur. Eğer kapanmaları göze alıyor ve en hızlı şekliyle kullanmak istiyorsanız, şu işlemleri uygulamanız yeterlidir;
- Cihazın ayarlar bölümünü açın.
- Pil sekmesine gelerek, pil sağlığını seçin.
- Burada yer alan bağlantının altından, en fazla kapasite bölümüne bakın.
- Eğer pil kritikse, burada bir uyarı mesajı vardır. Hemen altında da servis seçenekleri vardır. Bunun üzerine dokunun.
Ardından tek yapmanız gereken, hız sınırlamasını kapatmadır.
Kapasite Değer Kodları Nelerdir?
Eğer iPhone pil ömrü bakma yapmışsanız, burada bazı yüzdeler olduğu görülebilir. Bunların anlamları şöyledir;
- Bilinmiyor: Cihazınızın sağlık durumunu belirleyemediğini gösterir. Servise bu durumu bildirerek, çözüm alabilirsiniz.
- Yüzde 79 ve aşağısı: Pil sağlının ciddi şekilde azaldığına işaret eder. Rastgele kapanmalar yaşanabilir ve cihazınız hız kısıtlaması yapabilir. Ancak yetkili servise giderek, değiştirmeniz mümkündür.
- Yüzde 95: Pilin maksimum gücü sağlayamaması sebebiyle, rastgele olarak kapandığına işaret eder. Etkisizleştirme seçeneği sunulur.
- Yüzde 100: Pilin maksimum performansı desteklediği gösterir.
Bu değerlere göre cihazınız kritik seviyedeyse, değiştirmeniz önerilir. Zira pil sağlığınız düştükçe hızı değiştirseniz bile rastgele kapanmalar yaşanabilir. Bu da akıllı telefon kullanım deneyiminizi, ciddi bir şekilde düşürebilir.
Eğer cihazınızın garantisi dolmuşsa, servis ücret talep edebilir.